Workshopok

2021. workshopok

Workshopok és beszámíthatóságuk (általános tájékoztató)

A pszichodráma workshopok (műhelyek) egy vagy több napos pszichodramatikus alkalmak. A résztvevők a meghirdetett időtávra szerződnek, az így létrejövő csoport ebben az időszakban sajátélményű csoportként működik. Kereteit a vezetők és a csoporttagok a workshop előtt egyeztetik.

A workshopok egy része alkalmas arra, hogy a pszichodramatikus tapasztalattal még nem rendelkezők betekintést nyerjenek a pszichodráma műfajába, más workshopok kifejezetten a már dramatikus tapasztalattal rendelkezők számára lettek meghirdetve, illetve egy részük a pszichodráma vezető / pszichoterapeuta képzés részeként elfogadtatható. Erről a worskhop hirdetésében olvashat, illetve a workshop vezetőjénél érdeklődjön.

A pszichodráma vezető / pszichoterapeuta képzésben résztvevőknek a jelenleg érvényes Képzési Rend szerint 70 óra workshopot kell teljesíteniük legalább négy különböző témában kiképző pszichodráma vezető / pszichoterapeuta vezetésével. Ennek része: a krízis szeminárium min. 10 órában, a csoportdinamika min. 10 órában és klinikai téma min. 10 órában.

A 70 óra workshopot a felsőfokú csoport ideje alatt és a felsőfokú vizsga után is lehet teljesíteni. A workshopvezetők közül legalább 2, a korábbi teljes pszichodráma képzési szakasztól független kiképző kell hogy legyen, és a workshopokat legalább 3 kiképzőnél kell teljesíteni.

A TB lehetőséget biztosít a képzésben lévők számára, hogy a nem kötelezően előírt témájú workshopok terhére (40 óra) az alábbi típusú workshopokat típusonként maximum 10 órában beszámíttathassák a pszichodráma felsőfok részeként: hazai és külföldi pszichodráma kongresszusok, bibliodráma, gyermekdráma workshopok, külföldi kiképző által vezetett workshopok (utóbbiak esetében akkor, ha a TB engedélyezte a beszámíthatóságot).
A korábban lezajlott és igazolt, egyedi kérelemre hozott TB döntések alapján besorolt workshopok természetesen érvényesek. Ugyanez vonatkozik a korábbi kongresszusokra is.

Dr. Fedor Béla - Molnár Erika: Csoportdinamika workshop 2022. április 9.

CSOPORTDINAMIKAI WORKSHOP

2022. április 9-én  dr. Fedor Béla kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Molnár Erika pszichodráma vezető csoportdinamika témájú workshopot tart.

A workshop tartalma:

 • Csoportdinamikai jelenségek és kezelésük (Bion elmélete alapján)
 • A vezetők viszont-áttételeinek különbségei és ezek felhasználása
 • A jól hangolt csoport.

A workshop műfaja: dramatikus és interaktív együttgondolkodás

A workshop 10-19 óráig lesz Budapesten, a helyszínt a jelentkezőknek később jelezzük.

Részvételi díj: 25.000 Ft (2500 Ft / óra, összesen 10 akadémiai óra)

A workshop 10 órában beszámítható a felsőfokú pszichodráma képzésben részeként csoportdinamika témájú workshopként.

A csoportot minimum 12 fő jelentkezése esetén, maximum 16 fő részvételével tartjuk meg.

Jelentkezés és érdeklődés: molnarerika.info@gmail.com 

 

 

Korábbi workshopok (2021)
Tatai Klára és Dr. Thoma László: "...drágának tartalak és becsesnek..." (Ézs 43,4) - bibliodráma workshop 2021. május 22.

Tatai Klára  (teológus, bibliodráma vezető, pszichodráma vezető, mentálhigiénés szakember) és

Dr. Thoma László (lelkipásztor, vallástanár, bibliodráma vezető, pszichodráma vezető) bibliodráma workshopot tart az alábbi témában:

 

 

“…drágának tartalak és becsesnek…” (Ézs 43, 4)

 

A Bibliában számtalan helyen találkozunk azzal, hogy Isten a szeretetéről, elfogadásáról biztosítja az embert, értékesnek tartja. Eközben a bűn, az elveszettség, értéktelenség képei is megjelennek. Hogyan tartható ez egyben? Mit kezdhetünk a bibliai történetekben megjelenő emberkép  pozitív és negatív elemeivel?

 

A workshopon arra keressük a választ, hogy:

– Milyen történeteken keresztül milyen oldala jelenhet meg az értékességnek a bibliodrámában?

– Milyen módszerek, eszközök segíthetik az értékesség és értéktelenség, az elveszettség és megtaláltság, a bűnös és megváltott állapot megjelenítését?

– Miben más és miben hasonló a bibliai emberkép a metamodern antropológiához képest, hogyan lehet dialógust képezni a kettő között bibliodramatikus eszközökkel?

 

Időpont: 2021. május 22. 9.00-18.00

 

Helyszín: Pince A30 1094 Budapest, Angyal u. 30.

 

Résztvevők száma: minimum 12, maximum 16 fő

 

Jelentkezési határidő: 2021. május 5.

 

Jelentkezés: Tatai Klára – tataiklara.drama@gmail.com, 20/773-9542;

Thoma László –  thomacsalad@gmail.com, 30/653-1493,

 

 

A workshopon való részvétel a bibliodráma képzés és pszichodráma képzés részeként 10 órában beszámítható.

Janda Zsuzsa és Inotay Judit: Kamasz workshop 2021. június 12.

A workshopon a résztvevők saját kamaszkori élményeik visszaidézésén keresztül tapasztalhatják meg azt a „csodavilágot”, amit csoportjainkban közösen teremtünk.

A 14-18 éves gyerekekkel való együttműködésből születettek azok a módszerek, technikák, gyakorlatok, amelyek átélésére hívjuk az érdeklődőket.

 

A workshop időpontja: 2021.június 12. (szombat) 9.30-18.30h.

Időtartam: 10  dramatikus óra.

Minimum csoportlétszám: 6 fő, maximum csoportlétszám: 12 fő.

Helyszín: Szalonka Műhely, Budapest, Hattyú u. 12. (a Széna térnél).

Díj: 20 000 Ft

Vezetők:

Inotay Judit művészetterápiás végzettségű pszichodráma vezető

Janda Zsuzsa kiképző gyermekpszichodráma vezető

Jelentkezési határidő: 2021. június 8.

Jelentkezni email-ben lehet:

inotay@zaccepitesziroda.com

jandazsuzsa@gmail.com

A workshopon való részvétel a pszichodráma és a gyermekpszichodráma felsőfokú képzésbe beszámítható (pszichodrámából a nem kötelező témájú workshopok közé).

Dr. Ajkay Klára és Rubovszky György Zsolt: Mérei-féle csoportcentrikus pszichodráma workshop 2021. június 25-27. (csoportdinamika)

Mérei-féle csoportcentrikus pszichodráma workshop

A magyar pszichodráma története a ’70-es évek elejére tehető. Mérei Ferenc a tanítványai bevonásával hozta létre a „Műhely Csoport”-ot, aminek meghatározó szerepe volt ebben. Mérei szociálpszichológus, gyermekpszichológus és művészet/irodalom pszichológus volt, aki a pszichodrámában találta meg azt a teret, ahol ezt a hármat ötvözni tudja. Tudunk Morenoval való találkozásáról, és ismerjük Moreno szociometriájának Mérei által kibővített változatát, és a Morenoi pszichodráma általa változtatott módszerét.

Ezen a workshopon a csoportcentrikus pszichodrámával dolgozunk együtt, miközben tisztában vagyunk azzal, hogy az azóta eltelt évtizedekben itthon is elterjedt a külföldi kiképzők által meghonosított protagonista centrikus pszichodráma. A két módszer ötvözésére tett kísérletek sikerrel jártak, ma alig van olyan pszichodramatista, aki kizárólag csoportjátékokat javasolna, vagy olyan, aki a csoportot csak háttérként használva vezet protagonistát. A hétvége során felvillantjuk a csoportcentrikus módszer legfontosabb elemeit, az ülések tagolását, a csoportdinamikai folyamatok kiemelését, játékba való áttételét, a játék megbeszélését, értelmezését.

A workshop vezetői: Ajkay Klára és Rubovszky György Zsolt

Időpont:

 1. június 25. (péntek) 17.00-20.20
 2. június 26. (szombat) 9.00-18.00
 3. június 27. (vasárnap) 9.00-14.00

Helyszín: Kairosz Pszichoterápiás Rendelő, 1136 Bp, Pannónia u. 36. III. em. 3.

Az ár: 2000,- Ft/dramatikus óra, tehát 40.000,- Ft.

Early bird (május 10-ig) jelentkezés esetén 15% kedvezményt adunk.

Jelentkezés: https://forms.gle/1UQGuCCqWMMNAZjV8

Információ: Kairosz Pszichoterápiás Rendelő | Facebook

A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben csoportdinamika workshopként 20 órában beszámítható, amennyiben a résztvevő mind a 20 órát teljesíti. Egy napon való részvétel nem számítható be.

Kiss György Ádám: Playback technikák alkalmazása a pszichodrámában 2021. június 26-27.

Playback technikák alkalmazása a pszichodrámában
a Magyar Pszichodráma Egyesület felsőfokú képzésére járóknak és érdeklődőknek

 1. június 26.-27. (szombat-vasárnap)

A workshopon megismerkedünk:

 • alapvető és a pszichodrámába jól integrálható playback technikákkal,
 • a pszichodráma és a playback hasonló és eltérő folyamataival,
 • gyakorolhatjuk a két módszer integrálhatóságát, kapcsolódási lehetőségeit.
  A workshop célja,
  hogy fel tudják mérni az érdeklődők, hogy mire van szükségük ahhoz, hogy hatékonyan tudják a két módszert integrálni.

 

A playback színház segít a mesélőknek, a nézőknek és a színészeknek egyaránt, hogy újra tudjunk találkozni azokkal az emberi értékekkel, amelyek összekötnek bennünket és átélhetjük közösen azt, hogy jóval közelebb vagyunk egymáshoz, mint azt gondolnánk. A workshopon könnyed, fellazító és katartikusabb történetek feldolgozását is segítő playback technikákkal is szeretnénk foglalkozni.

Vezető: Kiss György Ádám

kiképző pszichodráma vezető, szupervízor, a magyarországi playback mozgalom megálmodója és alapítója, a Budapesti Playback Színházi Iskola vezetője,  az „Akcióközpontú coaching irányzat” kialakítója és képviselője, mester coach. Cikkek és a témával kapcsolatos könyvek társszerzője.

Részvételi díj: 44 000 Ft + ÁFA

A workshop az egyesület által elfogadott és 20 órában beszámítható a felsőfokú képzés részeként. Többen érdeklődtek egy hosszabb workshop iránt, megfelelő érdeklődés esetén, nyitott vagyok a folytatásra.

 

Jelentkezés: kissgyorgyadam@gmail.com   70/77 22 773  és a facebook-on

Dr. Rapcsányi Éva és Dr. Pintér Gábor: PILLANTÁS A JÖVŐBE - Túl a krízisen: értékek, erőforrások, megküzdés, megújulás 2021. szeptember 30. (krízis workshop)

A Pszichodráma Mesterkurzus sorozat 76. workshopja  (személyes jelenléttel)

Időpontja: 2021. szeptember 30. (csütörtök) 9-18h.

Vezetői: Dr. Rapcsányi Éva és Dr. Pintér Gábor kiképző pszichodráma pszichoterapeuták

A végzett pszichodramatistákat és a képzésbe járókat egyaránt várjuk! (KRÍZIS worshopként beszámít a felsőfokú képzésbe.)

Részvételi díj: 20 ezer ft. (10 óra).

Jelentkezni a mesterkurzus@gmail.com címen, Pintér Barbara sorozat szervezőnél lehet!

* * * * *

A Pszichodráma Mesterkurzus az MPE keretében 20 éve működő workshop sorozat, melyet 2001-ben indított Gallus Klári és Pintér Gábor. Célja a a pszichodrámában rejlő különféle lehetőségek,
módszerek mélyebb feltárása, megértése, elméleti hátterük tisztázása, egyes technikák, megvalósítási módok gyakorlása.  A kiválasztott témát csoportos és rövid egyéni sajátélményű játékokban, elméleti
szempontból és az alkalmazható pszichodráma technika és vezetési módok alapján vizsgáljuk. Számokban – 20 év, 75 téma, 1000 ws óra, 25 workshop vezető… (ld. www.morenocentrum.hu)

Zánkay András: Szereptréning workshop, 2021. október 28-30.
Max Clayton Klasszikus Pszichodráma Műhely Alapítvány
Szereptréning workshop

 

címmel 
három-napos személyes -, és szakmai-fejlõdés célú pszichodráma workshopot hirdet 
Budapesten 
pszichodramatistáknak és képzésben lévőknek 
21 órában. 
Időpont:  2021. 10. 28.-30.
A workshopot vezeti: 
Zánkay András
szupervízor, kiképző pszichodráma-vezető
(A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben előírt, nem-kötelező témájú workshopok közé beszámítható.)
                           “Sok-sok ember számára nagyon vonzó az az elképzelés, 
hogy jól működő, sikeres emberek egy rövid időre bevonódva egy
 ülésbe, azt tapasztalhatják, hogy ezáltal javul a hatékonyságuk és
 az elégedettségük a munkájukban vagy a magánéletükben.”
(G. M. Clayton)
A workshopon, a Dr. G. Max Clayton által – a Dr. Jacob L. Morenotól és Zerka T. Morenotól tanult, klasszikus pszichodráma módszer alkalmazásaként – kialakított szereptréning-módszerrel fogunk dolgozni.
Használni fogjuk a klasszikus pszichodráma eszközeit és különleges szemléletét, hogy jól találkozhassunk egymással és önmagunkkal, kapcsolatba kerülve a kreativitásunkkal és spontaneitásunkkal. 
Lehetőséget teremtünk a saját témával történő munka mellett, a  szereptréning-rendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására.
Kutatni fogjuk, hogy hogyan tudjuk
– megteremteni a jó kapcsolódást a valóság és a fantázia között.
– kialakítani a megfelelő ráhangolódást a csoportban.
– azonosítani a fejleszteni kívánt területet.
– felállítani a szerepdiagnózist.
– megtervezni a szereptréning programját.
– a klasszikus pszichodráma technikáinak felhasználásával, megteremteni az újrajátszást.
– a szerepteszt alkalmazásával, érzékelhetővé tenni az elért változást.
– biztosítani a protagonista visszaintegrálódását a csoportba.
Időtartam/kredit/: 21 óra/kredit
Figyelem: Ezen a workshopon csak azok tudnak részt venni, akik a 2. Covid-oltásukat már megkapták.
Időpont: október 28. csütörtök 17.30-21.30-ig
                            29. péntek 9.30-19.00-ig
                            30. szombat 9.30-16.00-ig
Vezető:  Zánkay András  szupervízor, kiképző pszichodráma-vezető 
Részvételi díj: Teljes ár 49 000.- 
Korai helyfoglalással: 44 000.-  (Határidő: 2021. október 2.) 
Aki a részvételi díj első felét befizeti, annak postán elküldjük 1 példányban (az Alapítvány kiadásában megjelent) 
Max Clayton: Életünk és kapcsolataink gazdagítása 
Szereptréning kézikönyv-et.
Jelentkezés, illetve további információk:
Zánkay András 30/5647811
A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben nem kötelező témájú workshopként 21 órában beszámítható, amennyiben a résztvevő mind a 21 órát teljesíti. Egy napon való részvétel nem számítható be.
Zánkay András: Klasszikus pszichodráma, 2021. december 9-11.
Zánkay András
Klasszikus pszichodráma
Budapest, 2021. december 9-11. óraszám: 21 óra
(Három-napos személyes és szakmai fejlõdés célú pszichodráma workshop pszichodramatistáknak és képzésben lévőknek. A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben előírt nem kötelező témájú workshopok közé beszámítható.)
” A pszichodráma a legdirektívebb pszichoterápiás módszer”    .     
/J. L. Moreno/
A workshopon a klasszikus pszichodráma szemléletében és annak nyelvezetét használva fogunk dolgozni, a spontaneitás és a kreatívitás fejlesztését állítva a középpontba. 
Célunk lesz a jó együttműködés kialakítása is, hogy közösen megtapasztalhassuk a hatékony és élvezetes együttlét örömét.
Tárgyalni fogjuk a szerepelméleti megközelítést, mint a pszichodráma munka fontos elméleti alapját.
Az elmélet és a gyakorlat összekapcsolásával az alábbi témakörök vizsgálatára készülünk:
 • A csoport vezetőjeként hogyan tudunk jó ráhangolódást kialakítani a csoportmunkához? (A direktor szerepei és feladatai: a kapcsolat felvétele, a csoport bemelegítése, a spontaneitás és a kreatívitás fókuszba állítása, egyenrangú kapcsolat kialakítása a protagonistával)
 • A klasszikus pszichodráma struktúrája és fázisai: a ráhangolódás, a lejátszás és a megbeszélés (az interjú vezetése, a lejátszás megrendezése és a sharing megszervezése).
 •  A pszichodráma, mint csoportmódszer. A segéd-én munka fejlesztése, avagy hogyan tudjuk a csoport tagjait jól bevonni a dramatikus munkába?
 • A dráma megrendezése, avagy hogyan tudunk a protagonistával együtt dolgozni, biztosítani a bemelegedése fokozatos emelkedését a spontán megoldás megszületéséhez, ahelyett hogy újra meg újra elveszítené a bemelegedését és az ellenállásába ütközzünk?
 • Egyenrangú, kreatív együttműködésen alapuló kapcsolat a direktor és a protagonista között, avagy a protagonista írja a forgatókönyvet, a direktor a dráma megrendezõje.
 • Hogyan tudjuk jól használni a klasszikus pszichodáma technikáit: a színpadra állítást (konkretizációt), az interjút, a duplázást, a tükrözést, a szerepcserét, a “félre” technikát, a monológot?
 • Hogyan építhetjük fel a drámát a színpadra állítástól, a vizsgálódáson át a terápiás intervencióig?
A workshopon lehetőséget teremtünk a saját témával történő munka mellett, a drámarendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására.
Módszer:
Klasszikus pszichodráma
Időpont: december 9. csütörtök 17.30-21.30-ig
                                      10. péntek 9.30-19.00-ig
                                       11. szombat 9.30-16.00-ig
Vezető:  Zánkay András kiképző pszichodráma vezető, szupervízor 
Részvételi díj: 
Teljes ár: 44 000.-
Korai helyfoglalással: 39 000.-  (Határidő: 2021. november 10.)
Jelentkezés illetve további információk:
Zánkay András 30/5647811
A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben nem kötelező témájú workshopként 21 órában beszámítható, amennyiben a résztvevő mind a 21 órát teljesíti. Egy napon való részvétel nem számítható be.
Generál Péter: Klasszikus Pszichodráma Csoportdinamikai workshop, 2021. november 17.
Klasszikus Pszichodráma Csoportdinamikai workshop

Vezető: Generál Péter (kiképző pszichodráma vezető, coach)

Klasszikus pszichodráma csoportdinamikai workshopot tartok 2021. nnovember 17-én 10 órában, Budapesten, pszichodráma csoportvezetőknek és felsőfokú képzésben lévőknek.
Ha van olyan ismerősöd, akiről azt gondolod, hogy érdekelheti a workshopon való részvétel, tájékoztatásával segíted a szervező munkámat.

A workshopot kellő számú jelentkező esetén mindenképpen személyesen tartom meg, hacsak az Egyesület meg nem tiltja a személyes csoportozást! A workshopon minden akkor érvényes kötelező egészségvédelmi szabályt betartunk.

Helyszín: 1062 Budapest, Andrássy út 98. Magnet Közösségi Ház

A workshop díja: 20.000 Ft, összesen 10 pszichodramatikus óra

Jelentkezés: https://forms.gle/VQTmvTVvEQSjFQqT8

Információ: general.peter@grow-group.com vagy telefonon: +36 20 9740 100

A workshopon való részvétel a felsőfokú pszichodráma képzésben csoportdinamika workshopként beszámítható.
Generál Péter: Klasszikus Pszichodráma Csoportdinamikai workshop, 2021. november 27.
Klasszikus Pszichodráma Csoportdinamikai workshop

Vezető: Generál Péter (kiképző pszichodráma vezető, coach)

Klasszikus pszichodráma csoportdinamikai workshopot tartok 2021. nnovember 27-én 10 órában, Budapesten, pszichodráma csoportvezetőknek és felsőfokú képzésben lévőknek.
Ha van olyan ismerősöd, akiről azt gondolod, hogy érdekelheti a workshopon való részvétel, tájékoztatásával segíted a szervező munkámat.

A workshopot kellő számú jelentkező esetén mindenképpen személyesen tartom meg, hacsak az Egyesület meg nem tiltja a személyes csoportozást! A workshopon minden akkor érvényes kötelező egészségvédelmi szabályt betartunk.

Helyszín: 1062 Budapest, Andrássy út 98. Magnet Közösségi Ház

A workshop díja: 20.000 Ft, összesen 10 pszichodramatikus óra

Jelentkezés: https://forms.gle/VQTmvTVvEQSjFQqT8

Információ: general.peter@grow-group.com vagy telefonon: +36 20 9740 100

A workshopon való részvétel a felsőfokú pszichodráma képzésben csoportdinamika workshopként beszámítható.