Workshopok

2024. workshopok

Workshopok és beszámíthatóságuk (általános tájékoztató)

A pszichodráma workshopok (műhelyek) egy vagy több napos pszichodramatikus alkalmak. A résztvevők a meghirdetett időtávra szerződnek, az így létrejövő csoport ebben az időszakban sajátélményű csoportként működik. Kereteit a vezetők és a csoporttagok a workshop előtt egyeztetik.

A workshopok egy része alkalmas arra, hogy a pszichodramatikus tapasztalattal még nem rendelkezők betekintést nyerjenek a pszichodráma műfajába, más workshopok kifejezetten a már dramatikus tapasztalattal rendelkezők számára lettek meghirdetve, illetve egy részük a pszichodráma vezető / pszichoterapeuta képzés részeként elfogadtatható. Erről a worskhop hirdetésében olvashat, illetve a workshop vezetőjénél érdeklődjön.

A pszichodráma vezető / pszichoterapeuta képzésben résztvevőknek a jelenleg érvényes Képzési Rend szerint 70 óra workshopot kell teljesíteniük legalább négy különböző témában kiképző pszichodráma vezető / pszichoterapeuta vezetésével. A workshopvezetők közül legalább 2, a korábbi teljes pszichodráma képzési szakasztól független kiképző kell hogy legyen, és a workshopokat legalább 3 kiképzőnél kell teljesíteni.

Kötelező témájú workshopok: a krízis szeminárium min. 10 órában, a csoportdinamika min. 10 órában és klinikai téma min. 10 órában. A krízis, csoportdinamika és klinikai témájú workshopokon csak pszichodráma képzésben (asszisztensi és felsőfokú) résztvevők, valamint már végzett dramatisták (pszichodráma asszisztens, pszichodráma vezető) vehetnek részt. A krízis, csoportdinamika és klinikai témájú workshopok teljesítése a pszichodráma felsőfokú vizsga feltétele.

A további 30 óra szabadon választható témájú workshopot a pszichodráma asszisztensi képzés során, a felsőfokú csoport ideje alatt és a felsőfokú vizsga után is lehet teljesíteni.

A TB lehetőséget biztosít a képzésben lévők számára, hogy a nem kötelezően előírt témájú workshopok terhére (40 óra) az alábbi típusú workshopokat típusonként maximum 10 órában beszámíttathassák a pszichodráma felsőfok részeként: hazai és külföldi pszichodráma kongresszusok, bibliodráma, gyermekdráma, monodráma és szociodráma workshopok, külföldi kiképző által vezetett workshopok (utóbbiak esetében akkor, ha a TB engedélyezte a beszámíthatóságot).
A korábban lezajlott és igazolt, egyedi kérelemre hozott TB döntések alapján besorolt workshopok természetesen érvényesek. Ugyanez vonatkozik a korábbi kongresszusokra is.

Zseni Annamária - Simon Péter: Munka a pszichodráma eszközeivel krízisben (2024. április 19-20., krízis workshop) 15 óra

Zseni Annamária kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Simon Péter
pszichodráma vezető krízis témában workshopot tart

Munka a pszichodráma eszközeivel krízisben

A mély regresszió, az autisztikus állapot, a depresszív bénultság vagy az acting-out jellegű kitörés krízisként jelenik meg életünkben. Hogyan tudjuk megfogalmazni a krízis mibenlétét a pszichodráma fogalmaival? Hogyan változik meg működésünk krízis állapotban? A workshop arra keresi a választ, hogyan dolgozzunk krízisben lévő emberekkel, hogyan tudja egy csoport kollektív módon megjeleníteni mindazt, amelyre az egyén nem képes? Hogyan olvashatjuk ki az egy egymást követő játéksorból, témából a krízis érzelmi folyamatát, feldolgozását? Hogyan és mikor vonódik be a krízisét élő aktívan a feldolgozásba? Bemutatjuk a play back technikáját, hatótényezőit.

Időpont:
2024 április 19 péntek 16-20 óra (5 képzési óra)
2024 április 20 szombat 9.30-17.30 (10 képzési óra)

Részvételi díj:
40.000 Ft

Helyszín:
MEMO-HÁZ, Budapest, VII. Wesselényi u. 73. Sárga terem
Kapucsengő kiírása: Memo-Ház

Jelentkezési határidő: április 7.

Jelentkezés és érdeklődés:
simon.peterpan@gmail.com

 

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a pszichodráma felsőfokú képzésbe 15 órában krízis témájú workshopként beszámítható.

Beleznai Györgyi - Perczel Erika: Terítéken az asztal - monodramatikus munka az asztalszínpadon (2024. április 27.)

Műhelyünkön egy tipikus monodráma eszközt mutatunk be. Hogyan lehet kövekkel, kockákkal, apró tárgyakkal az asztalt használva színpadul láthatóvá és érthetővé tenni a
kliens belső lélektani működését, mentalizációját, viszonyrendszerét. Megbeszéljük az asztalszínpadon és a szobaszínpadon való pszichodramatikus munka közötti különbségeket.
Az asztalszínpad az egyéni munkában kiválóan alkalmas a fókuszkeresésre, a rendszerekre való rálátásra (családi kapcsolatrendszer, belső érzelmi állapotok, stb.) vagy folyamatok áttekintésére.
Célunk, hogy a bemutatott technikákat a résztvevők a mindennapi terápiás munkájukba integrálni tudják, ezért a műhelyen lehetőség van gyakorolni is a bemutatott technikákat.

Időpont: 
2024. április 27. szombat 9-17.30
Csoportlétszám 8-12 fő.
Helyszín: Budapest, XII. ker. Városmajor u. 32.
Részvételi díj: 30.000 HUF
Érdeklődni az alábbi e-mail címeken lehet: beleznai.gyorgyi@gmail.com, perczel@percy.hu 
Az alábbi jelentkezési lap kitöltésével tudsz jelentkezni:
https://forms.gle/FA2hxQK7RY1vivnx9 

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a pszichodráma felsőfokú képzésbe 10 órában nem kötelező témájú workshopként beszámítható.

Tatai Klára-Dr. Thoma László: "Csak egészség legyen...!" bibliodráma workshop (2024. április 27.)

Az egészség értéke, a betegség elkerülése életünk fontos kérdése.

De mit jelent egészségesnek lenni? Mi betegíti meg az embert? Mit tehetünk az egészségünkért és min nincs lehetőségünk változtatni? Egyáltalán, az egészség a boldogság feltétele? Mit adhat ezekhez a kérdésekhez, az egészségünkhöz az önismeret, hogyan lehet a csoport ebben segítségünkre?

Az elméleti háttérben, az emberkép meghatározó aspektusaival, egészségmeghatározásokkal, lelki egészség működési mechanizmusokkal fogunk foglalkozni. Megvizsgáljuk Erich Fromm gondolatait a lelki egészség és normalitás, valamint a szeretet művészetének kérdésében. A dramatikus munkában való foglalkozás lehetőségeit is vizsgáljuk a kérdéskörnek. Többféle bibliai történeten keresztül lehetőség nyílik belehelyezkedni egyéni és közösségi gyógyulás történetekbe, a megküzdés és egyensúly találás különféle útjaiba.

 

Vezetők:

Tatai Klára: teológus, kiképző bibliodráma vezető, pszichodráma vezető, monodráma tanácsadó, lelkigondozó és mentálhigiénés szakember

Dr.Thoma László: lelkipásztor, vallástanár, bibliodráma vezető, pszichodráma vezető

 

Időpont: 2024. április 27. 9.00-18.00

Helyszín: Antropos Mentálhigiénés Módszertani Központ,

1091 Budapest, Üllői út 119. I. emelet 20. ajtó

Résztvevők száma: minimum 12, maximum 16 fő

Jelentkezési határidő: 2024. április 10.

Részvételi díj: 30.000, -Ft teremdíjjal, számlával.

Jelentkezés, további információ: 

Tatai Klára – tataiklara.drama@gmail.com, 20/773-9542;

Dr.Thoma László –  thomacsalad@gmail.com, 30/653-1493,

 

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a bibliodráma képzésbe, valamint a felsőfokú pszichodráma képzésbe nem kötelező témájú workshopként 10 órában beszámítható.

Marjut Partanen-Hertell és Reijo Kauppila: A Föld biztonságos és igazságos használata az „ember alkotta környezet” korában – mi a dolgunk, mi a feladatunk ma? (2024. április 27-28. kétnapos előkonferencia workshop)

Workshop A Föld biztonságos és igazságos használata – 8th International Sociodrama Conference (8thsociodramaconference.com)

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a pszichodráma felsőfokú képzésbe 20 órában nem kötelező témájú workshopként beszámítható.

Reinhard Krüger: Kreatív pszichodrámatechnikák egyéni szettingben: "Személyiségzavarok, fókuszban a nárcisztikus és a depresszív, mazochisztikus személyiségzavar” (2024. április 30.)

Reinhard Krüger szeminárium 2024

Dr. Reinhard Krüger pszichiáter, pszichoterapeuta, pszichodráma kiképző 2024.05.02-05-ig szemináriumot tart Magyarországon.
A kurzus időtartama 32 (45 perces) óra.
A kurzus témája: Kreatív pszichodrámatechnikák egyéni szettingben: “Személyiségzavarok, fókuszban a nárcisztikus és a depresszív, mazochisztikus személyiségzavar”.
A kurzus megismerteti a mentalizáció alapú, zavarspecifikusan kidolgozott monodráma elméleti hátterét, segíti a személyiség- és strukturális zavarok diagnosztikáját, és
pszichodráma technikákkal – gyakorláson keresztül – fejleszti a terápiás eszköztárat.
A kurzus létszáma 12 fő, melyen előzetes regisztrációt követően lehet részt venni egyéni terápiát végző kollégáknak. A részvételi szándékát a következő email címen jelezheti: lukacs.rita59@gmail.com

A képzés részleteiről emailben tudunk tájékoztatást adni.
A képzés szervezői: Lukács Rita, Bartus Zsuzsanna, Benczur Lilla, Ternován Szilvia

 

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a pszichodráma felsőfokú képzésbe 10 órában klinikai témájú workshopként beszámítható.

Dr. Zseni Annamária - Simon Péter: Munka a pszichodráma eszközeivel krízisben (krízis workshop, 2024. május 4-5.)

Zseni Annamária kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Simon Péter

pszichodráma vezető krízis témában workshopot tart

A mély regresszió, az autisztikus állapot, a depresszív bénultság vagy az acting-out jellegű kitörés krízisként jelenik meg életünkben. Hogyan tudjuk megfogalmazni a krízis mibenlétét a pszichodráma fogalmaival? Hogyan változik meg működésünk krízis állapotban? A workshop arra keresi a választ, hogyan dolgozzunk krízisben lévő emberekkel, hogyan tudja egy csoport kollektív módon megjeleníteni mindazt, amelyre az egyén nem képes? Hogyan olvashatjuk ki az egy egymást követő játéksorból, témából a krízis érzelmi folyamatát, feldolgozását? Hogyan és mikor vonódik be a krízisét élő aktívan a feldolgozásba? Bemutatjuk a play back technikáját, hatótényezőit.

Időpont:

2024 május 4 szombat 16-20 óra (5 képzési óra)

2024 május 5 vasárnap 9.30-17.30 (10 képzési óra)

Részvételi díj:

40.000 Ft

Helyszín:

MEMO-HÁZ, Budapest, VII. Wesselényi u. 73. Sárga terem

Kapucsengő kiírása: Memo-Ház

Jelentkezési határidő: április 19

Jelentkezés és érdeklődés:

simon.peterpan@gmail.com

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a pszichodráma felsőfokú képzésbe 15 órában krízis témájú workshopként beszámítható.

Vékássy Timea - Dr. Kapusy Kata: Etikai dilemmák pszichodráma csoportokban (2023. május 10.)

Pszichodrámavezetőként számtalan dilemmával találkozunk, amikre fontos, hogy meglegyen a saját, átgondolt, szakmai – etikai válaszunk:

 • Kit vegyünk be a csoportba és kit ne?

 • Mit jelent a kettős kapcsolat és mit kezdjek vele?

 • Mi van, ha csoportjáték közben derül ki az összeférhetetlenség?

 • A csoportba jelentkezőkről milyen más forrásokból gyűjthetünk információt?

 • Miért olyan fontos a titoktartás?

 • Hogyan tarthatom a csoporttagokkal a kapcsolatot csoporton kívül?

 • Mikor érinthetem meg a csoporttagot?

 • Meddig bátorítás és mikortól erőszakoskodás, hogy a csoporttag behozzon egy számára érzékeny témát?

 • Elfogadhatok-e ajándékot a csoporttagtól? Milyen szívességet kérhetek egy csoporttagtól?

 • Egyáltalán miről szól az etikai kódex, mit szabályoz?

A workshopon ezeken és a felmerülő kérdéseken dolgozunk dramatikus módszerekkel. Különösképpen ajánljuk minden saját csoport vezetése előtt vagy kezdetén álló vezetőnek.

A workshopon való részvétel előtt javasolt a Magyar Pszichodráma Egyesület Etikai Kódexének és a Pszichoterapeuták Etikai Kódexének az újraolvasása, amelyek az alábbi linkeken megtalálhatóak: 

MPE Etikai Kódexe: https://www.pszichodrama.hu/etikai-kodex/

Pszichoterapeuták Etikai Kódexe: https://www.mentalport.hu/pszichoterapias-szaknevsor/etikai-kodex/

Vezetők:
Vékássy Timea
kiképző pszichodráma vezető, pszichológus, integratív terapeuta

Dr. Kapusy Kata pszichodráma vezető

Időpont: 2024. május 10. péntek, 9.00 -17:30

Helyszín: Közöslépés (Budapest, 1123, Alkotás utca 15. III. emelet 40.)

Résztvevők száma: minimum 12, maximum 16 fő

Jelentkezési határidő: 2024. május 5.

Jelentkezés ezen a kérdőíven.

Részvételi díj: 30.000 Ft

További információért írj nekünk:
Dr. Kapusy Kata –   kapusykata@gmail.com

Vékássy Timea – vekassyt@gmail.com

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a pszichodráma felsőfokú képzésbe 10 órában nem kötelező témájú workshopként beszámítható.

Belaznai Györgyi - dr. Perczel Erika: Miről mesél a mese - egyéni és csoportos pszichodráma szimbolikus képekkel és amplifikációval (2024. május 25.)

Műhelyünkön az individuális meseasszociáció és a hazugság történet technikájával és elméleti hátterével foglalkozunk. Remek bemelegítő technikák, segítenek megtalálni az aktuális fókuszt, diagnosztikai eszközök és a játékképesség gyakorlására is alkalmasak. Átbeszéljük egyéni helyzetben való alkalmazási lehetőségeit és a csoportos pszichodráma munkában sajátélményként dolgozunk velük.  

Időpont: 2024. május 25. szombat 9-17.30

Csoportlétszám 8-12 fő.

Helyszín: Budapest, I. ker. Attila út 133. 

Részvételi díj: 30.000HUF

Érdeklődni az alábbi e-mail címeken lehet: beleznai.gyorgyi@gmail.com, perczel@percy.hu

jelentkezéshez kérünk töltsd ki az alábbi űrlapot:  https://forms.gle/WzkqtQfZLdNehCL37 

Beleznai Györgyi klinikai szakpszichológus, pszichodráma vezető, kiképző monodráma vezető

Perczel Erika pszichiáter, pszichodráma pszichoterapeuta, kiképző monodráma pszichoterapeuta

 

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a pszichodráma felsőfokú képzésbe 10 órában nem kötelező témájú workshopként beszámítható.

Aszalós Péter - Hunya Csilla: Pszichodráma-esszencia - vezetői túlélő csomag (2024. május 31. - június 1.)

A workshopon lehetőséget szeretnénk neked teremteni arra, hogy felépítsd magadban a klasszikus pszichodráma játékvezetés vázát. Azt a sok-sok év alatt lepárolt esszenciát adjuk át és  gyakoroljuk, amelynek segítségével egy kezdő, haladóbb, de még bizonytalan vagy újrakezdő dramatista önbizalommal kezdhet el egy csoportülést. Témáink:

Vezetői rámelegedés: Az első két percben eldől, hogy milyen lesz a csoportalkalom és ezt főleg a vezetői rámelegedés határozza meg. Hogyan alakítom ki önmagamban és vezetőtársammal azt a rámelegedést, ami lendületben tart és a csoport felé létrehozza az “itt  történni fog valami” atmoszféráját?

A csoport kezdése:  Mire kell minden esetben figyelnem csoportkezdésnél? Hogyan biztosítom a csoportkohéziót és a csoporttagok saját vagy vezető által meghatározott témára melegedését?

 • A protagonista játék szakaszai és azok mélyebb valósága:  Milyen szakaszokból épül fel egy játék és azoknak mi a fő feladata? Rendezőként mire kell figyelnem, hogyan, milyen dramatikus és belső eszközökkel jó jelen lennem ezekben a szakaszokban?
 • Szerepelmélet a gyakorlatban: Dramatikus tervek készítése a szerepelmélet segítségével.
 • A pszichodráma mágiája: A morenoi spirituális alapok megismerése és használata. Az Élet Alkotója szerep és a surplus reality a drámában.

 

Részletek:

Vezetők: Hunya Csilla, csillahunya@gmail.com, +36304994492, kiképző pszichodráma vezető

             Aszalós Péter, aszalos@gmail.com, +36204513838, kiképző pszichodráma vezető

Időpont: 2024.05.31-06.01,  9.30-17.30.

Ár: 55.000 huf/2 nap

Helyszín: Budapest

Feltételek: Mivel drámavezetést tanítunk, ezért a részvétel feltétele a pszichodráma képzésben való részvétel vagy a vezetői cím.

A workshopot legalább 12 fő jelentkezése esetén tartjuk meg.

                                                                     Szeretettel várunk!

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a pszichodráma felsőfokú képzésbe 20 órában nem kötelező témájú workshopként beszámítható.

Szabó Gabi: Workshop a ráhangolódásról (2024. június 14.)
A ráhangolódás mindennek az alapja; eleje, közepe, vége, célja, eredménye, értéke!
22 éven át tanultam egy Moreno tanítványtól, Max Claytontól. A legtöbbet a ráhangolódásról tanított.
A workshopon ebből a tudásból szeretnék tovább adni.
Gyakorlatokat tanítok a csoport bemelegítésére, a jófajta segéd én munka kialakítására, a kapcsolódások építésére.
Lelassítjuk és láttatjuk a ráhangolódás növekedését, a létrehozó és akadályozó erőket.
A workshop erősíti a csoportvezető, rendező konstruktív, kísérletező, önmagát becsülő részeit, magabiztos bemelegítő munkáját.
A dátumok: február 15  –  április 11   –   június 14
A díj: 30 ezer Ft
A helyszín: Óbuda, Carion irodaház, Bécsi út 25. harmadik emelet
Vezető: Szabó Gabi kiképző pszichodráma vezető, szupervízor
Jelentkezni a szabogabi.icfmcc@gmail.com e-mail címen lehet.
A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe egyéb témájú workshopként 10 órában beszámítható.
Inotay Judit - Janda Zsuzsa: Kamasz workshop (2024. június 22., Szeged)

Időpont: 2024. június 22.

Vezetők: Inotay Judit művészetterápiás végzettségű pszichodráma vezető

               Janda Zsuzsa kiképző gyermek pszichodráma vezető

Jelentkezni:

inotay@zaccepitesziroda.com

jandazsuzsa@gmail.com

Nehéz a kamaszok szélsőséges, „sértek, és sértenek” veszélyes világát megközelíteni. Mi kell ahhoz, hogy meg merjenek egymásnak valamit mutatni a bennük forrongó kételyekből, indulatokból? Hogyan lehet előhívni a szimbólumok, akciók segítségével ezeket az érzéseket, hogy aztán megtapasztalhatják, hogy élményeikkel nincsenek egyedül, s elfogadhatók, kibírhatók, s szerethetők olyannak, amilyenek. A vezető kettős szerepben lavíroz: mint szerepjátékos „használatra felajánlja magát”, ugyanakkor mint csoportvezető irányít, határokat szab. A workshopon 14-18 éves kamaszcsoportok vezetése során nyert tapasztalatainkból, módszereinkből szeretnénk egy csokorra valót a résztvevőkkel megosztani.

Időtartam: 10 óra

Helyszín: Szeged

Díj: 25 000 Ft 

Létszám: 8-12 fő

Jelentkezési határidő: június 10.

A workshopon való részvétel nem igényel előzetes dramatikus tapasztalatokat.

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe egyéb témájú workshopként, és a gyermekpszichodráma felsőfokú képzésbe 10 órában beszámítható.

“Teremtő közösségek” A társadalmi képzelőerő felélesztése - VIII. Nemzetközi Szociodráma Konferencia, 2024. június 26-30.

Bővebb információ:

8th International Sociodrama Conference (8thsociodramaconference.com)

Early bird jelentkezés: 2024. február 28.

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a pszichodráma felsőfokú képzésbe 20 órában nem kötelező témájú workshopként beszámítható.

Csáky-Pallavicini Krisztina - Dr. Thoma László: Krízis workshop – alapok és gyakorlat (2024. augusztus 23., krízis workshop)

Időpont: 2024. augusztus 23. 15-19 óráig és augusztus 24. 9-18 óráig, 9-18 óráig 
Vezetők: Csáky-Pallavicini Krisztina, kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Dr. Thoma László, református lelkész, pszichodráma vezető, egyetemi adjunktus
Ár: 45000 Ft/15 óra

A krízis váratlanul, általában valamilyen megterhelő élethelyzetet követően fellépő, viszonylag rapidan kialakuló, átmeneti testi-lelki állapot, mely az önismereti csoportok
vezetőit komoly kihívás elé állítja. Felismerésére, súlyosságának megállapítására, a megfelelő intervenció kiválasztására a vezetőknek fel kell készülnie, elkülönítése más pszichés állapotoktól (trauma, depresszió stb). elsősorban a potenciálisan magas öngyilkossági veszélyeztetés miatt igen fontos. A workshopban elméleti ismeretek mellett gyakorlati útmutatót kívánunk adni: milyen pszichodramatikus intervenciók szükségesek, melyek hasznosak és mik kontraindikáltak a krízisben levő személlyel való munkában, milyen hatással van az egyén krízisének csoportra és hogyan kezelhető ez dramatikusan. A workshop hangsúlyt fektet a csoporttagok gyakorlására, és bár önismereti vonatkozásai is lesznek, célunk elsősorban a vezetői kompetencia fejlesztése, nem saját krízis-élmények feldolgozásra hívjuk a jelentkezőket

jelentkezés linkje:
https://forms.gle/KToribS8jY2TS1JBA

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a pszichodráma felsőfokú képzésbe 10 órában krízis témájú workshopként beszámítható.

Gyermekpszichodráma (módszerbemutató) workshop (2024. augusztus 24.)

 A workshopon a résztvevők saját élményen és gyerekek történetein keresztül ismerhetik, tapasztalhatják meg a gyermekpszichodráma módszerét, a Kende Hannától tanult „hozzáállást”, azt a „csodavilágot”, amit csoportjainkban közösen teremtünk.

 

Időtartam: 10 óra

Időpont: 2024. augusztus 24.

Helyszín: Debrecen

Díj: 25 000 Ft

Vezetők: Inotay Judit művészetterápiás végzettségű pszichodráma vezető

               Janda Zsuzsa kiképző gyermek pszichodráma vezető

Jelentkezni:

inotay@zaccepitesziroda.com

jandazsuzsa@gmail.com

 

Létszám: 8-12 fő

Jelentkezési határidő: június 21.

A workshopon való részvétel nem igényel előzetes dramatikus tapasztalatokat.

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe egyéb témájú workshopként, és a gyermekpszichodráma felsőfokú képzésbe 10 órában beszámítható.

Nyáry Péter - Csány Katalin: A pszichodramatikus és bibliodramatikus szerepfelvétel és szerepbe helyezés egyezései és különbözőségei (2024. november 27.)

A szerepbe helyezés minden pszichodrámajáték alappillére. Nagy a jelentősége, mert egyrészt ez segíti a protagonistát ahhoz, hogy tisztában legyen az azokhoz a személyekhez fűződő kapcsolataival, akiket a játékba behoz, másrészt a játékba hívott csoporttag innen informálódik, kit is játszik valójában.
A pszichodráma alapú bibliodráma, amelynek keretében bibliai történetekkel dolgozunk, arra törekszik, hogy rekonstruálja az elbeszélésben szereplő személyek közötti kapcsolatokat. 
A lejátszás során a csoporttagok olyan szerepeket vesznek fel, amiknek a jellemvonásait ők maguk találják ki. A bibliodráma-játék sok szempontból hasonlít a pszichodráma-
csoportjátékra.

A szerepfelvétel és a szerepbe helyezés egy tőről fakad, de játékfajtánként más-más módszerrel alkalmazzuk őket. Workshopunkon különböző bibliodramatikus játékokra hívunk, melynek során szakmai szempontból is rátekintünk a szerepfelvétel és a szerepbe helyezkedés kérdéskörére.

Olyan személyek jelentkezését várjuk, akik rendelkeznek pszichodramatikus vagy bibliodramatikus tapasztalattal.  

A workshopot minimum 10 fővel és maximum 15 fővel tartjuk meg.

Időpont: 2024. november 27., szerda 10:00-18:30 óráig.

Helyszín: Kálvin tértől 3 percre.

Részvételi díj: 30.000 Ft/ nap (10 dramatikus óra)

A workshop 10 órában beszámítható a a pszichodráma-, ill. bibliodráma-képzésbe.
A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében fogadjuk. Jelentkezni: Nyáry Péter – Csány Katalin: A pszichodramatikus és bibliodramatikus szerepfelvétel és szerepbe helyezés egyezései és különbözőségei – workshop – jelentkezési lap (google.com) lehet. 
Jelentkezés határideje: 2024. szeptember 30.

Vezetők:
Nyáry Péter bibliodráma kiképző szupervizor, pszichodráma-vezető, mentálhigiénés
szakember
nyarypeter4@gmail.com 
Csány Katalin bibliodráma-vezető, pszichodráma-vezető, mentálhigiénés szakember
katasamo@gmail.com; 30/678-14-99

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe nem kötelező témájú workshopként, és a bibliopszichodráma felsőfokú képzésbe 10 órában beszámítható.

Korábbi workshopok (2024)
Beleznai Györgyi - dr. Perczel Erika: A vezető mint protagonista - monodráma a terapeuta/segítő/csoportvezető mentálhigiénéje érdekében (2024. január 20.)
Az októberi kongresszuson tartott workshopunk sikerén felbuzdulva szeretnénk jobban elmélyülni az alábbi témában.
Műhelyünkön a segítő/terapeuta/pszichodráma vezető (továbbiakban segítő) mentálhigiénével foglalkozunk, mi magunk leszünk a protagonisták.
Akár egyéni helyzetben, akár csoportban pszichodrámázunk, találkozunk „nehéz” kliensekkel, csoporttagokkal. Viselkedésük, cselekedeteik bennünk segítőkben ambivalens
érzéseket, tehetelenséget, elbizonytalanodást, erős belső feszültséget váltanak ki. Egy olyan monodramatikus eszközt és annak elméleti hátterét mutatjuk be a résztvevőknek, mely segíti az önmagunkban való tájékozódást ezekben a nehéz, kaotizáló kapcsolatokban.
A segítő 3 énállapota: a kompetens szakember, a grandiózus segítő és a másikkal találkozó ember. Így vagyunk jelen segítő kapcsolatainkban, ez a három létező és szükségszerű
énállapotunk munkánk során. Az ezeket jelképező 3 székes technika segít minket abban, hogy a kapcsolat zavarának okát ne kizárólag önmagunkban keressük vagy épp ellenkezőleg, leértékeljük vagy akár patologizáljuk a pácienst.
A műhelyen ezt a koncepciót és ezt a 3 székes technikát most önismereti munkára használjuk. Célunk, hogy a résztvevők felismerjék, azonosítsák magukban ezeket az
énállapotokat , megismerjék működésüket és megtanuljanak szabadon mozogni saját énállapotaik között elfogadva és feloldva a köztük lévő ütközéseket, konfliktusokat.
Időpont: 2024. 01. 20. szombat 9-17.30 (10 képzési óra)
Helyszín: Budán, a Déli pályaudvar közelében
Részvételi díj: 30.000 Ft

érdeklődés, jelentkezés: beleznai.gyorgyi@gmail.com, perczel@percy.hu 

Beleznai Györgyi klinikai szakpszichológus, pszichodráma vezető, kiképző monodráma vezető
dr. Perczel Erika pszichiáter, pszcihodráma pszichoterapeuta, kiképző monodráma pszichoterapeuta

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe nem kötelező témájú workshopként 10 órában beszámítható.
Bóta Veronika - Barzsó Tibor: Iránytű. Exkluzív önismereti töltekezés. Találkozás - Játék - Önfeledtség (2024. január 20.)
Iránytű
Exkluzív önismereti töltekezés
Találkozás – Játék – Önfeledtség

Ott a helyed, ha

 • érdekel az önismeret
 •  vannak céljaid, és szeretnél most máshogy dolgozni velük
 • szívesen ránéznél a családodban, párkapcsolatodban zajló dinamikákra
 • szeretnél feltöltődni
 • szeretsz játszani
 • befogadó társaságba vágysz

Mikor?
2024. január 20. 13:00-18:00

Hol?
Átalakulások tere
3300 Eger, Szálloda u. 5.

Miért?
Mert ritka lehetőségek egyike, hogy betekintést nyerhess a pszichodrámába egy félnapos alkalmon

Mit kaphatok?
Ismerkedés a pszichodráma műfajával, ami a világ egyik leghatékonyabb önismereti módszere
Személyre szabott, interaktív, élmény fókuszú gyakorlatok
Elindíthatod a változást életed bármely területén

Kikkel?

Bóta Veronika
Pszichodráma vezető, tanár, lélekdúla
Iránytű (atalakulasoktere.hu)
http://www.ebredes-eger.hu/onismereti-csoport-eger.html

Barzsó Tibor
Pszichodráma vezető, szakközgazdász

Mennyiért?
12.000,- Ft

Jelentkezés és érdeklődés (Előzetes regisztráció szükséges, min 6 fő, maximum 12 fő a csoportlétszám): barzsotibor@gmail.com

A workshopon való részvétel a  felsőfokú pszichodráma képzésbe nem számítható be.
Csáky-Pallavicini Krisztina: Klinikai workshop - első interjú (2024. január 27.)
A csoportszervezés meghatározó része a csoportba jelentkezők interjúzása. Kit vegyünk fel, kit irányítsunk tovább? Milyen eszközei vannak egy klinikai jártassággal esetleg nem rendelkező szakembernek, hogy diagnózis felállítása nélkül eldöntse, megfelelő motivációval, pszichés működéssel rendelkezik-e a jelentkező?
Hogyan lehet minderről következtetéseket levonni a dramatikus eszköztárat használva, avagy: mit árulnak el a pszichodráma-technikák (leendő) kliensünkről?
A workshop elméleti és gyakorlati (kiscsoportos) munkát foglal magában.
2024. január 27., szombat, 9-18 óráig Antropos Központ, Nagyvárad tér Díj: 20000 Ft, aminek felét előlegként kérem (részletek a jelentkezési lapon)
Vezető:
Csáky-Pallavicini Krisztina kiképző pszichodráma pszichoterapeuta
További kérdések esetén keress bizalommal: 30/6232060, krisztinacsaky@gmail.com
A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe klinikai vagy egyéb témájú workshopként 10 órában beszámítható.
Goda Gyula: Szexuális tartalmú játékok vezetése a pszichodrámában (2024. február 7.)
Szexuális tartalmú játékok vezetése a pszichodrámában
Időpont: 2024.02.07. szerda
Helyszín: Budapest XII. Márvány u. 29. II.em. (lifttel szemben), kapukód lent: 22 kulcs 9355
Az életben nagyon gyakran, a pszichodráma színpadán sajnálatosan ritkábban kerül elő a feldolgozandó pszichológiai problémák közül a szűkebben párterápiás kérdéskörbe tartozó speciálisan szexuálterápiás problémák sora. Olykor prüdériánk, olykor a „mintha tér” felhasználási bizonytalansága, olykor az egyéni terápiáktól lényeges eltérő csoportos munka sajátosságainak ismerethiánya akadályoz abban, hogy ugyanolyan természetességgel nyúljunk hozzá, és bánjunk ezzel a témakörrel, amilyen természetességgel életünkhöz tartozik. E témakörben különösen sokat gazdagít repertoárunkon és lehetőségeinken a pszichodramatikus megközelítés, hiszen így tudunk akció-terápiával, a – szexualitásunkban nem kis szerepet játszó – testünket is a terápia részévé téve, bánni ezzel a témakörrel. A workshop során tehát a szexuális tartalmú játékok rendezéséről, vezetéséről tanulunk, eszmélkedünk közösen.
A workshopon való részvétel díja 28 eFt + 2 eFt teremdíj, összesen 30 eFt. A workshopra jelentkezés: goda.gyula@creado.hu címen, emailben lehet, a részvétel beérkezett jelentkezések sorrendjében alakul (max 20 fő).
A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe egyéb témájú workshopként 10 órában beszámítható.
Valerie Monti Holland és Irina Stefanescu: A biztonságérzet és a reziliencia felépítése munkaközösségekben: Kreatív akciómódszerek a szervezésben (2024. február 9. és február 10. - egynapos workshopok)
A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe egyéb témájú workshopként 10 órában beszámítható.
Szabó Gabi: Workshop a ráhangolódásról (2024. február 15.)
A ráhangolódás mindennek az alapja; eleje, közepe, vége, célja, eredménye, értéke!
22 éven át tanultam egy Moreno tanítványtól, Max Claytontól. A legtöbbet a ráhangolódásról tanított.
A workshopon ebből a tudásból szeretnék tovább adni.
Gyakorlatokat tanítok a csoport bemelegítésére, a jófajta segéd én munka kialakítására, a kapcsolódások építésére.
Lelassítjuk és láttatjuk a ráhangolódás növekedését, a létrehozó és akadályozó erőket.
A workshop erősíti a csoportvezető, rendező konstruktív, kísérletező, önmagát becsülő részeit, magabiztos bemelegítő munkáját.
A dátumok: február 15  –  április 11   –   június 14
A díj: 30 ezer Ft
A helyszín: Óbuda, Carion irodaház, Bécsi út 25. harmadik emelet
Vezető: Szabó Gabi kiképző pszichodráma vezető, szupervízor
Jelentkezni a szabogabi.icfmcc@gmail.com e-mail címen lehet.
A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe egyéb témájú workshopként 10 órában beszámítható.
Beleznai Györgyi - dr. Perczel Erika: Traumaszemüveg a pszichodramatikus munkában - munka monodráma technikák segítségével (2024. február 17.)
Egyéni terápiás munkánk során gyakran tapasztaljuk, hogy az egyszerűnek látszó tünetek, elakadások mögött traumatizáció áll. Pszichodrámavezetőként is gyakran szembekerülünk a csoporttagok által átélt traumatikus élményekkel, melyek gyakran csak a protagonista játékok során tárulnak fel előttünk.
Ezekben az esetekben traumaspecifikus látásmódra és eszközökre van szükség.
A trauma jellegzetessége, hogy nehezen felismerhető, speciális énvédelemmel: disszociációval, tagadással jár. Fontos, hogy legyen egy olyan “tarumaszemüvegünk” amin
keresztül észrevesszük, rálátunk a trauma lehetőségére, hogy megfelelő, traumaspecifikus intervenciókat alkalmazzunk ilyen esetekben.
Legalább ilyen fontos kérdés, hogy mi mindent NE tegyünk, ha traumával találkozunk akár egyéni, akár csoportos helyzetben. Meddig mehetünk el biztonságosan, s hová ne „vigyük” a protagonistát, hogy elkerüljük a főszereplő retraumatizálódását és a játékvezető akaratlan tettessé válását.
Workshopunkon egy, általunk monodramatikusan is használt önstabilizáló pszichodramatikus intervenciót mutatunk be, a modern trauma elméleti háttérbe ágyazottan. A technika mind egyéni, mind csoporttérben, protagonista vagy csoportjátékok során is biztonsággal használhatók. A résztvevőknek gyakorolni is lehetősége lesz a technikát. Átbeszéljük azt is, hogy mik azok a jelenségek melyek kapcsán gondolnunk kell a traumatizáció lehetőségére. Fontos kérdés lesz az is, hogy a traumaspecifikus terápia
szakaszaiban meddig terjed a kompertenciánk segítőként, tanácsadóként, pszichológusként, terapeutaként.
Időpont: 2024. 02. 17. szombat 9-17.30 (10 képzési óra)

Helyszín: 12. ker. Városmajor u. 32. 1. em
Részvételi díj: 30.000 Ft
érdeklődés : beleznai.gyorgyi@gmail.com, perczel@percy.hu
jelentkezéshez kérünk töltsd ki a következő űrlapot: https://forms.gle/fpjPy6aXSY7va2SEA

dr Perczel Erika, pszichiáter, kiképző monodráma pszichoterapeuta, magatartásterapeuta
Beleznai Györgyi, klinikai szakpszichológus, kiképző monodráma vezető, EMDR képzésben lévő klinikus

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe egyéb témájú workshopként 10 órában beszámítható.
Csáky-Pallavicini Krisztina: Klinikai workshop nárcisztikus zavarok felismerése és kezelés(ének korlátai) önismereti csoportban (2024. február 17., 5 óra)
A nárcisztikus zavar felismeréséhez, dinamikájának megértéséhez, súlyosságának megítéléséhez kapnak a résztvevők elméleti és gyakorlati szempontokat.
Időpont: 2024. 02. 17. 9-13:30 (5 óra) Helyszín: Budapest, 12. kerület
díj: 10 résztvevő alatt 12000 Ft, 10 résztvevő felett 10000 Ft
Vezető:
Csáky-Pallavicini Krisztina kiképző pszichodráma pszichoterapeuta
A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe klinikai témájú workshopként 5 órában beszámítható.
H. Pozsár Beáta - Németh Csilla - Takács Emőke - Tóth-Dénes Judit: Brain and Play - Élményalapú beszámoló a 3. Nemzetközi Gyermek- és Serdülőpszichodráma Konferenciáról (2024. február 23.)
Február 23-án H. Pozsár Bea, Németh Csilla, Takács Emőke és Tóth-Dénes Judit tart workshopot Brain and Play – Élményalapú beszámoló a 3. Nemzetközi Gyermek- és Serdülőpszichodráma Konferenciáról címen. 
A Konferencia 2023. szeptember 28-október 1. között került megrendezésre Plovdivban, Bulgária “Szentendréjében”.  Az előkonferencián az itthoni 1. Nemzetközi Konferenciáról is jól ismert Milena Mutafchejeva és Stefan Flegelskampf, valamint Alfons Aichinger workshopja szerepelt.
A konferencia – ahogyan a címe is jelezte – hangsúlyt helyezett a játék mellett, a háttérben lévő neuronális folyamatokra, meghívott előadója, Bogdan Draganski, neurológus volt. A workshopok tartói európa számos országát képviselték, sőt, jöttek Palesztínából és Izraelből is (egy héttel a háború fellángolása előtt).
A workshopon az érdekes és jól használható ötleteket, információkat szeretnénk tovább adni a résztvevők saját élményén keresztül!
Helyszín: Szalonka Műhely, Budapest, I. Hattyú u. 12.
Időpont: 2024. február 23., 9-17 óráig
Díja: 25000Ft, MPE tagoknak 20000Ft, engedményes részvételi díj iránti kérelmet az alábbi email címre lehet küldeni.
Jelentkezés: pozsarbeata@gmail.com
A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe a nem kötelező témájú workshopok közé 10 órában beszámítható.
Dr. Zseni Annamária - Simon Péter: Szerepzavarokkal való munka a protagonista játékvezetésben, 2024. február 23-25. (klinikai workshop)

Zseni Annamária kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Simon Péter pszichodráma vezető klinikai témájú workshopot tart

Szerepzavarokkal való munka a protagonista játékvezetésben 

A műhely célja, hogy segítse a kezdő drámavezetőket és terapeutákat a protagonista játékra jelentkezők szerepzavarainak felismerésében. A promenád interjú helyzetében kell a
szerepzavart beazonosítani, és kiválasztani azt a játék típust, amely lehetővé teszi a protagonista fejlődését. Bemutatjuk a különböző játék típusok algoritmusát, amelyek a
szerepdeficit, szerepinkonzisztencia és szerepdevianciák esetén használhatóak.

Időpont
2024 február 23. péntek 15.30-19.30 (5 képzési óra)
2024 február 24.szombat 9.30-17.30 (10 képzési óra)
2020 február 25.vasárnap 9.30-13.30 (5 képzési óra)

Részvételi díj
50.000 Ft (2500 Ft/képzési óra)

Helyszín:
MEMO-HÁZ, Budapest VII. Wesselényi u. 73. Sárga terem.
Kapucsengő kiírása: Memo-Ház.

Jelentkezési határidő: február 11.

Jelentkezés és érdeklődés:

simon.peterpan@gmail.com

 

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésben 20 órában klinikia témájú workshopként beszámítható.

Bóta Veronika - Barzsó Tibor: Iránytű (2024. február 25., 5 óra)

Iránytű – kapcsolataink
Exkluzív önismereti töltekezés
Találkozás – Játék – Önfeledtség

Az első kötődési mintáink a szüleinkkel, nevelőinkkel való viszonyokban alakulnak ki, amelyek hatással vannak jövőbeli pár/kapcsolatainkra magánéletünkben és munkánkban egyaránt.
Ritka lehetőségek egyike, hogy betekintést nyerhetsz a pszichodráma műfajába egy félnapos alkalmon, miközben más szemszögből láthatsz rá arra, hogy is vagy te jelen a kapcsolataidban, s ez által elindíthatod a változást életed bármely területén.

Időpont és hely:
2024. február 25. 13:00-18:00
3300 Eger, Szálloda u. 5.

Vezetők:

Bóta Veronika
pszichodráma vezető, tanár, lélekdúla
www.atalakulasoktere.hu
http://www.ebredes-eger.hu/onismereti-csoport-eger.html

Barzsó Tibor
pszichodráma asszisztens, szakközgazdász

A részvétel díja: 12.000,- Ft
Jelentkezés és érdeklődés: barzsotibor@gmail.com
Előzetes regisztráció szükséges, minimum 6 fő, maximum 12 fő a csoportlétszám.

 

A workshopon való részvétel a  felsőfokú pszichodráma képzésbe nem számítható be.

Hunya Csilla: Útnak induló hősök és álhősök, a mesék szereplői a pszichodráma színpadán (2024. március 2.)

A pszichodráma módszere és a meseterápia bölcsessége egy napra ismét összeállnak egymással, hogy a a mesék bennünk is ott élő alapszereplőinek megismerésén és átélésén keresztül aktuális élethelyzetünkben segítsenek minket. Mert a varázsmesék tipikus szereplői az emberi megküzdés alapképletének megfelelően az egész világon ugyanazok: útnak indítók, álhősök és hősök, segítők és ellenfelek, és végül, keresett személyek vagy minőségek. A workshopon ezekkel az archetipikus szereplőkkel,  dramatikusan: szerepekkel ismerkedünk majd elméletben és a sajátélményben egyaránt.  

A bőrébe bújunk annak az útnak indítónak, akinek így már nincs tovább. Aki egy bizonyos helyzetünkben elment egészen a falig, így képes átlépni minden ragaszkodáson és félelmen, hogy kibillentse a számára kényelmetlenné vált egyensúlyt. A közelünkbe engedjük és leleplezzük a könnyen eltántorítható, gyenge belső motivációja miatt áldozatot hozni képtelen, a sűrű sötét rengeteget lehetőleg elkerülő álhősünket. Felfedezzük és helyzetbe hozzuk a mindenre elszánt, felelősséget, áldozatokat, tettei következményeit egyaránt vállalni tudó, bátor hősünket. Igyekszünk felismerni, tisztelettel üdvözölni és segítőnkké fogadni azt, aki az aktuális élethelyzetünk megoldásához szükséges tudást őrzi, aki nélkül a képességeink, kompetenciánk és bizalmunk nem lehet teljes. Becserkésszük, aki ellenfelünkként folyton akadályoz minket, még akkor is, ha olyan nagyra nőtt, hogy a napot is eltakarja előlünk. Végül megkeressük és kiszabadítjuk azt, aki szebb annál, mint aki aktuálisan vagyunk, vagy akit aktuálisan élünk magunkból. Akinek a létezését csak sejtjük, de nehezen hisszük, mert túlmutatni látszik a realitáson.
.
Szeretettel várok a workshopokra minden eszköztárát vagy tudását bővíteni vágyó, képzés előtt, közben, vagy azon túl lévő dramatistát és meseterapeutát, és minden sajátélményre vágyó érdeklődőt.

A workshop ára: 27.000 Ft
Érdeklődni: csillahunya@gmail.com 

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe nem kötelező témájú workshopként 10 órában beszámítható.

Goda Gyula: Szexuális erőszak, szexuális abúzus, trauma feldolgozások a pszichodrámában (2024. március 6. vagy március 7.)

Szexuális erőszak, szexuális abúzus, trauma feldolgozások a pszichodrámában

Időpont: 2024.03.06. szerda vagy 03.07. csütörtök

Helyszín: Budapest XII. Márvány u. 29. II. em. (lifttel szemben), kapukód lent: 22 kulcs 9355

Workshop témája, leírása: az erőszak, és ezen belül egy speciális terület a szexuális jellegű erőszak, abúzus, bántalmazás témaköre. Pszichodramatikusként nem szándékoztam eredetileg elmélyülni ebben a témakörben, ám külföldi munkáim, különösen a poszt-Szovjetunióban végzett pszichodramatikus kiképzői és szupervíziós munkáim során, szándékom ellenére, néhányad magammal nagyon sok tapasztalatot szereztünk ebben a témakörben. Az itthoni kiképzői, szupervíziós tapasztalat is azt mutatja, hogy nagy szükség van ebben a témakörben szélesebb körű speciális tudásra, sajnálatosan ritka téma ez, miközben pedig a pszichodramatikus megközelítés kivételesen hatékony lehetőséget nyújt az ilyesfajta problémák kezelésére. Nagyon sok félelem is tévedés is övezi ezt a témát, nem kis indulatot is keltve szakmai körökben. A workshop során tehát kifejezetten a szexuális erőszak, és annak egy speciális, ámde sajnálatosan gyakori alfaja, a szexuális abúzus témakörök rendezési sajátosságairól tanulunk, eszmélkedünk, gyakorlunk közösen.

A workshopon való részvétel díja 28 eFt + 2 eFt teremdíj, összesen 30 eFt. A workshopra jelentkezés: goda.gyula@creado.hu címen, emailben lehet, a részvétel beérkezett jelentkezések sorrendjében alakul (max 20 fő).

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe nem kötelező témájú workshopként 10 órában beszámítható.
Zánkay András: Klasszikus pszichodráma workshop (2024. március 7-9.)
pszichodramatistáknak, képzésben lévőknek és a pszichodráma iránt érdeklődőknek
” A pszichodráma a bemelegedés az életre.”     
/Z. Moreno/
klasszikus pszichodráma

– életteli, rendszerszemléletű, célirányos csoportmunka, a hatékony és élvezetes együttlét örömével!
–  a spontaneitás tréningje – nem patológia orientált – melynek centrális fogalmai a spontaneitás és a kreativitás!
– fontos elméleti alapja a szerepelmélet, ami az emberi viselkedést, megélést tárgyszerűen, címkézés nélkül írja le!
– meghatározó eleme az akció, fontos része a JÁTÉK!
– a rendező és a protagonista partneri viszonyának kialakításával, kreatív együttműködésre épül!
– csoportbanmindenki mindenkinek a segéd-énje, “mindenki egyért – egy mindenkiért”! 
– célja a szociális atom kijavítása, a  kritikus helyzetek kezelésével a saját szerepek fejlesztése! 
A workshopon azon fogunk dolgozni, hogy 
– feltöltődést hozó, életteli találkozásaink lehessenek egymással és önmagunkkal.
– spontaneitásunk fejlődése megkönnyítse a valóság és a fantázia közötti átjárást. 
– újra meg újra megtapasztalhassuk a pszichodráma munka varázsos, megújító hatását.
– megtanuljunk jobban élni a lehetőségeinkkel. 
– az elméletet összekapcsoljuk a gyakorlattal.

  

saját témával történő munka mellett, lehetőséget teremtünk a drámarendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására
március 7. csütörtök  17.30-21.30-ig
              8. péntek  9.30-19.00-ig
              9. szombat  9.30-16.00-ig
Összesen 21 órában.
Vezető:  Zánkay András kiképző pszichodráma-vezető, szupervízor
Részvételi díj teljes ára: 64.000.- 
Korai helyfoglalással: 58.000.-  (Határidő: 2024. január 31.)
Ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhet ez a workshop, tájékoztatásával segíted a szervezés munkáját.  
Jelentkezés illetve további információk:
Zánkay András 30/5647811
A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe nem kötelező témájú workshopként 21 órában beszámítható.
Bóta Veronika - Barzsó Tibor: Irányítű (2024. március 10., 5 óra)
Iránytű
Exkluzív önismereti töltekezés
Találkozás – Játék – Önfeledtség

Ott a helyed, ha
• érdekel az önismeret
• vannak céljaid, és szeretnél most máshogy dolgozni velük
• szívesen ránéznél a családodban, párkapcsolatodban zajló dinamikákra
• szeretnél feltöltődni
• szeretsz játszani
• befogadó társaságba vágysz

Mikor?
2024. március 10. 13:00-18:00

Hol?
Budapest
Egyeztetés alatt

Miért?
Mert ritka lehetőségek egyike, hogy betekintést nyerhetsz a pszichodrámába egy félnapos alkalmon

Mit kaphatok?
Ismerkedés a pszichodráma műfajával, ami a világ egyik leghatékonyabb önismereti módszere
Személyre szabott, interaktív, élmény fókuszú gyakorlatok
Elindíthatod a változást életed bármely területén

Kikkel?
Bóta Veronika
pszichodráma vezető, tanár, lélekdúla
www.atalakulasoktere.hu
http://www.ebredes-eger.hu/onismereti-csoport-eger.html

Barzsó Tibor
pszichodráma asszisztens, szakközgazdász

Mennyiért?
15.000,- Ft
Jelentkezés és érdeklődés barzsotibor@gmail.com
Előzetes regisztráció szükséges, min 6 fő, maximum 18 fő a csoportlétszám

 

A workshopon való részvétel a felsőfokú pszichodráma képzésbe nem számítható be.
Manuela Maciel és Galgóczi Krisztina: Kollektív mintázatok a magyar társadalomban. Transzgenerációs szociodráma workshop (2024. március 15. és március 16., egynapos workshopok)
A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe nem kötelező témájú workshopként 10 órában beszámítható.
Bóta Veronika - Barzsó Tibor: Iránytű (2024. március 23., 5 óra)

Iránytű – kapcsolataink
Exkluzív önismereti töltekezés
Találkozás – Játék – Önfeledtség

Az első kötődési mintáink a szüleinkkel, nevelőinkkel való viszonyokban alakulnak ki, amelyek hatással vannak jövőbeli pár/kapcsolatainkra magánéletünkben és munkánkban egyaránt.
Ritka lehetőségek egyike, hogy betekintést nyerhetsz a pszichodráma műfajába egy félnapos alkalmon, miközben más szemszögből láthatsz rá arra, hogy is vagy te jelen a kapcsolataidban, s ez által elindíthatod a változást életed bármely területén.

Időpont és hely:
2024. március 23. 13:00-18:00
Budapest – egyeztetés alatt

Vezetők:

Bóta Veronika
Pszichodráma vezető, tanár, lélekdúla
www.atalakulasoktere.hu
http://www.ebredes-eger.hu/onismereti-csoport-eger.html

Barzsó Tibor
Pszichodráma asszisztens, szakközgazdász

A részvétel díja: 15.000,- Ft
Jelentkezés és érdeklődés: barzsotibor@gmail.com
Előzetes regisztráció szükséges, minimum 6 fő, maximum 18 fő a csoportlétszám.

 

A workshopon való részvétel a felsőfokú pszichodráma képzésbe nem kszámítható be.
Beleznai Györgyi - dr. Perczel Erika: A vezető, mint protagonista - monodráma a terapeuta/segítő/csoportvezető mentálhigiénéje érdekében (2024. március 23.)

Az októberi kongresszuson tartott workshopunk sikerén felbuzdulva szeretnénk jobban elmélyülni az alábbi témában.
Műhelyünkön a segítő/terapeuta/pszichodráma vezető (továbbiakban segítő) mentálhigiénével foglalkozunk, mi magunk leszünk a protagonisták.
Akár egyéni helyzetben, akár csoportban pszichodrámázunk, találkozunk „nehéz” kliensekkel, csoporttagokkal. Viselkedésük, cselekedeteik bennünk segítőkben ambivalens
érzéseket, tehetelenséget, elbizonytalanodást, erős belső feszültséget váltanak ki. Egy olyan monodramatikus eszközt és annak elméleti hátterét mutatjuk be a résztvevőknek, mely segíti az önmagunkban való tájékozódást ezekben a nehéz, kaotizáló kapcsolatokban.

A segítő 3 énállapota: a kompetens szakember, a grandiózus segítő és a másikkal találkozó ember. Így vagyunk jelen segítő kapcsolatainkban, ez a három létező és szükségszerű
énállapotunk munkánk során. Az ezeket jelképező 3 székes technika segít minket abban, hogy a kapcsolat zavarának okát ne kizárólag önmagunkban keressük vagy épp ellenkezőleg, leértékeljük vagy akár patologizáljuk a pácienst.

A műhelyen ezt a koncepciót és ezt a 3 székes technikát most önismereti munkára használjuk. Célunk, hogy a résztvevők felismerjék, azonosítsák magukban ezeket az
énállapotokat , megismerjék működésüket és megtanuljanak szabadon mozogni saját énállapotaik között elfogadva és feloldva a köztük lévő ütközéseket, konfliktusokat.

Időpont: 2024. 03. 23. szombat 9-17.30 (10 képzési óra)

Helyszín: 12. ker. Városmajor u. 32. 1. em

Részvételi díj: 30.000 Ft

érdeklődés: beleznai.gyorgyi@gmail.com, perczel@percy.hu

jelentkezéshez kérünk töltsd ki az alábbi űrlapot: https://forms.gle/Nhzpp7SBP2RNHHVF8

Beleznai Györgyi klinikai szakpszichológus, pszichodráma vezető, kiképző monodráma vezető

dr. Perczel Erika pszichiáter, pszichodráma pszichoterapeuta, kiképző monodráma pszichoterapeuta

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe nem kötelező témájú workshopként 10 órában beszámítható.
Goda Gyula: A csoportdinamika „tervezése” és alkalmazása a pszichodráma gyakorlatában, dinamikai helyzetek kezelése, 2024. április 9-10. (csoportdinamika workshop)

A csoportdinamika nélkülözhetetlen minden csoport terápiás irányzat számára. A pszichodráma három „alap pillére” G. Leutz szerint a szerepteória a PD technikákkal, a szociális atom és a csoportdinamika. A csoportdinamika tanulása lehetetlen a saját élmény nélkül – ezért kell ezt a témát mindig 2 napos workshopon vennünk – beszélhetnénk erről „általában”, de hogy dolgozni is tudjunk, a saját dinamikánkon való tanulás az, ami megélhető, érthető igazán. Használjuk a csoporttagok korábbi csoport élményeit, tapasztalatait is. Témánk a csoportok dinamikai szempontból való elemzése, tervezése, követése, vezetése. Veszünk alapvető elméleti tudnivalókat is, és témánk a csoportok
dinamikai „fejlődése” is. Sok elméleti megközelítést is érdemes számba vennünk (pl. Lewin, Benis és Shepard, Bion, Schattenhofer, Schindler, Belbin, Amman, stb.). Fontos rész az ad hoc dinamikai helyzetek, konfliktusok dramatikus kezelése, a kapcsolati tisztázások módjai, a vezető beavatkozásai, intervenció kritikus helyzetekben. A workshop felsőfokú képzésbe való beszámíthatóságának feltétele, hogy csak képzésben lévők, vagy már végzett PD asszisztensek vagy vezetők vehetnek részt rajta.

Időpont: 2024. április 09-10.

Helyszín: Budapest XII. Budapest XII. Magyar Jakobinusok tere és Márvány u.

Ára: 30 eFt/nap, összesen 60 eFt (netto ár) + teremdíj (2 eFt/nap)

Vezető: Goda Gyula kiképző pszichodráma vezető, szupervízor

Jelentkezés: goda.gyula@creado.hu

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe  csoportdinamika témájú workshopként 20 órában beszámítható. A workshopon csak képzésben lévő (asszisztensi és felsőfokú) vagy már végzett pszichodráma asszisztensek, vezetők vehetnek részt.
Szásziné Fehérváry Anikó - Dr. Kapusy Kata: Csoportdinamikai tér - odatartozás (2024. április 10., csoportdinamika workshop)

Szásziné Fehérváry Anikó – Dr. Kapusy Kata: Az odatartozás kérdése a csoportdinamikai térben

Pszichodráma vezetőként része vagyunk a csoport dinamikájának. Észleljük, értelmezzük a csoportdinamikai teret. Ennek a térnek egyik megnevezhető dilemmája a „kint és bent”. A csoport fejlődésével a tagokban – sokszor láthatatlan belső konfliktusokat megélve – sajátos ritmusban születik meg a racionális és érzelmi szinten is a döntés, hogy a csoporthoz tartoznak.

Hogyan lehet pszichodráma vezetőként az odatartozás létrejöttének folyamatát monitorozni? Milyen eszközeink vannak vezetőként elismerni az idetartozó félelmet, és támogatni a többiekhez vezető utat? Mit lehet kezdeni azokkal a csoporttagokkal, akiknek nehéz „bent” maradni? A workshopon dramatikus elemekkel, gyakorlatorientáltan ismerkedünk a csoportdinamikai tér odatartozás dimenziójával.

Vezetők:
Szásziné Fehérváry Anikó kiképző pszichodráma vezető, családterapeuta

Dr. Kapusy Kata pszichodráma vezető

Időpont: 2024. április 10. (szerda), 9.00 -17.30

Helyszín: Budapest belvárosában a Király utcai 4-6-os megállónál

Résztvevők száma: minimum 12, maximum 20 fő

Jelentkezési határidő: 2024. április 1.

Jelentkezés ezen a kérdőíven.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdOTXBrnE93kG2DiLlpPV9mEc_57rAgbhefqKbRxSvYMu1Z0w/viewform

Részvételi díj: 30.000 Ft

További információért írj nekünk:
Dr. Kapusy Kata –   
kapusykata@gmail.com

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe  csoportdinamika témájú workshopként 10 órában beszámítható. A workshopon csak képzésben lévő (asszisztensi és felsőfokú) vagy már végzett pszichodráma asszisztensek, vezetők vehetnek részt.
Szabó Gabi: Workshop a ráhangolódásról (2024. április 11.)

A ráhangolódás mindennek az alapja; eleje, közepe, vége, célja, eredménye, értéke!

22 éven át tanultam egy Moreno tanítványtól, Max Claytontól. A legtöbbet a ráhangolódásról tanított.
A workshopon ebből a tudásból szeretnék tovább adni.
Gyakorlatokat tanítok a csoport bemelegítésére, a jófajta segéd én munka kialakítására, a kapcsolódások építésére.
Lelassítjuk és láttatjuk a ráhangolódás növekedését, a létrehozó és akadályozó erőket.
A workshop erősíti a csoportvezető, rendező konstruktív, kísérletező, önmagát becsülő részeit, magabiztos bemelegítő munkáját.
A dátumok: február 15  –  április 11   –   június 14
A díj: 30 ezer Ft
A helyszín: Óbuda, Carion irodaház, Bécsi út 25. harmadik emelet
Vezető: Szabó Gabi kiképző pszichodráma vezető, szupervízor
Jelentkezni a szabogabi.icfmcc@gmail.com e-mail címen lehet.
A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe egyéb témájú workshopként 10 órában beszámítható.
Dr. Móra László Xavér - Sáfrány Eszter: Pszichodráma workshop Berlinben - identitást érintő kérdésekkel (2024. április 13.)

A workshop időpontja: 2024. április 13. reggel 10:00-  este 18:30.

Helyszín: Collegium Hungaricum, Dorotheeenstraße 12. 10117 Berlin, Németország.

Magyar nyelvű pszichodráma workshopot hirdetünk a Berlinben. A csoporton alapvetően identitást érintő kérdésekkel foglalkozunk, de helyet kaphat bármilyen téma és hozzá kapcsolódó érzés, amellyel a résztvevők érkeznek, illetve az alkalom során megjelenik.  A workshopon szeretnénk betekintést adni a személyiség integrációját elősegítő dramatikus technikákba.

Így a következő kérdéseket és címszavakat gondolatébresztőként jelöljük meg:

 • A beilleszkedés, kapcsolódás nehézségei
 • Veszteségeink: amit otthon hagytunk
 • Elköteleződés és döntéshelyzetek dilemmái
 • Honnan érkezem és hová tartok?
 • Bennem élő kettősségek
 • Hogyan vagyok a különbözőségeimmel?
 • Kapcsolatok és kötelékek itt és otthon.
 • Gyökereim és szárnyaim
 • Vágy és honvágy.
 • Hogyan tudunk otthont találni és otthont teremteni.

Csoportvezetők:

Dr. Móra László Xavér kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és pszichoanalitikus (Budapest- ELTE Pszichológiai Intézet Adjunktusa, Magánpraxis) és

Sáfrány Eszter pszichodráma pszichoterapeuta, pszichoanalitikusan orientált pszichoterapeuta (Tiefenpsychologin) Tb finanszírozású magánpraxis, Lipcse, Németország

A részvételi szándékát kérjük, hogy a psychotherapie.safrany@gmail.com emailcímen jelezze. További részleteket a jelentkezőknek személyesen küldünk.

 

A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe egyéb témájú workshopként 10 órában beszámítható.
Korábbi workshopok (2023)
Móra László Xavér és Csáky-Pallavicini Krisztina: Krízis workshop (2023. február 17-18.)
időpont: 2023 február 17-18 péntek: 15-19 óráig, szombat 9-18 óráig 
Vezetők: Móra László Xavér kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és szupervízor, és Csáky-Pallavicini Krisztina pszichodráma pszichoterapeuta
Ár: 43000 Ft/ 15 óra
A krízis váratlanul, általában valamilyen megterhelő élethelyzetet követően fellépő, viszonylag rapidan kialakuló állapot, amelyben a csoporttag intenzív pszichés segítségre és védelemre szorul. A krízis gyors felismerése elsősorban az öngyilkossági veszély megnövekedése miatt nagyon fontos. Jellegzetessége, hogy a beszűkültség és egyéb belső folyamatok miatt a hagyományos pszichodramatikus technikák nem segítenek, sőt némelyek jelentősen rontanak a kliens állapotán.
Workshopunkban lesz szó a krízisről “protagonista-szempontból”:  tehát a krízis jellegzetességeiről, felismeréséről és a krízisben lévő személlyel való munka lehetőségeiről a csoportban, és teret kap a krízis csoportra és vezetőkre gyakorolt hatása, a krízisben lévő személyt körülvevő csoport reakciója és annak kezelése, és a vezetők közötti együttműködés kihívásai krízishelyzetben.
jelentkezés linkje:

A részvétel a felsőfokú pszichodráma képzés részeként krízis témájú workshopként 10 órában beszámítható.

Generál Péter: Az egyén a csoportban, a csoport az egyénben (csoportdinamika workshop), 2023. február 22.
Az egyén a csoportban, a csoport az egyénben
Időpont: 2023. február 22. 9.00-18.00 órakor
Helyszín: Magnet Közösségi Ház
Tartja: Generál Péter kiképző pszichodráma vezető
A workshop tartalma: Ha minden, ami a csoportban történik csoportdinamika, akkor mégis milyen csoportdinamikai jelenségekre érdemes figyelni, és ezeket hogyan lehet jól kezelni az egyéni illetve a csoportos intervenciókkal. 
Jelentkezés és bővebb információ: general.peter@grow-group.com
A csoport 10 órában beszámítható a felsőfokú pszichodráma képzés részeként csoportdinamika témájú workshopként.
Tatai Klára - Dr. Thoma Lászoló: Krízis "Mindenre van erőm..." - bibliodráma workshop (2023. március 4.)

“Mindenre van erőm…”

Bibliodráma workshop

“Tudok szűkölködni, és tudok bővölködni is, egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, bővölködésbe és nélkülözésbe egyaránt. Mindenre van erőm Krisztusban, aki megerősít engem.” (Fil. 4:12-13) – így vall Pál apostol, élete általunk ismert egyik legnehezebb helyzetében, börtönben, kilátástalan állapotban.

Az elmúlt években rendkívül sokat változott a világ, amiben élünk, mindannyiunktól sok alkalmazkodást igényelt ez az időszak. A 2022-es év szavának a “permakrízis”-t választották, ami egy állandósult, elhúzódó időszakot jelent, ami tele van kétséggel és aggállyal. Mindez sok kritikus eseménysorozat eredménye. 2020-ban kifordult a világ a négy sarkából, és valószínűleg már sosem az, mint azelőtt volt. Ugyanakkor a krízis, a változás sok lehetőséget is rejt magában a fejlődésre
nézve. Az alkalmazkodás új megküzdési módokat, jótékony fejlődést is eredményezhet.

A workshopon arra fogjuk keresni a válaszokat bibliodramatikus eszközökkel, hogy mit jelent az elégedettség, az alkalmazkodás, hogyan mozgósíthatjuk erőforrásainkat a krízisek idején? Hogyan lehet az egyén számára a közösség megtartó erővé és hogyan küzdhet meg a kapcsolódás, a valahová tartozás kihívásaival is.

Vezetők:
Tatai Klára teológus, kiképző bibliodráma vezető, pszichodráma vezető, mentálhigiénés szakember, lelkigondozó, és
Dr. Thoma László lelkipásztor, vallástanár, bibliodráma vezető, pszichodráma vezető.

Időpont: 2023. március 4., 9.00 -18.00

Helyszín: Antropos Mentálhigiénés Módszertani Központ
1091 Budapest, Üllői út 119. 1.emelet 20.

Résztvevők száma: minimum 12, maximum 16 fő

Jelentkezési határidő: 2023. február 28.

Jelentkezés, további információ:
Tatai Klára –  tataiklara.drama@gmail.com , 20/773-9542;
Dr.Thoma László –   thomacsalad@gmail.com , 30/653-1493,

A workshopon való részvétel a felsőfokú bibliodráma képzés és pszichodráma képzés részeként 10 órában beszámítható.

Kugler Gyöngyi 2023. március 17.

Gyökereink és szárnyaink

Szeretjük a kalandot, a kihívást a világ felfedezését, önmagunk erősségeinek határainak megtapasztalását, de

biztonságra és állandóságra, kiszámíthatóságra is vágyunk.

Hív a világ- így repülünk.

Kötnek a hagyományok, a kapcsolataink, a kultúránk, a gyökereink -így maradunk.

Benned, hogy él együtt ez a kétfelé hajtóerő ez a két különböző szerep?

Gyere el egy péntek délutáni műhelyre, ahol a pszichodráma segítségével megélheted a benned élő Kalandort, aki mindig kész új helyzeteket kipróbálni és kockáztatni vagy azt, aki biztonságra törekszik és az állandóságban éli meg az élet teljességét!

Akik megteremtik a kalandozás biztonságos feltételeit:

Kugler Gyöngyi és Erdős Judit pszichodráma vezetők

Időpont: 2023 március 17 péntek délután 13-19 ig

Helyszín:1094, Budapest, Viola u.7.

Részvételi díj: 12 000 HUF/fő

jelentkezni lehet: kuglergyongyi57@gmail.com

A workshopon való részvétel a pszichodráma felsőfokú képzés részeként nem számítható be.

ELMARAD Dr. Ajkay Klára - Rubovszky György Zsolt: Pszichopatológia workshop (klinikai workshop), 2023. március 18-19.

A pszichodramatikus munkában egyaránt fontosnak tartjuk a megbízható elméleti és gyakorlati ismeretek és készségek elsajátítását. Ennek érdekében a workshop két napja alatt mind foglalkozunk alapvető pszichopatológiai ismeretek átadásával, illetve az azokkal történő pszichodramatikus munka gyakorlati megjelenítésével.

Időpont: 2023. március 18-19. (20 óra.)

Helyszín: 

OMINT-OORI, Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztály

1121 Budapest, Szanatórium u. 19.

Részvételi díj:
52.600 Ft (2600 Ft/képzési óra)

Early bird jelentkezés február 19-ig: 47.000 Ft.

Jelentkezéskor a részvételi díj fele fizetendő, amit a worksho esetleges meghiúsulása esetén visszautalunk a résztvevőknek. A workshopot megfelelő számú jelentkező esetén indítjuk csak el.

Érdeklődni és jelentkezni lehet Rubovszky György Zsoltnál: +36/30 626 7023 kairoszrendelo@gmail.com

A csoport 20 órában beszámítható a felsőfokú pszichodráma képzés részeként klinikai témájú workshopként.

A 2022. november 9. után indult pszichodráma asszisztensi képzésbe vizsgára felkészítő workshopként beszámítható.

Plakát1

Plakát2

Zánkay András: "Warming-up" klasszikus pszichodráma workshop (2023. március 30-31.)
Warming-up
(Két-napos klasszikus pszichodráma workshop)
Vezető:  Zánkay András szupervízor, kiképző pszichodráma-vezető
” Everything depends on the warm-up”
J. L. Moreno
(Minden a bemelegedéstől függ.) 
A workshopon a pszichodráma rendezés centrális kérdésein dolgozunk a klasszikus pszichodráma szemléletével és eszközeivel:
– Csoportvezetőként hogyan tudunk jó ráhangolódást kialakítani az előttünk álló feladatra, legyen az akár a csoportmunka irányítása, akár a protagonista- vagy csoportjáték vezetése? 
–  Hogyan szabadulhatunk meg az elöttünk álló – szükségképpen előre nem kiszámítható helyzeteket magával hozó, sok ismeretlen tényezőt is  tartalmazó – feladat kiváltotta (akár bénító erejű) szorongástól?
–  Hogyan tudunk megfelelő állapotba kerülni, ami lehetővé teszi, hogy érzékenyen tudjuk észlelni a csoportbeli történéseket és adekvát módon  tudjunk rájuk válaszolni?
–  Hogyan tudjuk a csoport tagjait bemelegíteni, hogy motiválttá váljanak a munkára,  az ellenállás lecsökkenjen, illetve eltünjön, a protagonista és a csoport valamennyi tagja számára lehetővé váljék az eredményes munka?
–  Hogyan tudunk megfelelő érzékenységgel jelen lenni észlelve a csoport állapotát, hangulatát, irányultságát, az aktuálisan zajló folyamatokat?
–  Rendezőként hogyan tudunk dolgozni a a protagonistával, biztosítani a bemelegedése fokozatos növekedését a spontán válasz  megszületéséhez, ahelyett hogy a bemelegedését újra meg újra elveszítené és ellenállásba ütközzünk?
–  Hogyan tudunk ráhangolódni, arra ami a protagonistát foglalkoztatja, illetve a benne zajló folyamatokra, finom rezdülésekre, változásokra? Hogyan találhatjuk meg a megfelelő következő lépést, hogy a protagonista írja a forgatókönyvet és mi a dráma rendezője legyünk?
A workshopon lehetőséget teremtünk a saját témával történő munka mellett, a drámarendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására és az előttünk álló kihívásokra való jó ráhangolódásra.
saját témával történő munka mellett, lehetőséget teremtünk a drámarendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására
Módszer: Klasszikus pszichodráma tréning
Időpont: 2023. március  30. csütörtök 17.30-21.30-ig
                      31. péntek 9.30-19.15-ig (összesen 15 óra)
                 
Részvételi díj: 
Teljes ár: 40 000.-
Korai helyfoglalással: 36 000.-  Határidő: 2023. február 15.
       
Jelentkezés illetve további információk:
Zánkay András 30/5647811
A workshopon való részvétel a pszichodráma felsőfokú képzésbe nem kötelező témájú workshopként beszámítható. 
Dr. Zseni Annamária - Simon Péter: Szerepzavarokkal való munka a protagonista játékvezetésben (klinikai workshop), 2023. március 31. - április 2.

<center><b>Klinikai workshop 20 órában.

Zseni Annamária kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Simon Péter pszichodráma vezető

klinikai témájú workshopot tart

Szerepzavarokkal való munka a protagonista játékvezetésben</b></center>

A műhely célja, hogy segítse a kezdő drámavezetőket és terapeutákat a protagonista játékra jelentkezők szerepzavarainak felismerésében. A promenád interjú helyzetében kell a
szerepzavart beazonosítani, és kiválasztani azt a játék típust, amely lehetővé teszi a protagonista fejlődését. Bemutatjuk a különböző játék típusok algoritmusát, amelyek a
szerepdeficit, szerephiányosság, szerepinkonzisztencia és szerepdevianciák esetén használhatóak.

Időpont
2023 március 31. péntek 15.30-19.30 (5 képzési óra)
2020 április 1. szombat 9.30-17.30 (10 képzési óra)
2020 április 2. vasárnap 9.30-13.30 (5 képzési óra)

Részvételi díj
50.000 Ft (2500 Ft/képzési óra)
Helyszín:
MEMO-HÁZ, Budapest VII. Wesselényi u. 73. Sárga terem.
Kapucsengő kiírása: Memo-Ház.

A csoport 20 órában beszámítható a felsőfokú pszichodráma képzés részeként klinikai témájú workshopként

Jelentkezés és érdeklődés:

simon.peterpan@gmail.com

Aszalós Péter: Csoportdinamika klasszikus pszichodráma workshop (csoportdinamika workshop), 2023. április 29.

A sajátélményű workshop a résztvevők által hozott és a gyakran előforduló csoporthelyzetek csoportdinamikai megértésére koncentrál dinamikai elméletek segítségével.

Vezető: Aszalós Péter kiképző pszichodráma vezető

Időpont: 2023. április 29. 9.30-18.30

 A workshop tartalma

A workshopon csoportdinamikai elméletek  (szerepelémleti modell, Jéghegy modell, Bion-i modell, Schindler szerepdinamikai modellje) segítségével értjük meg az olyan konkrét helyzeteket és jelenségeket, mint: a csoportszervezés és vezetés helyzetek (interjú, első alkalom kezdete és lezárása, második alkalom, csoport lezárása, protagonista kiválasztása, problémás csoporttag), a csoportban gyakran megjelenő jelenségek (agresszió, rivalizálás, hallgatás, ellenállás, keretek sérülése, klikkesedés, tabuképzés, csoportlázadás), valamint a résztvevők által hozott problémás vagy kérdéses eseteket. Emellett általánosabb dinamikai megfontolásokat (áttételi dinamika, tematikus dinamika) használunk majd.

Páros, kiscsoportos és nagycsoportos munkát, vezetői protagonista játékot és szupervíziós vezetést is tervezünk.

Helyszín: a pontos helyszínt később közöljük.

A workshop díja: 28.000 Ft, összesen 10 pszichodramatikus óra.

A workshopot minimum 10 fő jelentkező esetén tartjuk meg.

 Jelentkezés Aszalós Péternél: aszalos@gmail.com  +36204513838

A workshopon való részvétel a pszichodráma felsőfokú képzés részeként csoportdinamika workshopként beszámítható.

Hunya Csilla: Halál, szabadság, elszigeteltség, értelemnélküliség. Egzisztencialista létkérdések a pszichodráma színpadán. (2023. április 29.)

Az egzisztencializmus emberi létezésünk alapvető adottságaival szembesít: elkerülhetetlen halálunkkal, végtelen szabadságunkkal, feloldhatatlan elszigeteltségünkkel és életünk eredendő jelentésnélküliségével. Ez a négy adottság egyben négy ontológiai szorongást is jelent, amelyekkel többé vagy kevésbé, de mindannyiunknak dolga van. A worksopon ennek a 4 szorongásnak eredünk a nyomába. Megvizsgáljuk: vajon halálunkat elfogadva éljük életünket, vagy az elől menekülve, annak kiszolgáltatottan, random követünk el mindenfélét? Vajon végtelen szabadságunk tudatában felelősséget vállalunk mindenkori helyzetünkért, elismerve, hogy egyedül mi alakítjuk? Vagy megsemmisülve szabadságunk súlyától inkább sodródunk és felelősökre mutogatunk? Vajon kétségbeesetten kapaszkodunk a másikba, vagy éretten és viszonylag szükségletmentesen szeretünk? Vajon a “minek?” és a “mi értelme?” uralják életünket vagy bevonódunk és merjük megalkotni jelentését?
A workshop célja elsősorban a szemlélettágítás és az eszköztár-bővítés: a pszichodráma alapképzésben nem szereplő egzisztencialista szemléletű csoport- és játékvezetés bemutatása. Szeretettel várok minden eszköztárát bővíteni vágyó, képzés előtt, közben vagy után lévő dramatistát és minden sajátélményre vágyó érdeklődőt.

Helyszín: Budapest belvárosa

Idő: 2023.04.29., 9.30-18.30.

Ár: 22000 forint

vezető: Hunya Csilla, kiképző pszichodráma vezető

Jelentkezés: csillahunya@gmail.com

A workshopon való részvétel a pszichodráma felsőfokú képzés részeként nem kötelező témájú workshopként beszámítható.

Nyáry Péter - Csány Katalin: A pszichodramatikus és bibliodramatikus szerepfelvétel és szerepbe helyezés egyezése és különbözőségei (2023. május 3.)

A szerepbe helyezés minden pszichodrámajáték alappillére. Nagy a jelentősége, mert egyrészt ez segíti a protagonistát ahhoz, hogy tisztában legyen az azokhoz a személyekhez fűződő kapcsolataival, akiket a játékba behoz, másrészt a játékba hívott csoporttag innen informálódik, kit is játszik valójában.

A pszichodráma alapú bibliodráma, amelynek keretében bibliai történetekkel dolgozunk, arra törekszik, hogy rekonstruálja az elbeszélésben szereplő személyek közötti kapcsolatokat.
A lejátszás során a csoporttagok olyan szerepeket vesznek fel, amiknek a jellemvonásait ők maguk találják ki. A bibliodráma-játék sok szempontból hasonlít a pszichodráma-csoportjátékra.

A szerepfelvétel és a szerepbe helyezés egy tőről fakad, de játékfajtánként más-más módszerrel alkalmazzuk őket. Workshopunkon különböző bibliodramatikus játékokra hívunk, melynek során szakmai szempontból is rátekintünk a szerepfelvétel és a szerepbe helyezkedés kérdéskörére.
Olyan személyek jelentkezését várjuk, akik rendelkeznek pszichodramatikus vagy bibliodramatikus tapasztalattal.

A workshopot minimum 10 fővel és maximum 15 fővel tartjuk meg.
Időpont: 2023. május 3. szerda 9.30-18:00 óráig.
Helyszín: Kálvin tértől 3 percre.
Részvételi díj: 25.000 Ft/ nap (10 dramatikus óra)

A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében fogadjuk. Jelentkezni itt lehet:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe9yZlpIIfdJ7ALVYYX0Bf1GmQfUXyAdt8QJz9oupK0gGSpFw/viewform
Jelentkezés határideje: április 8.

Vezetők:
Nyáry Péter kiképző bibliodráma vezető szupervízor, pszichodráma-vezető, mentálhigiénés szakember
nyarypeter4@gmail.com
Csány Katalin bibliodráma-vezető, pszichodráma-vezető, mentálhigiénés szakember
katasamo@gmail.com ; 30/678-14-99

A workshopon való részvétel a pszichodráma felsőfokú képzés részeként nem kötelező témájú workshopként, valamint bibliodráma felsőfokú képzésbe beszámítható.

Dr. Ajkay Klára - Rubovszky György Zsolt: Pszichopatológia workshop (2023. május 6-7., jelentkezési határidő: április 15.)
A pszichodramatikus munkában egyaránt fontosnak tartjuk a megbízható elméleti és gyakorlati ismeretek és készségek elsajátítását. Ennek érdekében a workshop két napja alatt mind foglalkozunk alapvető pszichopatológiai ismeretek átadásával, illetve az azokkal történő pszichodramatikus munka gyakorlati megjelenítésével.
 

Időpont: 2023. május 6-7. (20 óra)

Helyszín: 

OMINT-OORI, Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztály

1121 Budapest, Szanatórium u. 19.

Részvételi díj:
52.000 Ft (2 600 Ft/képzési óra)

Jelentkezési határidő: 2023. április 15. 

Jelentkezni a következő linken lehet: https://forms.gle/LMC8zSvQWhntqMWLA

A workshopot megfelelő számú jelentkező esetén indítjuk csak el.

Érdeklődni lehet Rubovszky György Zsoltnál: +36/30 626 7023 kairoszrendelo@gmail.com

A csoport 20 órában beszámítható a felsőfokú pszichodráma képzés részeként klinikai témájú workshopként.

A 2022. november 9. után indult pszichodráma asszisztensi képzésbe vizsgára felkészítő workshopként beszámítható.

Dr. Nagy Zsuzsanna - Majsai-Hideg Tünde: Testvérkapcsolatok a pszichodráma színpadán (2023. május 19-20.)

Vezetők:
Dr. Nagy Zsuzsanna – kiképző pszichodráma vezető, szupervízor
Majsai-Hideg Tünde – pszichodráma vezető, kiképző gyermekpszichodráma vezető szupervízor, kiképző bibliodráma vezető szupervízor

A  testvérkapcsolat életünk sokszínű és különösen jelentős kapcsolata. Öröm és bánat forrása, olykor küzdelmes, máskor pedig a legmélyebb szeretetkötelék.
Workshopunkon kísérletet teszünk a testvéri szeretet és a testvéri versengés gyökereinek szisztematikus áttekintésére, valamint elméleti és módszertani iránytűt igyekszünk adni e kötelék problémáinak megközelítéséhez. Mindezt tréningszerűen, vagyis a résztvevők saját élményű egyéni és csoportjátékába ágyazottan, transzparenssé téve közben a rendezés stratégiai elveit és módszertani elgondolásait is.

A workshopot különösen ajánljuk az önismereti csoportok kezdő és gyakorló vezetőinek, valamint a képzésben lévőknek.

Időpont: 2023. május 19-20. (péntek-szombat) 9.30 és 18.30 óra között
Helyszín: Budapest, Bródy Sándor utca
Részvételi díj: 50.000 Ft (2.500 Ft/óra, 20 akadémiai óra)
A workshopon 12 főt tudunk fogadni, a jelentkezés sorrendjében.

Érdeklődés, jelentkezés:
Nagy Zsuzsa: nazsu.bekes@gmail.com; telefon: 30/2799-390
Majsai-Hideg Tünde: hidegtunde77@gmail.com; telefon: 30/2603-564

A workshopon való részvétel a pszichodráma felsőfokú képzés részeként nem kötelező témájú workshopként 20 órában beszámítható.

Szásziné Fehérváry Anikó - Dr. Kapusy Kata: Az odatartozás kérdése a csoportdinamikai térben (csoportdinamika workshop), 2023. május 24.

Szásziné Fehérváry Anikó – Dr. Kapusy Kata: Az odatartozás kérdése a csoportdinamikai térben

Pszichodráma vezetőként része vagyunk a csoport dinamikájának. Észleljük, értelmezzük a csoportdinamikai teret. Ennek a térnek egyik megnevezhető dilemmája a „kint és bent”. A csoport fejlődésével a tagokban – sokszor láthatatlan belső konfliktusokat megélve – sajátos ritmusban születik meg a racionális és érzelmi szinten is a döntés, hogy a csoporthoz tartoznak.

Hogyan lehet pszichodráma vezetőként az odatartozás létrejöttének folyamatát monitorozni? Milyen eszközeink vannak vezetőként elismerni az idetartozó félelmet, és támogatni a többiekhez vezető utat? Mit lehet kezdeni azokkal a csoporttagokkal, akiknek nehéz „bent” maradni? A workshopon dramatikus elemekkel, gyakorlatorientáltan ismerkedünk a csoportdinamikai tér odatartozás dimenziójával.

Vezetők:
Szásziné Fehérváry Anikó kiképző pszichodráma vezető, családterapeuta

Dr. Kapusy Kata pszichodráma vezető

Időpont: 2023. május 24., 9.00 -18.00

Helyszín: 1093 Budapest, Angyal utca 30.

Résztvevők száma: minimum 12, maximum 20 fő

Jelentkezési határidő: 2023. május 20.

Jelentkezés ezen a kérdőíven.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdOTXBrnE93kG2DiLlpPV9mEc_57rAgbhefqKbRxSvYMu1Z0w/viewform

Részvételi díj: 30.000 Ft

További információért írj nekünk:
Dr. Kapusy Kata –   kapusykata@gmail.com

A workshopon való részvétel a pszichodráma felsőfokú képzés részeként csoportdinamika témájú workshopként beszámítható.

Zánkay András: "Saját kottából játszani", avagy a szociális atom kijavítása (2023. május 25-27., early bird jelentkezés: április 20.)
“Saját kottából játszani”
avagy a szociális atom kijavítása
 
címmel 
háromnapos személyes -, és szakmai-fejlõdés célú pszichodráma workshopot hirdet 
Budapesten 
pszichodramatistáknak, képzésben lévőknek és a pszichodráma iránt érdeklődőknek
21 órában. 
Időpont:  2023. 05. 25.-27.
A workshopot vezeti: 
Zánkay András
szupervízor, kiképző pszichodráma-vezető
” A pszichodráma a legdirektívebb pszichoterápiás módszer”
/J. L. Moreno/
workshopon azon fogunk dolgozni, hogy 
– feltöltődést hozó, életteli találkozásaink lehessenek egymással és önmagunkkal.
–  a pszichodráma munka varázsos megújító hatása segítsen a saját életünket élni.
spontaneitásunk fejlődése megkönnyítse a valóság és a fantázia közötti átjárást.
– az elméletet összekapcsoljuk a gyakorlattal.
– dramatista identitásunkat és hatékonyságunkat megerősítsük.
 
A klasszikus pszichodráma
– életteli, rendszerszemléletű, célirányos csoportmunka, a hatékony és élvezetes együttlét örömével.
–  a spontaneitás tréningje,  centrális fogalmai a spontaneitás és a kreativitás – nem patológia orientált.
– fontos elméleti alapja a szerepelmélet, ami az emberi viselkedést, megélést címkézés nélkül írja le .
– fontos eleme az akció, a JÁTÉK.
kreatív együttműködésre épül, a rendező és a protagonista partneri viszonyának kialakításával.
csoportbanmindenki mindenkinek a segéd-énje, “mindenki egyért – egy mindenkiért”.
  
A saját témával történő munka mellett, lehetőséget teremtünk a drámarendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására.
Időpont: május 25. csütörtök 17.30-21.30-ig
                         26. péntek 9.30-19.00-ig
                         27. szombat 9.30-16.00-ig
Vezető:  Zánkay András kiképző pszichodráma-vezető, szupervízor
Részvételi díj teljes ára: 59.000.- 
Korai helyfoglalással: 54.000.-  (Határidő: 2023.  április 20.)
Ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhet ez a workshop, tájékoztatásával segíted a szervezés munkáját.  
Jelentkezés illetve további információk:
Zánkay András 30/5647811
A workshopon való részvétel a pszichodráma felsőfokú képzés részeként nem kötelező témájú workshopként 21 órában beszámítható.
Aszalós Péter: Moreno spiritualitása akcióban - klasszikus pszichodráma workshop, 2023. május 27.

“A mágia és a realitástöbblet ugyanahhoz a világhoz tartozik. Moreno szerint a spontaneitás-kreativitás ikerelve a munkánk alapja. Ez az ikerpár vezet minket az ősi forráshoz, ahol minden lehetséges, a mágikus tér, ahol gyógyulhatunk.”

(Zerka Moreno-Blomkvist-Rützel: Psychodrama, Surplus Reality and the Art of Healing)

Hogyan adjunk mágiát a protagonista játékok vezetéséhez? Hogyan érkezik meg a varázslat a színpadra? 

Ezen a workshopon azt tanuljuk és éljük meg, hogyan használhatjuk Moreno központi elképzelését az első univerzumról, hogyan integráljuk vezetőként a gyermeki legjobb részét a felnőttség lejobb részével és teremtsük meg a nyitottság, játékosság, mozgás, izgalom, vitalitás légkörét a csoportban és a protagonista játékokban

A jó pszichodráma vezető nem elsősorban a problémákra, hanem az előbukkanó kreativitásra és a csoportban és a játékokban felbukkanó realitástöbblet lehetőségekre figyel. Képes mindenkiben meglátni az Élet Alkotóját és annak kibontakozását szolgálni. Ezzel alkotó atmoszférát teremt a csoportban, ami a szabad önkifejezést, a humort, a művészi megnyilvánulásokat, a célokért való munkát erősíti. Még a protagonista legmélyebb fájdalmában is fenn tudja tartani ezt a kapcsolódást az első univerzummal és használja a sötétség erejét is, elkerülve a pozitív hasítást. 

A workshop témája lesz a vezetői rámelegedéshez, a csoportmunka első két percéhez és alapvető drámatechnikákhoz (szerepinterjú és belső hang) adható mágia, a pszichodramatikus szerepek színrevitele, a realitástöbblet kiterjedt használata. 

Páros, kiscsoportos és nagycsoportos munkát, protagonista játékot és gyakorló vezetést is tervezek.

Helyszín: később pontosítom.

A workshop díja: 28.000 Ft, összesen 10 pszichodramatikus óra.

A workshopot minimum 10 fő jelentkező esetén tartom meg.

Jelentkezés Aszalós Péternél: aszalos@gmail.com, +36204513838

A workshopon való részvétel a pszichodráma felsőfokú képzés részeként a szabadon választható témájú workshopok közé beszámítható.

Dr. Rapcsányi Éva - Vékássy Timea: Trauma terápiája pszichodrámával 1. (workshop sorozat 3/1, csoportdinamika témájú), 2023. június 8.

Trauma terápiája pszichodrámával 1.

(Workshop sorozat 3/1)

 

Sokéves pszichoterapeuta munkánk során, melyben többféle pszichoterápiás módszerben szereztünk jártasságot, a traumákkal való munkában az egyik leghatékonyabb módszernek a pszichodrámát gondoljuk. Ez a módszer egyszerre tud cselekvés-központúan dolgozni a bennünk lévő negatív élmények mentális leképeződéseivel és a testünkben tudattalanul raktározott trauma emléknyomokkal.

Egy több alkalmas workshop folyamatot tervezünk, ahol célunk annak bemutatása, hogy egy pszichodráma csoportban hogyan ismerhető fel és ezt követően hogyan bánunk a traumával a gyógyulás érdekében. Ez a workshop ennek a folyamatnak az első alkalma, melyen elsősorban a trauma felismerése, felszínre kerülése, valamint annak a csoportdinamikára való hatása a téma.

A workshop csoportdinamikai workshopként beszámítható a képzésben.

Időpont: 2023, június 8. 8.15-től 17 óráig

Díj: 28 ezer Ft + teremdíj (2000 Ft/fő)

Helyszín: Budapest XI. ker. Bartók Béla út 80. Ajna jóga

vezetők:

Dr. Rapcsányi Éva kiképző pszichodráma pszichoterapeuta, szupervízor

Vékássy Timea pszichodráma vezető

Jelentkezés: eva.rapcsanyi@gmail.com vagy vekassyt@gmail.com

A workshopon való részvétel csoportdinamikai témájú workshopként a pszichodráma felsőfokú képzésbe beszámítható.

Dr. Móra László Xavér - Sáfrány Eszter: "Közel és távol" - pszichodramatikus munka az identitást érintő kérdésekkel (klinikai workshop), 2023. június 24. (Berlinben)

Pszichodráma workshop Berlinben- “Közel és távol” – pszichodramatikus munka az identitást érintő kérdésekkel (klinikai workshop)

A workshop időpontja: június 24. reggel 10:00-  este 18:30.

Helyszín: Collegium Hungaricum, Dorotheeenstraße 12. 10117 Berlin, Németország.

Rövid leírás:

Magyar nyelvű pszichodráma workshopot hirdetünk a Berlinben. A csoporton alapvetően identitást érintő kérdésekkel foglalkozunk, de helyet kaphat bármilyen téma és hozzá kapcsolódó érzés, amellyel a résztvevők érkeznek, illetve az alkalom során megjelenik.  A workshopon szeretnénk betekintést adni a személyiség integrációját elősegítő dramatikus technikákba.

Így a következő kérdéseket és címszavakat gondolatébresztőként jelöljük meg:

 • A beilleszkedés, kapcsolódás nehézségei
 • Veszteségeink: amit otthon hagytunk
 • Elköteleződés és döntéshelyzetek dilemmái
 • Honnan érkezem és hová tartok?
 • Bennem élő kettősségek
 • Hogyan vagyok a különbözőségeimmel?
 • Kapcsolatok és kötelékek itt és otthon.
 • Gyökereim és szárnyaim
 • Vágy és honvágy.
 • Hogyan tudunk otthont találni és otthont teremteni.

Csoportvezetők:

Dr. Móra László Xavér kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és pszichoanalitikus (Budapest- ELTE Pszichológiai Intézet Adjunktusa, Magánpraxis) és

Sáfrány Eszter pszichodráma pszichoterapeuta, pszichoanalitikusan orientált pszichoterapeuta (Tiefenpsychologin, Leipzig Privatpraxis, Helios Klinik Leisnig)

A részvételi szándékát kérjük, hogy a psychotherapie.safrany@gmail.com emailcímen jelezze. További részleteket a jelentkezőknek személyesen küldünk.

A workshopon való részvétel klinikai témájú workshopként a pszichodráma felsőfokú képzésbe 10 órában beszámítható a Képzési Rendnek megfelelően.

Aszalós Péter - Hunya Csilla: Pszichodráma-esszencia (vezetői túlélő csomag) 2023. július 1-2.

Pszichodráma – esszencia

vezetői túlélő csomag 

A workshopon lehetőséget szeretnénk neked teremteni arra, hogy felépítsd magadban a klasszikus pszichodráma játékvezetés vázát. Azt a sok-sok év alatt lepárolt esszenciát adjuk át és  gyakoroljuk, amelynek segítségével egy kezdő, haladóbb, de még bizonytalan vagy újrakezdő dramatista önbizalommal kezdhet el egy csoportülést. Témáink: 

– Vezetői rámelegedés: Az első két percben eldől, hogy milyen lesz a csoportalkalom és ezt főleg a vezetői rámelegedés határozza meg. Hogyan alakítom ki önmagamban és vezetőtársammal azt a rámelegedést, ami lendületben tart és a csoport felé létrehozza az “itt  történni fog valami” atmoszféráját?

A csoport kezdése:  Mire kell minden esetben figyelnem csoportkezdésnél? Hogyan biztosítom a csoportkohéziót és a csoporttagok saját vagy vezető által meghatározott témára melegedését?

A protagonista játék szakaszai és azok mélyebb valósága:  Milyen szakaszokból épül fel egy játék és azoknak mi a fő feladata? Rendezőként mire kell figyelnem, hogyan, milyen dramatikus és belső eszközökkel jó jelen lennem ezekben a szakaszokban?- – Szerepelmélet a gyakorlatban: Dramatikus tervek készítése a szerepelmélet segítségével.

A pszichodráma mágiája: A morenoi spirituális alapok megismerése és használata. Az Élet Alkotója szerep és a surplus reality a drámában.

Részletek:

Vezetők: Hunya Csilla, csillahunya@gmail.com, +36304994492, kiképző pszichodráma vezető

             Aszalós Péter, aszalos@gmail.com, +36204513838, kiképző pszichodráma vezető

Időpont: 2023.07.1-2. 9.30-18.30.

Ár: 50.000 huf/2 nap

Helyszín: Budapest, Dorozsmai utca 56.

Feltételek: Mivel drámavezetést tanítunk, ezért a részvétel feltétele a pszichodráma képzésben való részvétel vagy a vezetői cím.

A workshopot legalább 12 fő jelentkezése esetén tartjuk meg.                                                                 

 Szeretettel várunk!

A workshopon való részvétel  a pszichodráma felsőfokú képzésbe 20 órában beszámítható a nem kötelező témájú workshopok közé a Képzési Rendnek megfelelően.

Figusch Zoli: Pszichodráma technikák az egyéni terápiás munkában (2023. augusztus 5-6.)

PSZICHODRÁMA TECHNIKÁK AZ EGYÉNI TERÁPIÁS MUNKÁBAN

Saját élményű workshop FIGUSCH ZOLIVAL

 2023. augusztus 5-6 (szombat- vasárnap)

 

Ez a saját élményre épülő workshop olyan pszichodráma technikákat mutat be, amelyek egyénekkel való munka során használhatók. Tanulásunk különösen a brazil pszichodramatikusok által kidolgozott, de Brazílián kívül kevéssé ismert két megközelítésre fog összpontosítani (valamint ezek adaptációjára a számítógép képernyőjén keresztül történő távoli munkavégzés jelenlegi kihívásaihoz).

 

 • „Belső pszichodráma”. Ez a technika belső, szimbolikus dramatizálással működik, a kliens vizualizálja és átéli a cselekvést, anélkül, hogy azt fizikailag végrehajtaná. Az interakciók mentálisan történnek. A módszer kidolgozása és továbbfejlesztése  Bustos, Dias, Godoy és Fonseca nevéhez fűződik.
 • „Kapcsolat-pszichoterápia”. Ez egy Jose Fonseca által kifejlesztett munkamódszer,  az analitikus terápiából és pszichodrámából származó technika, amelyet a pszichodráma minimalista változataként írnak le.

A „kapcsolati pszichoterápia” kifejezés a terápiás munkán belül a kapcsolati filozófiát (Martin Buber) hangsúlyozza,  a kliens-terapeuta kapcsolattal (itt és most), a kliens külső kapcsolataival, valamint a kliens belső világából származó kapcsolatokkal. (belső szociometria) foglalkozik.  A jeleneteket szóban játsszák el; nincs külső drámai cselekvés, nincs színpad vagy színpadi jelzések, és nincs fizikai interakció.

A workshop saját élményen keresztül mutatja be ezeket a technikákat, lehetővé téve a résztvevők számára, hogy átgondolják, hogyan építhetik be ezeket saját gyakorlatukba. A két nap során áttekintjük a „belső pszichodráma” és a „kapcsolati pszichoterápia” elméleti alapjait is.

 

FIGUSCH ZOLTÁN Nagy Britanniában élő pszichodráma pszichoterapeuta, szupervízor és kiképző. Tagja a Brit Pszichodráma Egyesületnek (BPA) és a Egyesült Királyság Pszichoterápiás Tanácsának (UKCP). Tagja a brit North-West Psychodrama Association-nek is, ezen egyesület keretében az újonnan kiadott Moreno sorozat köteteinek főszerkesztője. Ezen munkásságáért 2013-ban elnyerte az ASGPP (Amerikai Pszichodráma és Csoport-terápiás Egyesület) “Zerka T. Moreno” díját.

Pszichoterapeutaként személyiségzavaros páciensekkel dolgozik egy pszichoterápiás klinikán Maidstone-ban.

Három pszichodráma kötet szerkesztője:

°         Szambadráma – A brazil pszichodráma; (Animula, 2008)

°         From one-to-one psychodrama to large group socio-psychodrama;

°         The J.L. Moreno meomorial photo album.

 

A workshop magyar nyelvű. A workshopot minimum 12 jelentkező esetén tartjuk meg.

A jelentkezés a workshop díjának átutalásával válik érvényessé.

Jelentkezés:  Figusch Zoltán: PSZICHODRÁMA TECHNIKÁK AZ EGYÉNI TERÁPIÁS MUNKÁBAN workshop – 2023. augusztus 5-6. (google.com)

Bankszámlaszám: Magyar Pszichodráma Egyesület, OTP 11713005-20412647

A kétnapos worskhop díja 60 ezer forint. 

Helyszín: Budapest, Magnet Ház (Andrássy út 98.)

 

Jelentkezési és befizetési határidő:  2023. június 30.

A workshopon való részvétel a pszichodráma felsőfokú képzésben a nem kötelező témájú workshopok közé 10 órában beszámítható.

Csáky-Pallavicini Krisztina: Pszichodramatikus első interjú - személyiségpatológiák kiszűrése pszichodramatikus eszközökkel (klinikai workshop), 2023. augusztus 26.

Pszichodramatikus első interjú – személyiségpatológiák kiszűrése pszichodramatikus eszközökkel

Klinikai workshop
A csoportszervezés meghatározó része a caoportba jelentkezők interjúzása. Kit vegyünk fel, kit irányítsunk tovább? Milyen eszközei vannak egy klinikai jártassággal esetleg nem rendelkező szakembernek, hogy diagnózis felállítása nélkül eldöntse, megfelelő motivációval, pszichés működéssel rendelkezik-e a jelentkező?
Hogyan lehet minderről következtetéseket levonni a dramatikus eszköztárat használva, avagy: mit árulnak el a pszichodráma-technikák (leendő) kliensünkről?
A workshop elméleti és gyakorlati (kiscsoportos) munkát foglal magában.
2023. augusztus 26. szombat, 9-18 óráig Budapest belváros
Díj: 15000 Ft
Vezető: Csáky-Pallavicini Krisztina kiképző pszichodráma pszichoterapeuta
További kérdések esetén keress bizalommal: 30/6232060, krisztinacsaky@gmail.com

 

A workshopon való részvétel a felsőfokú pszichodráma képzésbe klinikai workshopként beszámítható.

Móra László Xavér - Erdei Kata: Krízis workshop (2023. augusztus 26-27.)

Móra László Xavér és Erdei Kata: Krízis workshop (2023. augusztus 26-27.)

 

időpont: 2023 augusztus 26-27 szombat: 9-19 óráig, vasárnap 9-17 óráig, 20 óra

Vezetők: Móra László Xavér kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és szupervízor, pszichoanalitikus és Erdei Kata pszichodráma vezető

Ár: 58 000 Ft/ 20 óra

A krízis-workshopon elméleti tudást és tapasztalatot szerezhetsz a krízisállapotok felismerésében és kezeléséhez.

 • Hogyan ismerjük fel, ha egy csoporttag krízisbe kerül?
 • Hogyan jelenik ez meg a pszichodráma csoportban?
 • Hogyan függhet össze a személyiség szerveződése és a krízisállapot sajátosságai?
 • Mindez hogyan befolyásolja az igényelt segítséget?
 • Milyen hatással van más csoporttagokra és a csoport egészére, a vezetőkre és a vezetők közti együttműködésre a csoporttag krízise?
 • Hogyan hat a krízis a csoport kereteire?
 • Milyen lehetőségeink vannak a krízisbe került csoporttag megsegítésére és a milyen munkánk lehet a csoporttagokkal?
 • Milyen más segítségre lehet támaszkodni ilyenkor?

A krízis gyors felismerése az öngyilkossági, önveszélyeztető állapotok megnövekedése miatt nagyon fontos. Jellegzetessége, hogy a beszűkültség, a regresszív és egyéb belső folyamatok miatt a hagyományos pszichodramatikus technikák nem segítenek, sőt némelyek jelentősen rontanak a kliens állapotán.
A didaktikus ismeretátadás mellett sajátélményen keresztül lesz lehetőséged a krízishelyzetben alkalmazott sajátos pszichodráma-technikák kipróbálására: például playbackkel, asztalszínpaddal, szimbólumokkal való munkából kapsz ízelítőt.
Munkánkban a pszichodramatikus tapasztalat mellett támaszkodunk a krízisellátásban szerzett tapasztalatainkra és a modern kutatási eredményekre. Munkánkban a dramatikus szemlélet mellett meghatározó a pszichoanalitikus megközelítés.

Jelentkezés:
Móra László Xavér
mora.laszlo@ppk.elte.hu 
20/3940588

A workshopon való részvétel a felsőfokú pszichodráma képzésbe krízis témájú workshopként 20 órában beszámítható.

Dr. Fedor Béla - Molnár Erika: Csoportdinamika workshop (2023. szeptember 2.)

CSOPORTDINAMIKA WORKSHOP

2023. szeptember 2-án  dr. Fedor Béla kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Molnár Erika pszichodráma vezető csoportdinamika témájú workshopot tart.

A workshop tartalma:

 • Csoportdinamikai jelenségek és kezelésük
 • A vezetők és a csoport kölcsönhatásai
 • A jól hangolt csoport.

A workshop műfaja: dramatikus és interaktív együttgondolkodás

A workshop 10-19 óráig lesz Budapesten, a helyszínt a jelentkezőknek később jelezzük.

Részvételi díj: 27.000 Ft (2.700 Ft/óra, összesen 10 akadémiai óra)

A workshopon  csak képzésben lévő (asszisztensi és felsőfokú) vagy már végzett dramatisták (asszisztens és attól felfelé) vehetnek részt.

 
Jelentkezés és érdeklődés: molnarerika.info@gmail.com
—————
Molnár Erika
Pszichodráma vezető  / Magyar Pszichodráma Egyesület
Oktató  /  Budapesti Metropolitan Egyetem – Business és Teamcoach képzés
M: +36 30/900 50 45

L: Linkedin

A workshopon való részvétel a pszichodráma felsőfokú képzés részeként beszámítható.

Zseni Annamária és Simon Péter: Szerepzavarokkal való munka a protagonista játékvezetésben (klinikai workshop), 2023. szeptember 22-23-24., 20 óra

Szerepzavarokkal való munka a protagonista játékvezetésben

 

A műhely célja, hogy segítse a kezdő drámavezetőket és terapeutákat a protagonista játékra jelentkezők szerepzavarainak felismerésében. A promenád interjú helyzetében kell a szerepzavart beazonosítani, és kiválasztani azt a játéktipust, amely lehetővé teszi a protagonista fejlődését. Bemutatjuk a különböző játéktipusok algoritmusát, amelyek a szerepdeficit, szerephiányosság, szerepinkonzisztencia és szerepdevianciák esetén használhatóak.

Időpont
2023 szeptember 22 péntek 16-20 (5 képzési óra)
2023 szeptember 23 szombat 9.30-17.30 (10 képzési óra)
2023 szeptember 24 vasárnap 9-13 (5 képzési óra)
Részvételi díj
50.000 Ft (2500 Ft/képzési óra)

Helyszín:
MEMO-HÁZ, Budapest VII. Wesselényi u. 73. Sárga terem.
Kapucsengő kiírása: Memo-Ház.
A csoport 20 órában beszámítható a felsőfokú pszichodráma képzés részeként klinikai témájú
workshopként
Jelentkezés és érdeklődés:
simon.peterpan@gmail.com

A workshopon való részvétel a felsőfokú pszichodráma képzésbe klinikai workshopként 20 órában beszámítható.

Goda Gyula: Szexuális tartalmú játékok vezetése a pszichodrámában (2023. október 18.)

Időpont: 2023.10.18. szerda
Helyszín: Budapest XII. Márvány u. 29. II.em. (lifttel szemben), kapukód lent: 22 kulcs 9355

Workshop témája, leírása:

Az életben nagyon gyakran, a pszichodráma színpadán sajnálatosan ritkábban kerül elő a feldolgozandó pszichológiai problémák közül a szűkebben párterápiás kérdéskörbe tartozó speciálisan szexuálterápiás problémák sora. Olykor prüdériánk, olykor a „mintha tér” felhasználási bizonytalansága akadályoz abban, hogy ugyanolyan természetességgel nyúljunk hozzá, és bánjunk ezzel a témakörrel, amilyen természetességgel életünkhöz tartozik. E témakörben különösen sokat gazdagít repertoárunkon és lehetőségeinken a pszichodramatikus megközelítés, hiszen így tudunk akció-terápiával, a – szexualitásunkban nem kis szerepet játszó – testünket is a terápia részévé téve, bánni ezzel a témakörrel. A workshop során tehát a szexuális tartalmú játékok rendezéséről, vezetéséről tanulunk, eszmélkedünk közösen.

A workshopon való részvétel díja 28 eFt + 2 eFt teremdíj, összesen 30 eFt.

A workshop vezetője: Goda Gyula kiképző pszichodráma vezető szupervízor.

A workshopra jelentkezés: goda.gyula@creado.hu címen, emailben lehet, a részvétel beérkezett jelentkezések sorrendjében alakul (max 20 fő).

A workshopon való részvétel a felsőfokú pszichodráma képzésbe 10 órában beszámítható nem kötelező témájú workshopként.

Szásziné Fehérváry Anikó - Kapusy Kata: Csoportdinamika workshop (2023. október 20.)

Pszichodráma vezetőként része vagyunk a csoport dinamikájának. Észleljük, értelmezzük a csoportdinamikai teret. Ennek a térnek egyik megnevezhető dilemmája a „kint és bent”. A csoport fejlődésével a tagokban – sokszor láthatatlan belső konfliktusokat megélve – sajátos ritmusban születik meg a racionális és érzelmi szinten is a döntés, hogy a csoporthoz tartoznak.

Hogyan lehet pszichodráma vezetőként az odatartozás létrejöttének folyamatát monitorozni? Milyen eszközeink vannak vezetőként elismerni az idetartozó félelmet, és támogatni a többiekhez vezető utat? Mit lehet kezdeni azokkal a csoporttagokkal, akiknek nehéz „bent” maradni? A workshopon dramatikus elemekkel, gyakorlatorientáltan ismerkedünk a csoportdinamikai tér odatartozás dimenziójával.

Vezetők:
Szásziné Fehérváry Anikó kiképző pszichodráma vezető, családterapeuta

Dr. Kapusy Kata pszichodráma vezető

Időpont: 2023. október 31. (kedd), 9.00 -17.30

Helyszín: Budapest belvárosában  (pontosítást a jelentkezőknek később küldjük ki levélben)

Résztvevők száma: minimum 12, maximum 20 fő

Jelentkezési határidő: 2023. október 20.

Jelentkezés ezen a kérdőíven.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdOTXBrnE93kG2DiLlpPV9mEc_57rAgbhefqKbRxSvYMu1Z0w/viewform

Részvételi díj: 30.000 Ft

További információért írj nekünk:
Dr. Kapusy Kata –   
kapusykata@gmail.com

A workshopon való részvétel 10 órában beszámítható a felsőfokú pszichodráma képzés részeként csoportdinamika témájú workshopként. A workshopon  csak képzésben lévő (asszisztensi és felsőfokú) vagy már végzett dramatisták (asszisztens és attól felfelé) vehetnek részt.

Zseni Annamária és Simon Péter: Munka a pszichodráma eszközeivel krízisben (krízis worksop), 2023. november 10-11.

Munka a pszichodráma eszközeivel krízisben

 

A mély regresszió, az autisztikus állapot, a depresszív bénultság vagy az acting-out jellegű kitörés krízisként jelenik meg életünkben. Hogyan tudjuk megfogalmazni a krízis mibenlétét a pszichodráma fogalmaival? Hogyan változik meg működésünk krízis állapotban? A workshop arra keresi a választ, hogyan dolgozzunk krízisben lévő emberekkel, hogyan tudja egy csoport kollektív módon megjeleníteni mindazt, amelyre az egyén nem képes? Hogyan olvashatjuk ki az egy egymást követő játéksorból, témából a krízis érzelmi folyamatát, feldolgozását?
Hogyan és mikor vonódik be a krízisét élő aktívan a feldolgozásba? Bemutatjuk a play back technikáját, hatótényezőit.

Időpont:
2023 november 10 péntek 16-20 óra (5 képzési óra)
2023 november 11 szombat 9.30-17.30 (10 képzési óra)

Részvételi díj:
40.000 Ft

Helyszín:
MEMO-HÁZ, Budapest, VII. Wesselényi u. 73. Sárga terem
Kapucsengő kiírása: Memo-Ház
A csoport 15 órában beszámítható a felsőfokú pszichodráma képzés részeként krízis témájú workshopként.

Jelentkezés és érdeklődés:
simon.peterpan@gmail.com

 

Goda Gyula: Szexuális erőszak, szexuális abúzus, trauma feldolgozások a pszichodámában (krízis workshop), 2023. november 22.

Időpont: 2023.11.22. szerda
Helyszín: Budapest XII. Márvány u. 29. II.em. (lifttel szemben), kapukód lent: 22 kulcs 9355

Workshop témája, leírása:

A trauma feldolgozás sok egyik leggyakoribb szükséglete a bántalmazások mentén való traumák feldolgozása, ezen belül az erőszak, és ezen belül egy speciális terület a szexuális jellegű erőszak, abúzus, bántalmazás témaköre. Pszichodramatikusként nem szándékoztam eredetileg elmélyülni ebben a témakörben, ám külföldi munkáim, különösen a poszt-Szovjetunióban végzett pszichodramatikus kiképzői és szupervíziós munkáim során, szándékom ellenére, néhányad magammal nagyon sok tapasztalatot szereztünk ebben a témakörben. Az itthoni kiképzői, szupervíziós tapasztalat is azt mutatja, hogy nagy szükség van ebben a témakörben szélesebb körű speciális tudásra, sajnálatosan ritka téma ez, miközben pedig a pszichodramatikus megközelítés kivételesen hatékony lehetőséget nyújt az ilyesfajta poszttraumás stressz kezelésére. A workshop során tehát kifejezetten a
szexuális erőszak, és annak egy speciális, ámde sajnálatosan gyakori alfaja, a szexuális abúzus témakörök rendezési sajátosságairól tanulunk, eszmélkedünk, gyakorlunk közösen.

A workshopon való részvétel díja 28 eFt + 2 eFt teremdíj, összesen 30 eFt.

A workshop vezetője: Goda Gyula kiképz pszichodráma vezető szupervízor.

A workshopra jelentkezés: goda.gyula@creado.hu címen, emailben lehet, a részvétel beérkezett jelentkezések sorrendjében alakul (max 20 fő).

A workshopon való részvétel a pszichodráma felsőfokú képzésbe a Képzési Rendnek megfelelően krízis témájú workshopként 10 órában beszámítható.

 

Dr. Fedor Béla - Molnár Erika: Csoportdinamika workshop (2023. november 25.)

2023. november 25-én  dr. Fedor Béla kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Molnár Erika pszichodráma vezető csoportdinamika témájú workshopot tart.A workshop tartalma:

 • Csoportdinamikai jelenségek és kezelésük
 • A vezetők és a csoport kölcsönhatásai
 • A jól hangolt csoport.
A workshop műfaja: dramatikus és interaktív együttgondolkodás

A workshop 10-19 óráig lesz Budapesten, a helyszínt a jelentkezőknek később jelezzük.

Részvételi díj: 27.000 Ft (2700 Ft/óra, összesen 10 akadémiai óra).

A workshopon  csak képzésben lévő (asszisztensi és felsőfokú) vagy már végzett dramatisták (asszisztens és attól felfelé) vehetnek részt.

 
Jelentkezés és érdeklődés: molnarerika.info@gmail.com
A workshopon való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a felsőfokú pszichodráma képzésbe beszámítható.
Golmitz-Varga Veronika - Lászlóffy Julianna: Anyaságunk - két napos önismereti pszichodráma workshop (2023. november 25-26.)
Anyaságunk – két napos önismereti pszichodráma workshop azoknak, akiket megszólít az anyaság témája
 
Mit jelent számunkra az anyaságunk? Gyerekkel, vágyott gyerekkel, elvesztett gyerekkel, tudatosan gyerek nélkül. Hogyan tudjuk egyensúlyba hozni női és anyai szerepünket? Milyen szülői mintákat hozunk és mi dolgunk van velük? Hogyan tudunk kapcsolódni a gyermeki énrészünkkel és önmagunknak is elég jó anyja lenni? Hogyan küzdünk meg párkapcsolati kríziseinkkel szülőségünk útján? Milyen küzdelmeink és erőforrásaink vannak a mindennapokban? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat a pszichodráma színpadán.
Időpont: 2023. november 25-26. szombat-vasárnap, 9:00-17:00
Helyszín: Budapest
Ár: 55000 Ft
A workshop nem nyújt pszichoterápiás ellátást, így pszichiátriai betegeket sajnos nem tudunk fogadni.
A workshopot minimum 8 fővel tartjuk meg, a csoport maximális létszáma 14 fő. A csoportot a jelentkezések és befizetések sorrendjében töltjük fel.
Jelentkezés az alábbi google űrlapon lehetséges: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfxHSXw9mCLD7…/viewform
A regisztrációt követő pár napon belül küldjük az utalási adatokat. Az előleg összege 25 ezer Ft. Október 31-ig történő visszamondás esetén tudjuk az előleget visszaadni. Amennyiben a workshop elmarad, úgy az előleg összegét visszautaljuk.
Csoportvezetők: Golmitz-Varga Veronika, pszichológus, pszichodráma asszisztens és Lászlóffy Julianna klinikai szakpszichológus, pszichodráma vezető
A workshopon való részvétel a felsőfokú pszichodráma képzésbe nem beszámítható.
Zánkay András: ”Hogy a SAJÁT életünket éljük!” workshop (2023. november 30-december 2.)
Hogy a SAJÁT életünket éljük!
avagy
Progresszív szerepek kialakítása és fejlesztése
a szerepelmélet alkalmazásával
címmel 
háromnapos személyes -, és szakmai-fejlõdés célú pszichodráma workshopot hirdet 
Budapesten 
pszichodramatistáknak, képzésben lévőknek és a pszichodráma iránt érdeklődőknek
21 órában. 
Időpont:  2023. 11. 30. – 12. 02.
A workshopot vezeti:
Zánkay András
szupervízor, kiképző pszichodráma-vezető
(A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben előírt, nem-kötelező témájú workshopok közé beszámítható.)
———————————––————————————––———
(Három-napos személyes és szakmai fejlõdés célú klasszikus pszichodráma workshop Budapesten, pszichodramatistáknak és képzésben lévőknek 21 órában.
A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben előírt nem kötelező témájú workshopok közé beszámítható.)
Téma: A szerepelmélet gyakorlati alkalmazása
                            “A szerepek nem a Szelf-ből születnek meg, de a Szelf megszülethet a szerepekből.”                                                   .
(J. L. Moreno)
Tartalom:
A workshopon – az elmélet és a gyakorlat összekapcsolásával – törekedni fogunk a dramatikus munka hatékonnyá és élvezetessé tételére.
Kutatni fogjuk, hogy hogyan
– segítheti a szerepelmélet szemlélete a megfelelő ráhangolódásunkat a munkára?
– szolgálhatja a jó kapcsolódásunkat a csoporthoz csoportvezetőként?
– ragadhatjuk meg szerepekben a pszichodráma eredményes megrendezéséhez a direktor feladatait,?
– segít megtalálni és betölteni a mindenkori helyzet kívánta szerepet a csoport és a dráma vezetése közben?
– azonosíthatjuk a dráma rendezőjeként a megjelenő szerepeket és a protagonista tanulási stílusát?
– használhatjuk a szerepelemzést és szerepfejlesztést a szociális atom kijavítására?
– nehezíthetik, vagy akár akadályozhatják a dráma kibontakozását a nem megfelelő(en választott) szerepeink?
A workshopon a saját témával történő munka mellett lehetőséget teremtünk, a drámarendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására.
A jelentkezők, akik a korai helyfoglalással az október 31-i határidőig befizetik a kedvezményes részvételi díjat, tiszteletpéldányt kapnak a Max Clayton Klasszikus Pszichodráma Műhely kiadásában megjelent Max. Clayton: A Szelf élő képei A szerepelmélet alkalmazása a szakmai gyakorlatban és a mindennapi életben című könyvéből.
Módszer: Klasszikus pszichodráma tréning
Időtartam/kredit/: 21 óra/kredit
Időpont: November 30. csütörtök ,17.30-21.30-ig
              December   1. péntek, 9.30-19.00-ig
                                  2. szombat, 9.30-16.00-ig
Vezető:  Zánkay András szupervízor ,kiképző pszichodráma-vezető 
Részvételi díj: 
Teljes ár: 59 000.-
Korai helyfoglalással: 54.000.-  (Határidő: 2023. október 31.)
Jelentkezés illetve további információk:
Zánkay András 30/5647811

azankay@gmail.com

A workshopon való részvétel a felsőfokú pszichodráma képzés nem kötelező témájú workshopjai közé 21 órában beszámítható a Képzési Rendnek megfelelően.

Bóta Veronika - Barzsó Tibor: No para, boldog karácsony!? - Exkluzív önismereti töltekezés (2023. december 3.)
No para, boldog karácsony!? 

Exkluzív önismereti töltekezés
Találkozás – Játék – Önfeledtség

Ott a helyed, ha
– érdekel az önismeret
– bedarál a készülődés
– várod a karácsonyt / nem várod a karácsonyt
– szívesen ránéznél a családodban, párkapcsolatodban zajló dinamikákra
– szeretnéd most máshogy megélni a közelgő ünnepeket
– szeretnél feltöltődni
– szeretsz játszani
– befogadó társaságba vágysz

Mikor?
2023. december 3. 14:00-18:00

Hol?
Fázis Koszt&Kávé
3300 Eger, Sas u. 5.

Miért?
Mert ritka lehetőségek egyike, hogy betekintést nyerhess a pszichodrámába egy félnapos alkalmon

Mit kaphatsz?
Ismerkedés a pszichodráma műfajával, ami a világ egyik leghatékonyabb önismereti módszere
Személyre szabott, interaktív, élmény fókuszú gyakorlatok
Elindíthatod a változást életed bármely területén
Frissítő és desszert

Kikkel?
Bóta Veronika
Pszichodramatista, tanár, lélekdúla
www.atalakulasoktere.hu
http://www.ebredes-eger.hu/onismereti-csoport-eger.html

Barzsó Tibor
Pszichodramatista, szakközgazdász

Mennyiért?
15.000,- Ft
Jelentkezés és érdeklődés: barzsotibor@gmail.com
Előzetes regisztráció szükséges, minimum 6 fő, maximum 12 fő a csoportlétszám

A workshop a pszichodráma képzés részeként nem számítható be. 

Korábbi workshopok (2022)
Tatai Klára - Dr. Thoma László Róbert: "Csak egészség legyen...!" (bibliodráma workshop), 2022. március 11.

„Csak egészség legyen…!”

Bibliodráma workshop

Az egészség értéke, a betegség elkerülése az elmúlt két év egyik leginkább központi kérdésévé vált. De mit jelent egészségesnek lenni? Mi betegíti meg az embert? Mit tehetünk az egészségünkért és min nincs lehetőségünk változtatni? Egyáltalán, az egészség a boldogság feltétele? Mit adhat ezekhez a kérdésekhez, az egészségünkhöz az önismeret, hogyan lehet a csoport ebben segítségünkre?

Az elméleti háttérben, az emberkép meghatározó aspektusaival, egészségmeghatározásokkal, lelki egészség működési mechanizmusokkal fogunk foglalkozni. Megvizsgáljuk Erich Fromm gondolatait a lelki egészség és normalitás, valamint a szeretet művészetének kérdésében. A dramatikus munkában való foglalkozás lehetőségeit is vizsgáljuk a kérdéskörnek. Többféle bibliai történeten keresztül lehetőség nyílik belehelyezkedni egyéni és közösségi gyógyulás történetekbe, a megküzdés és egyensúly találás különféle útjaiba.

 

Időpont: 2022. március 11. 9.00-18.00

Helyszín: Pince A30 1094 Budapest, Angyal u. 30.

Résztvevők száma: minimum 12, maximum 16 fő

Jelentkezési határidő: 2022. március 5.

Jelentkezés, további információ: 

Tatai Klára – tataiklara.drama@gmail.com, 20/773-9542;

Dr.Thoma László –  thomacsalad@gmail.com, 30/653-1493,

 

A workshopon való részvétel a bibliodráma képzés és pszichodráma képzés részeként 10 órában beszámítható.

Zánkay András: Szereptréning workshop 2.0, 2022. március 24-26. (jelentkezési határidő: február 21.)
Szereptréning workshop 2.0
címmel 
három-napos személyes -, és szakmai-fejlõdés célú pszichodráma workshopot hirdetünk
Budapesten 
pszichodramatistáknak és képzésben lévőknek 
21 órában. 
Időpont:  2022. 03. 24-26.
A workshopot vezeti: 
Zánkay András
kiképző pszichodráma vezető szupervízor
(A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben előírt, nem-kötelező témájú workshopok közé beszámítható.)
                           “Sok-sok ember számára nagyon vonzó az az elképzelés, 
hogy jól működő, sikeres emberek egy rövid időre bevonódva egy
 ülésbe, azt tapasztalhatják, hogy ezáltal javul a hatékonyságuk és
 az elégedettségük a munkájukban vagy a magánéletükben.”
(G. M. Clayton)
A workshopon, a Dr. G. Max Clayton által – a Dr. Jacob L. Morenotól és Zerka T. Morenotól tanult, klasszikus pszichodráma módszer alkalmazásaként – kialakított szereptréning-módszerrel fogunk dolgozni.
Használni fogjuk a klasszikus pszichodráma eszközeit és különleges szemléletét, hogy jól találkozhassunk egymással és önmagunkkal, kapcsolatba kerülve a kreativitásunkkal és spontaneitásunkkal. 
Lehetőséget teremtünk a saját témával történő munka mellett, a  szereptréning-rendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására.
Kutatni fogjuk, hogy hogyan tudjuk
– megteremteni a jó kapcsolódást a valóság és a fantázia között.
– kialakítani a megfelelő ráhangolódást a csoportban.
– azonosítani a fejleszteni kívánt területet.
– felállítani a szerepdiagnózist.
– megtervezni a szereptréning programját.
– a klasszikus pszichodráma technikáinak felhasználásával, megteremteni az újrajátszást.
– a szerepteszt alkalmazásával, érzékelhetővé tenni az elért változást.
– biztosítani a protagonista visszaintegrálódását a csoportba.
Időtartam/kredit/: 21 óra/kredit
Figyelem: Ezen a workshopon csak azok tudnak részt venni, akik a 3. Covid-oltásukat már megkapták.
Időpont: március 24. csütörtök 17.30-21.30-ig
                         25. péntek 9.30-19.00-ig
                         26. szombat 9.30-16.00-ig
Vezető:  Zánkay András szupervízor, kiképző pszichodráma-vezető 
Részvételi díj: Teljes ár 49.000.- 
Korai helyfoglalással: 44.000.-  (Határidő: 2022. február 21.) 
Aki a részvételi díj első felét befizeti, annak postán elküldjük 1 példányban (az Alapítvány kiadásában megjelent) 
Max Clayton: Életünk és kapcsolataink gazdagítása 
Szereptréning kézikönyv-et.
Jelentkezés, illetve további információk:
Zánkay András 30/5647811
Dr. Zseni Annamária - Simon Péter: Munka a "belső emigráció" alexithimia és mentalizáció zavaraival (klinikai workshop), 2022. március 18-20. (kevés jelentkező miatt elmaradt)

KLINIKAI WORKSHOP (20 ÓRÁBAN)

Zseni Annamária kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Simon Péter pszichodráma vezető klinikai témájú workshopot tart  

Munka a „belső emigráció” alexithimia  és mentalizáció  zavaraival 

 

     Időről időre minden drámavezetőnek dolga akad bénult, lefagyott, megnémult csoporttaggal, protagonistával. Minél inkább a neurózis – pszichózis tengely végén elhelyezkedő páciensekkel foglalkozunk, annál valószínűbb a mély regresszió, az autisztikus állapot, a depresszív bénultság vagy az acting-out jellegű elzárkózás megjelenése. Hogyan dolgozzunk olyan emberekkel, akik mélyen visszahúzódnak önmagukba? Milyen célzott gyakorlatokkal indíthatóak el az önmaguk zárt burkából kifelé vezető úton? Hogyan lehet fokozatosan felfűteni a pszichés zavarban szenvedőt a nyitásra: a gesztusok, a motoros működések és az érzelmi, hangulati élet mozgásba lendítése által. Az alexitimia az érzelmek kezelésére, kimutatására, felismerésére, leírására való képesség zavara. Mentalizáció mások szándékainak, viselkedésének felismerése. Hogyan dolgozhatunk a pszichodráma eszközeivel a felsorolt zavarokon? Ezt a célt egymásra épülő gyakorlatsorok szolgálják, elemi újratanulási folyamatként.

IDŐPONT: 

 1. március 18 péntek 16-20 (5 képzési óra)

2022. március 19 szombat 9.30-17.30 (10 képzési óra)

2022. március 20 vasárnap 9-13 (5 képzési óra)

 

Részvételi díj

50.000 Ft (2500 Ft/képzési óra)

 

HELYSZÍN: 

MEMO-HÁZ, Budapest VII. Wesselényi u. 73. Sárga terem.

Kapucsengő kiírása: Memo-Ház.

 

A csoportot minimum 12 fő jelentkezése esetén, maximum 16 fő részvételével tartjuk meg.

Részvétel az aktuális oltottsági-védettségi egyesületi szabályoknak megfelelően.

 

A csoport 20 órában beszámítható a felsőfokú pszichodráma képzés részeként klinikai témájú workshopként

 

Jelentkezés és érdeklődés:

simon.peterpan@gmail.com

Janda Zsuzsa - Inotay Judit: Kamasz workshop, 2022. április 8.

Kamasz workshop

A workshopon a résztvevők saját kamaszkori élményeik visszaidézésén keresztül tapasztalhatják meg azt a „csodavilágot”, amit csoportjainkban közösen teremtünk.

A 14-18 éves gyerekekkel való együttműködésből születettek azok a módszerek, technikák, gyakorlatok, amelyek átélésére hívjuk az érdeklődőket.

A workshop a pszichodráma képzés részeként szabadon választott workshopként, valamint a gyermekpszichodráma képzésben workshopként beszámítható.

Időtartam: 10 óra

Időpont: 2022. április 8. 9.30-18.00

Helyszín: Szalonka Műhely Budapest Hattyú u. 12.

Díj: 20 000 Ft

Létszám: 6-12 fő

Jelentkezési határidő: április 1.

Jelentkezés: jandazsuzsa@gmail.com

Vezetők: Janda Zsuzsa kiképző gyermekpszichodráma vezető,  Inotay Judit gyermekpszichodráma vezető

Dr. Zseni Annamária - Simon Péter: Szerepzavarokkal való munka a protagonista játékvezetésben (klinikai workshop), 2022. április 22-24.

Klinikai workshop 20 órában.

Zseni Annamária kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Simon Péter pszichodráma vezető klinikai témájú workshopot tart

Szerepzavarokkal való munka a protagonista játékvezetésben

 

A műhely célja, hogy segítse a kezdő drámavezetőket és terapeutákat a protagonista játékra jelentkezők szerepzavarainak felismerésében. A promenád interjú helyzetében kell a szerepzavart beazonosítani, és kiválasztani azt a játéktipust, amely lehetővé teszi a protagonista fejlődését. Bemutatjuk a különböző játéktipusok algoritmusát, amelyek a szerepdeficit, szerephiányosság, szerepinkonzisztencia és szerepdevianciák esetén használhatóak.

Időpont

2020 április 22 péntek 16-20 (5 képzési óra)

2020 április 23 szombat 9.30-17.30 (10 képzési óra)

2020 április 24 vasárnap 9-13 (5 képzési óra)

 

Részvételi díj

50.000 Ft (2500 Ft/képzési óra)

Helyszín:

MEMO-HÁZ, Budapest VII. Wesselényi u. 73. Sárga terem.

Kapucsengő kiírása: Memo-Ház.

 

A csoportot minimum 12 fő jelentkezése esetén, maximum 16 fő részvételével tartjuk meg

Részvétel az aktuális oltottsági-védettségi egyesületi szabályoknak megfelelően.

A csoport 20 órában beszámítható a felsőfokú pszichodráma képzés részeként klinikai témájú workshopként

 

Jelentkezés és érdeklődés:

simon.peterpan@gmail.com 

Dr. Fedor Béla - Molnár Erika: Csoportdinamika workshop 2022. május 14.

CSOPORTDINAMIKAI WORKSHOP

2022. május 14-én  dr. Fedor Béla kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Molnár Erika pszichodráma vezető csoportdinamika témájú workshopot tart.

A workshop tartalma:

 • Csoportdinamikai jelenségek és kezelésük (Bion elmélete alapján)
 • A vezetők viszont-áttételeinek különbségei és ezek felhasználása
 • A jól hangolt csoport.

A workshop műfaja: dramatikus és interaktív együttgondolkodás

A workshop 10-19 óráig lesz Budapesten, a helyszínt a jelentkezőknek később jelezzük.

Részvételi díj: 25.000 Ft (2500 Ft / óra, összesen 10 akadémiai óra)

A workshop 10 órában beszámítható a felsőfokú pszichodráma képzésben részeként csoportdinamika témájú workshopként.

A csoportot minimum 12 fő jelentkezése esetén, maximum 16 fő részvételével tartjuk meg.

Jelentkezés és érdeklődés: molnarerika.info@gmail.com

 

 

Zánkay András: Klasszikus pszichodráma, 2022. május 26-28.
Klasszikus pszichodráma workshop
címmel 
háromnapos személyes -, és szakmai-fejlõdés célú pszichodráma workshopot hirdetünk
Budapesten 
pszichodramatistáknak, képzésben lévőknek és a pszichodráma iránt érdeklődőknek
21 órában. 
Időpont:  2022. 05. 26.-28.
A workshopot vezeti: 
Zánkay András
kiképző pszichodráma-vezető, szupervízor
(A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben előírt, a nem kötelező témájú workshopok közé beszámítható.)
” A pszichodráma a legdirektívebb pszichoterápiás módszer”    .     
/J. L. Moreno/
klasszikus pszichodráma
– életteli, rendszerszemléletű, célirányos csoportmunka, a hatékony és élvezetes együttlét örömével.
– nem patológia orientált, a spontaneitás tréningje – centrális fogalmai a spontaneitás és a kreativitás.
– fontos elméleti alapja a szerepelmélet, ami az emberi viselkedést címkézés nélkül írja le.
– fontos eleme az akció, a JÁTÉK
– a rendező és a protagonista partneri viszonyának kialakításával kreatív együttműködésre épül.
– csoportban, mindenki mindenkinek a segéd-énje, mindenki egyért – egy mindenkiért. 
A workshopon lehetőséget teremtünk a saját témával történő munka mellett, a drámarendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására
Időpont: május 26. csütörtök 17.30-21.30-ig
                             27. péntek 9.30-19.00-ig
                             28. szombat 9.30-16.00-ig
Vezető:  Zánkay András kiképző pszichodráma-vezető, szupervízor 
Részvételi díj: 
Teljes ár: 49.000.- 
Korai helyfoglalással: 44.000.-  (Határidő: 2022. április 10.)
Jelentkezés illetve további információk:
Zánkay András 30/5647811
Paletta - Szekciók szakmai napja 2022. május 27-28.
Dr. Fedor Béla - Falvai Rita: Büszkeség és balítélet - reflexiók a vezetők kapcsolatára (csoportdinamika workshop), 2022. június 11.

Dr. Fedor Béla (kiképző pszichodráma pszichoterapeuta szupervízor) és Falvai Rita (kiképző pszichodráma vezető szupervízor) workshopot tart az alábbi témában:

 

Büszkeség és balítélet – reflexiók a vezetők kapcsolatára

 

A workshop tematikája:

 • A vezetők személyes kapcsolata:
 • a vezetők egymás felé irányuló tudatos és tudattalan elvárásainak tisztázása
 • a vezetők reflektálása a kapcsolatukra
 • A vezetők felkészülése a közös munkára
 • A vezetők egymástól eltérő vezetési módszerének és stílusának találkozása
 • A vezetők egymás közötti kommunikációjának transzparenciája
 • A vezetők egymás közötti konfliktusainak hatása a csoportdinamikára és ezek kezelése
 • A vezetők csoporttagokra vonatkozó, különböző viszontáttételeinek hasznosítása

 

Időpont: 2022. június 11. 10.00-19.00

Résztvevők száma: minimum 12 fő, maximum 16 fő

Részvételi díj: 25.000 Ft (2500 Ft / óra, összesen 10 akadémiai óra)

Helyszín: 1071 Budapest, Dózsa György út 62. 1/5, kapucsengő 17

Jelentkezési határidő: 2022. június 9.

Jelentkezés: Fedor Béla – 20/968-7895; Falvai Rita – 70/317-3796, e-mail: falvai.rita.eva@gmail.com

A jelentkezőktől azt is várjuk, hogy 5-8 sorban röviden mutatkozzanak be, és írják le a pszichodráma képződésük útját.

 

A részvétel a felsőfokú pszichodráma képzés részeként csoportdinamika témájú workshopként 10 órában beszámítható.

Ajkay Klára és Rubovszky György Zsolt: Pszichopatológia pszichodráma workshop (2022. július 9-10.)
Időpont: július 9-10. (20 óra)
Early bird: június 15-ig
Jelentkezés:  https://forms.gle/YbBkLkej2rdk5RUN6 linken lehet.
Szeretettel várunk pszichodráma pszichoterapeutákat és vezetőket, illetve mindenkit, aki rendelkeznek valamilyen szintű pszichodráma tapasztalattal. A workshop segítséget készül adni abban, hogyan lehet eldönteni egy jelentkező esetében, hogy a hozott problémája a kompetenciánk keretei közé esik-e, de abban a tekintetben is, hogyan lehet különböző személyiségszerveződésű kliensekkel, páciensekkel pszichodramatikusan dolgozni. Ehhez készülünk mind elméleti ismeretekkel, anyagokkal, mind gyakorlatokkal, amik tapasztalati szinten sajátíthatóak el. Ugyanakkor szívesen dolgozunk szupervíziós szemléletben a résztvevők által hozott kérdésekkel, esetekkel is. 

A részvétel a felsőfokú pszichodráma képzés részeként klinikai témájú workshopként 20 órában beszámítható (teljes részvétel esetén).

Móra László Xavér-Csáky Pallavicini Krisztina: Krízis workshop (2022. augusztus 26-27.)

augusztus 26 délután-27 egész nap 15 óra

Vezetők: Móra László Xavér kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és szupervízor, és Csáky-Pallavicini Krisztina pszichodráma pszichoterapeuta
A krízis váratlanul, általában valamilyen megterhelő élethelyzetet követően fellépő, viszonylag rapidan kialakuló állapot, amelyben a csoporttag intenzív pszichés segítségre és védelemre szorul. A krízis gyors felismerése elsősorban az öngyilkossági veszély megnövekedése miatt nagyon fontos. Jellegzetessége, hogy a beszűkültség és egyéb belső folyamatok miatt a hagyományos pszichodramatikus technikák nem segítenek, sőt némelyek jelentősen rontanak a kliens állapotán.
Workshopunkban a krízis jellegzetességeiről, felismeréséről és a krízisben levő személyel való munka lehetőségeiről, technikáról lesz szó, ötvözve az elméletet a gyakorlással.
jelentkezés linkje:

A részvétel a felsőfokú pszichodráma képzés részeként krízis témájú workshopként 10 órában beszámítható.

Zánkay András: A szerepelmélet alkalmazása a klasszikus pszichodráma rendezésében (2022. szeptember 8-10.)

Zánkay András workshopja:

A szerepelmélet alkalmazása a klasszikus pszichodráma rendezésében

Budapest, 2022. 09. 8-10.

(Három-napos személyes és szakmai fejlõdés célú pszichodráma workshop Budapesten, pszichodramatistáknak és képzésben lévőknek 21 órában.

A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben előírt nem kötelező témájú workshopok közé beszámítható.)

​Téma: A szerepelmélet gyakorlati alkalmazása

 

“A szerepek nem a Self-ből bukkannak fel,

de a Self kiemelkedhet a szerepekből.”

(J. L. Moreno)

 

Tartalom:

Workshopunkon az elmélet és a gyakorlat összekapcsolásával, törekedni fogunk dramatikus munkánk hatékonnyá tételére.

Kutatni fogjuk, hogy hogyan

– segítheti a ráhangolódásunkat a munkára a szerepelmélet szemlélete?

– azonosíthatjuk a csoport vezetőjeként a megjelenő szerepeket és használhatjuk fel a helyzetben történő eligazodásához?

– szolgálhatja a szerepelméleti megközelítés a jó kapcsolódásunkat a protagonistához direktorként?

– ragadhatjuk meg szerepekben a direktor feladatait, a pszichodráma eredményes megrendezéséhez?

– tudjuk a mindenkori helyzet kívánta szerepet megtalálni és betölteni a csoport és a dráma vezetése közben?

– nehezíthetik, vagy akár akadályozhatják a dráma kibontakozását a nem megfelelő(en választott) szerepeink?

– támogatja a pszichodramatista identitásunkat és szakmai fejlődésünket a szerepelmélet használata?

A workshopon lehetőséget teremtünk a saját témával történő munka mellett, a drámarendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására.

 

Módszer: Klasszikus pszichodráma tréning

Időtartam/kredit/: 21 óra/kredit

Időpont: Szeptember 8. csütörtök ,17.30-21.30-ig

9. péntek, 9.30-19.00-ig

10. szombat, 9.30-16.00-ig

 

Vezető: Zánkay András kiképző pszichodráma-vezető, szupervízor

 

Részvételi díj:

Teljes ár: 49 000.-

Korai helyfoglalással: 44.000.- (Határidő: 2022. augusztus 15.)

 

Jelentkezés illetve további információk:

Zánkay András 30/5647811

azankay@gmail.com

Janda Zsuzsanna-Inotay Judit: Gyermekpszichodráma (módszerbemutató workshop) 2022. szeptember 23., Szeged

A workshopon a résztvevők saját élményen és gyerekek történetein keresztül ismerhetik, tapasztalhatják meg a gyermekpszichodráma módszerét, a Kende Hannától tanult „hozzáállást”, azt a „csodavilágot”, amit csoportjainkban közösen teremtünk.

Időtartam: 10 óra

Időpont: 2022. szeptember 23. 10.00 – 19.00

Helyszín: Szeged

Díj: 20 000 Ft

Vezetők: Inotay Judit művészetterápiás végzettségű pszichodráma vezető

               Janda Zsuzsa kiképző gyermek pszichodráma vezető

Jelentkezni:

inotay@zaccepitesziroda.com

jandazsuzsa@gmail.com

Létszám: 8-12 fő

Jelentkezési határidő: szeptember 18.

A workshopon való részvétel beszámítható az MPE felsőfokú képzésére járóknak (pszichodráma és gyermekpszichodráma képzésbe is), de nem igényel előzetes dramatikus tapasztalatokat.

Zseni Annamária - Simon Péter: Szerepzavarokkal való munka a protagonista játékvezetésben (klinikai workshop), 2022. október 7-9.

Klinikai workshop 20 órában.

Zseni Annamária kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Simon Péter pszichodráma vezető klinikai témájú workshopot tart

Szerepzavarokkal való munka a protagonista játékvezetésben

 

A műhely célja, hogy segítse a kezdő drámavezetőket és terapeutákat a protagonista játékra jelentkezők szerepzavarainak felismerésében. A promenád interjú helyzetében kell a szerepzavart beazonosítani, és kiválasztani azt a játéktípust, amely lehetővé teszi a protagonista fejlődését. Bemutatjuk a különböző játéktípusok algoritmusát, amelyek a szerepdeficit, szerephiányosság, szerepinkonzisztencia és szerepdevianciák esetén használhatóak.

Időpont

2022 október 7 péntek 16-20 (5 képzési óra)

2022 október 8 szombat 9.30-17.30 (10 képzési óra)

2022 október 9 vasárnap 9-13 (5 képzési óra)

 

Részvételi díj

50.000 Ft (2500 Ft/képzési óra)

 

Helyszín:

MEMO-HÁZ, Budapest VII. Wesselényi u. 73. Sárga terem.

Kapucsengő kiírása: Memo-Ház.

A csoportot minimum 12 fő jelentkezése esetén tartjuk meg

 

Jelentkezés és érdeklődés:

simon.peterpan@gmail.com 

A részvétel a felsőfokú pszichodráma képzés részeként klinikai témájú workshopként 20 órában beszámítható.

Zseni Annamária - Simon Péter: Munka a pszichodráma eszközeivel krízisben (krízis workshop), 2022. november 25-26.

KRIZIS workshop 15 ÓRÁBAN

Zseni Annamária kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Simon Péter pszichodráma vezető krízis témában workshopot tart

Munka a pszichodráma eszközeivel krízisben

A mély regresszió, az autisztikus állapot, a depresszív bénultság vagy az acting-out jellegű kitörés krízisként jelenik meg életünkben. Hogyan tudjuk megfogalmazni a krízis mibenlétét a pszichodráma fogalmaival? Hogyan változik meg működésünk krízis állapotban? A workshop arra keresi a választ, hogyan dolgozzunk krízisben lévő emberekkel, hogyan tudja egy csoport kollektív módon megjeleníteni mindazt, amelyre az egyén nem képes? Hogyan olvashatjuk ki az egy egymást követő játéksorból, témából a krízis érzelmi folyamatát, feldolgozását? Hogyan és mikor vonódik be a krízisét élő aktívan a feldolgozásba? Bemutatjuk a playback technikáját, hatótényezőit.

Időpont:
2022. november 25 péntek 16-20 óra (5 képzési óra)
2022 november 26 szombat 9.30-17.30 (10 képzési óra)

Részvételi díj:
40.000 Ft

Helyszín:
MEMO-HÁZ, Budapest, VII. Wesswelényi u. 73. Sárga terem
Kapucsengő kiírása: Memo-Ház

A csoportot minimum 12 fő jelentkezése esetén tartjuk meg

Jelentkezés és érdeklődés:
simon.peterpan@gmail.com

A részvétel a felsőfokú pszichodráma képzés részeként krízis témájú workshopként 15 órában beszámítható.

Molnár Erika: Kezdő vezetők workshopja - felkészülés az első csoportok indítására (csoportdinamika workshop, 2022. november 25-26.

KEZDŐ VEZETŐK WORKSHOPJA  

FELKÉSZÜLÉS AZ ELSŐ CSOPORTOK INDÍTÁSÁRA

Csoportdinamikai és vezetői együttműködés-kisokos

 

Időpont:         2022. november 25. 09.30-18.30

                           2022. november 26. 09.30-18.30

 

Helyszín:      Budapesten, központi, jól megközelíthető helyen

Vezető:           Molnár Erika pszichodráma vezető, a Budapesti Metropolitan Egyetem óraadó csoportdinamika oktatója

Tartalom:

–          Csoportdinamikai folyamatok megjelenése és kezelése

–          A csoport életszakaszai, munkafázisai és szerepei

–          A csoport témáinak felismerése, csoportdinamikai rendszerszemlélet

–          A különböző vezetői stílusok hatása a csoportdinamikára

–          A csoport és a vezetők közötti viszont-áttételek felismerése és kezelése

–          Felkészülés a vezetői együttműködésre (a vezetők szerződése és a tudattalan tartalmak tudatosítása)

–          Az egymásra hangolt vezetőpáros hatása a csoportdinamikára

 

Részvételi díj a két teljes napra:

–          Early Bird (korai jelentkezés): szeptember 15-ig: 40.000 Ft

–          szeptember 15. után: 45.000 Ft 

 

A workshop minimum 10, maximum 16  fő jelentkezése esetén lesz  megtartva, a részvételi lista a jelentkezések beérkezésének sorrendjében kerül feltöltésre.

A workshopon való részvétel a pszichodráma felsőfokú képzésben teljesítendő workshopok óraszámába nem számítható be.

 

Jelentkezés és érdeklődés: molnarerika.info@gmail.com

—————
Molnár Erika

Pszichodráma vezető  / Magyar Pszichodráma Egyesület

Oktató  /  Budapesti Metropolitan Egyetem – Business és Teamcoach képzés

M: +36 30/900 50 45

E: molnarerika.info@gmail.com

L: Linkedin

Hunya Csilla: Meginduló - Mesékkel a pszichodrámában workshop, 2022. november 26.
Pszichodráma és meseterápia egy napra ismét összeállnak egymással, hogy mindennapi megrekedés helyzeteinkben segítsenek, illetve, hogy ezeken keresztül a mesékkel való munka fogásaira tanítsanak minket a pszichodráma színpadán. Kővé válunk, mocsárba ragadunk, sárkány tüzében pörkölődünk, üveggolyóba, fa törzsébe, magas toronyba záródunk majd, kinek-kinek egyéni elakadásízlése szerint, és persze nem érjük be ennyivel. Mert a köveknek meg kell indulni, a mocsárból ki kell mászni, az üveggolyót szilánkokra kell törni, a fa törzséből és a magas toronyból ki kell szabadulni. Szeretettel várok minden  lefagyót, rostoklót, toporgót, halogatót, beragadót, katapultálót és megkukulót, sőt a lépcsőházi bölcsek is verywelcome! Ugyanígy szeretettel várok minden, sajátélményre vágyó érdeklődőt és minden, eszköztárát bővíteni vágyó, képzés előtt, közben vagy azon túl lévő dramatistát.
 
Helyszín: Budapest belvárosa
Időpont: 2022.11. 26, 9.30-18.30-ig.
Ár: 20.000 forint/10 óra
Vezető: Hunya Csilla kiképző pszichodráma vezető, pszichológus
Érdeklődni: csillahunya@gmail.com
A workshopon való részvétel az MPE Képzési Rendjének megfelelően a pszichodráma felsőfokú képzésben teljesítendő workshopok közé nem kötelező témájú workshopként 10 órában beszámítható.
Móra László Xavér - Erdei Kata: A csoportdinamika mikro- és makrojelenségei (csoportdinamika workshop), 2022. november 26-27.

A csoportdinamika mikro- és makrojelenségei
CSOPORTDINAMIKA WORKSHOP (elmélet, sajátélmény és technika)

2022. nov. 26 szombat 9.00-17.30, nov 27 vasárnap 9.00-13.00 (15 dramatikus óra)
helyszín: Budapest, 8. ker. Rákóczi térnél. GRUND PSZICHODRÁMA RENDELŐ

vezeti:
Móra László Xavér kiképző pszichodráma pszichoterapeuta szupervízor, pszichoanalitikus, egyetemi adjunktus
Erdei Kata pszichodráma vezető, kiképző gyermekdráma vezető, klinikai szakpszichológus

A pszichodráma workshopon saját élménnyel dolgozunk és az ott átélt tapasztalatainkra reflektálunk, kiegészítve azt további elméleti és pszichodráma technikai ismeretekkel.
Nyomon követjük a csoportdinamika mikrojelenségeit: vagyis a csoportülés apró rezdüléseit, a témák, kommunikációs jellegzetességek, a csoporttagok és vezetők tipikus kapcsolódási módjainak változásait valamint ezek összefüggéseit, továbbá áttekintjük mindezek kapcsolatát a csoportdinamika üléseket átívelő makrofolyamataival.
Az elméleti áttekintés során a csoportdinamikai jelenségeket összefüggésbe hozzunk a résztvevők személyiségének és kommunikációs mintáinak sajátosságaival.
A workshop az átélt élményekre való reflexió és a megosztott elméleti ismeretek mellett technikai tudást nyújt a résztvevőknek: hogyan dolgozunk vezetőként saját megélt érzéseinkkel, azokat hogyan használjuk fel a csoportvezetésben, hogyan hatnak érzéseink, egy-egy vezetői instrukció, játékvezetési vagy más technika, intervenció a csoportdinamikára.

jelentkezni lehet:
Móra László Xavér
mora.laszlo@ppk.elte.hu
20/3940588

A részvétel a pszichodráma felsőfokú képzés részeként csoportdinamika témájú workshopként 15 órában beszámítható.

Zánkay András: Klasszikus pszichodráma, 2022. december 8-10. (kedvezményes jelentkezés október 31-ig)
Zánkay András
Klasszikus pszichodráma workshop

 

címmel 
háromnapos személyes -, és szakmai-fejlődés célú pszichodráma workshopot hirdet
Budapesten 
pszichodramatistáknak, képzésben lévőknek és a pszichodráma iránt érdeklődőknek
21 órában. 
Időpont:  2022. 12. 8.-10.
A workshopot vezeti: 
Zánkay András
szupervízor, kiképző pszichodráma-vezető
(A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben előírt, nem-kötelező témájú workshopok közé beszámítható.)
” A pszichodráma a legdirektívebb pszichoterápiás módszer”    .     
/J. L. Moreno/
klasszikus pszichodráma
– életteli, rendszerszemléletű, célirányos csoportmunka, a hatékony és élvezetes együttlét örömével.
–  a spontaneitás tréningje – nem patológia orientált – melynek centrális fogalmai a spontaneitás és a kreativitás.
– fontos elméleti alapja a szerepelmélet, ami címkézés nélkül írja le az emberi viselkedést, megélést.
– fontos eleme az akció, a JÁTÉK
– a rendező és a protagonista partneri viszonyának kialakításával, kreatív együttműködésre épül.
– csoportbanmindenki mindenkinek a segéd-énje, “mindenki egyért – egy mindenkiért”. 
A workshopon azon fogunk dolgozni, hogy 

– feltöltődést hozó, életteli találkozásaink lehessenek egymással és önmagunkkal.
– újra meg újra megtapasztalhassuk a pszichodráma munka varázsos, megújító hatását.
– spontaneitásunk fejlődése megkönnyítse a valóság és a fantázia közötti átjárást 
– az elméletet összekapcsoljuk a gyakorlattal.  
saját témával történő munka mellett, lehetőséget teremtünk a drámarendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására
Időpont: december 8. csütörtök 17.30-21.30-ig
                               9. péntek 9.30-19.00-ig
                              10. szombat 9.30-16.00-ig
Vezető:  Zánkay András kiképző pszichodráma-vezető, szupervízor
Részvételi díj teljes ára: 54.000.- 
Korai helyfoglalással: 49.000.-  (Határidő: 2022. október 31.)
Ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhet ez a workshop, tájékoztatásával segíted a szervezés munkáját.  
Jelentkezés illetve további információk:
Zánkay András 30/5647811
Kökény Veronika: Környezeti (klíma) válság megjelenése és kezelése pszichodrámacsoportban (klinikai workshop), 2022. december 10.

Környezeti (klíma) válság megjelenése és kezelése pszichodrámacsoportban
(klinikai workshop) december 10.

Kökény Veronika kiképző pszichodráma pszichoterapeuta szupervízor vezetésével 2022. december 10-e szombat 9-17 óráig (10 pszichodráma óra) klinikai workshopot tart
Budapesten, amely beszámítható a felsőfokú képzéshez szükséges workshopok közé.

Az egy napos találkozás célja, hogy a résztvevők a pszichodráma gazdag eszköztárának alkalmazásával megosszák egymással a tágabban környezeti, szűkebben klímaválsággal
kapcsolatos szerepeiket, helyüket, gondolataikat, érzéseiket, akár személyes véleményeiket.
Egyúttal annak a tudatosítását is, hogy a pszichodrámában milyen módszerpecifikus és nem-specifikus eszközöket alkalmazhatunk a válság, és esetlegesen az ebből fakadó lelki zavarok kezelésére.

A workshop díja: 30 000 Ft

Helye: 1204. Budapest, Kossuth Lajos utca 52. Kökény Művek Formáció

Jelentkezés módja e-mailben, telefonon:
kokeny.muvek.formacio@gmail.com
+36 204 214 873

Korábbi workshopok (2021)
Tatai Klára és Dr. Thoma László: "...drágának tartalak és becsesnek..." (Ézs 43,4) - bibliodráma workshop 2021. május 22.

Tatai Klára  (teológus, bibliodráma vezető, pszichodráma vezető, mentálhigiénés szakember) és

Dr. Thoma László (lelkipásztor, vallástanár, bibliodráma vezető, pszichodráma vezető) bibliodráma workshopot tart az alábbi témában:

 

 

“…drágának tartalak és becsesnek…” (Ézs 43, 4)

 

A Bibliában számtalan helyen találkozunk azzal, hogy Isten a szeretetéről, elfogadásáról biztosítja az embert, értékesnek tartja. Eközben a bűn, az elveszettség, értéktelenség képei is megjelennek. Hogyan tartható ez egyben? Mit kezdhetünk a bibliai történetekben megjelenő emberkép  pozitív és negatív elemeivel?

 

A workshopon arra keressük a választ, hogy:

– Milyen történeteken keresztül milyen oldala jelenhet meg az értékességnek a bibliodrámában?

– Milyen módszerek, eszközök segíthetik az értékesség és értéktelenség, az elveszettség és megtaláltság, a bűnös és megváltott állapot megjelenítését?

– Miben más és miben hasonló a bibliai emberkép a metamodern antropológiához képest, hogyan lehet dialógust képezni a kettő között bibliodramatikus eszközökkel?

 

Időpont: 2021. május 22. 9.00-18.00

 

Helyszín: Pince A30 1094 Budapest, Angyal u. 30.

 

Résztvevők száma: minimum 12, maximum 16 fő

 

Jelentkezési határidő: 2021. május 5.

 

Jelentkezés: Tatai Klára – tataiklara.drama@gmail.com, 20/773-9542;

Thoma László –  thomacsalad@gmail.com, 30/653-1493,

 

 

A workshopon való részvétel a bibliodráma képzés és pszichodráma képzés részeként 10 órában beszámítható.

Janda Zsuzsa és Inotay Judit: Kamasz workshop 2021. június 12.

A workshopon a résztvevők saját kamaszkori élményeik visszaidézésén keresztül tapasztalhatják meg azt a „csodavilágot”, amit csoportjainkban közösen teremtünk.

A 14-18 éves gyerekekkel való együttműködésből születettek azok a módszerek, technikák, gyakorlatok, amelyek átélésére hívjuk az érdeklődőket.

 

A workshop időpontja: 2021.június 12. (szombat) 9.30-18.30h.

Időtartam: 10  dramatikus óra.

Minimum csoportlétszám: 6 fő, maximum csoportlétszám: 12 fő.

Helyszín: Szalonka Műhely, Budapest, Hattyú u. 12. (a Széna térnél).

Díj: 20 000 Ft

Vezetők:

Inotay Judit művészetterápiás végzettségű pszichodráma vezető

Janda Zsuzsa kiképző gyermekpszichodráma vezető

Jelentkezési határidő: 2021. június 8.

Jelentkezni email-ben lehet:

inotay@zaccepitesziroda.com

jandazsuzsa@gmail.com

A workshopon való részvétel a pszichodráma és a gyermekpszichodráma felsőfokú képzésbe beszámítható (pszichodrámából a nem kötelező témájú workshopok közé).

Dr. Ajkay Klára és Rubovszky György Zsolt: Mérei-féle csoportcentrikus pszichodráma workshop 2021. június 25-27. (csoportdinamika)

Mérei-féle csoportcentrikus pszichodráma workshop

A magyar pszichodráma története a ’70-es évek elejére tehető. Mérei Ferenc a tanítványai bevonásával hozta létre a „Műhely Csoport”-ot, aminek meghatározó szerepe volt ebben. Mérei szociálpszichológus, gyermekpszichológus és művészet/irodalom pszichológus volt, aki a pszichodrámában találta meg azt a teret, ahol ezt a hármat ötvözni tudja. Tudunk Morenoval való találkozásáról, és ismerjük Moreno szociometriájának Mérei által kibővített változatát, és a Morenoi pszichodráma általa változtatott módszerét.

Ezen a workshopon a csoportcentrikus pszichodrámával dolgozunk együtt, miközben tisztában vagyunk azzal, hogy az azóta eltelt évtizedekben itthon is elterjedt a külföldi kiképzők által meghonosított protagonista centrikus pszichodráma. A két módszer ötvözésére tett kísérletek sikerrel jártak, ma alig van olyan pszichodramatista, aki kizárólag csoportjátékokat javasolna, vagy olyan, aki a csoportot csak háttérként használva vezet protagonistát. A hétvége során felvillantjuk a csoportcentrikus módszer legfontosabb elemeit, az ülések tagolását, a csoportdinamikai folyamatok kiemelését, játékba való áttételét, a játék megbeszélését, értelmezését.

A workshop vezetői: Ajkay Klára és Rubovszky György Zsolt

Időpont:

 1. június 25. (péntek) 17.00-20.20
 2. június 26. (szombat) 9.00-18.00
 3. június 27. (vasárnap) 9.00-14.00

Helyszín: Kairosz Pszichoterápiás Rendelő, 1136 Bp, Pannónia u. 36. III. em. 3.

Az ár: 2000,- Ft/dramatikus óra, tehát 40.000,- Ft.

Early bird (május 10-ig) jelentkezés esetén 15% kedvezményt adunk.

Jelentkezés: https://forms.gle/1UQGuCCqWMMNAZjV8

Információ: Kairosz Pszichoterápiás Rendelő | Facebook

A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben csoportdinamika workshopként 20 órában beszámítható, amennyiben a résztvevő mind a 20 órát teljesíti. Egy napon való részvétel nem számítható be.

Kiss György Ádám: Playback technikák alkalmazása a pszichodrámában 2021. június 26-27.

Playback technikák alkalmazása a pszichodrámában
a Magyar Pszichodráma Egyesület felsőfokú képzésére járóknak és érdeklődőknek

 1. június 26.-27. (szombat-vasárnap)

A workshopon megismerkedünk:

 • alapvető és a pszichodrámába jól integrálható playback technikákkal,
 • a pszichodráma és a playback hasonló és eltérő folyamataival,
 • gyakorolhatjuk a két módszer integrálhatóságát, kapcsolódási lehetőségeit.
  A workshop célja,
  hogy fel tudják mérni az érdeklődők, hogy mire van szükségük ahhoz, hogy hatékonyan tudják a két módszert integrálni.

 

A playback színház segít a mesélőknek, a nézőknek és a színészeknek egyaránt, hogy újra tudjunk találkozni azokkal az emberi értékekkel, amelyek összekötnek bennünket és átélhetjük közösen azt, hogy jóval közelebb vagyunk egymáshoz, mint azt gondolnánk. A workshopon könnyed, fellazító és katartikusabb történetek feldolgozását is segítő playback technikákkal is szeretnénk foglalkozni.

Vezető: Kiss György Ádám

kiképző pszichodráma vezető, szupervízor, a magyarországi playback mozgalom megálmodója és alapítója, a Budapesti Playback Színházi Iskola vezetője,  az „Akcióközpontú coaching irányzat” kialakítója és képviselője, mester coach. Cikkek és a témával kapcsolatos könyvek társszerzője.

Részvételi díj: 44 000 Ft + ÁFA

A workshop az egyesület által elfogadott és 20 órában beszámítható a felsőfokú képzés részeként. Többen érdeklődtek egy hosszabb workshop iránt, megfelelő érdeklődés esetén, nyitott vagyok a folytatásra.

 

Jelentkezés: kissgyorgyadam@gmail.com   70/77 22 773  és a facebook-on

Dr. Rapcsányi Éva és Dr. Pintér Gábor: PILLANTÁS A JÖVŐBE - Túl a krízisen: értékek, erőforrások, megküzdés, megújulás 2021. szeptember 30. (krízis workshop)

A Pszichodráma Mesterkurzus sorozat 76. workshopja  (személyes jelenléttel)

Időpontja: 2021. szeptember 30. (csütörtök) 9-18h.

Vezetői: Dr. Rapcsányi Éva és Dr. Pintér Gábor kiképző pszichodráma pszichoterapeuták

A végzett pszichodramatistákat és a képzésbe járókat egyaránt várjuk! (KRÍZIS worshopként beszámít a felsőfokú képzésbe.)

Részvételi díj: 20 ezer ft. (10 óra).

Jelentkezni a mesterkurzus@gmail.com címen, Pintér Barbara sorozat szervezőnél lehet!

* * * * *

A Pszichodráma Mesterkurzus az MPE keretében 20 éve működő workshop sorozat, melyet 2001-ben indított Gallus Klári és Pintér Gábor. Célja a a pszichodrámában rejlő különféle lehetőségek,
módszerek mélyebb feltárása, megértése, elméleti hátterük tisztázása, egyes technikák, megvalósítási módok gyakorlása.  A kiválasztott témát csoportos és rövid egyéni sajátélményű játékokban, elméleti
szempontból és az alkalmazható pszichodráma technika és vezetési módok alapján vizsgáljuk. Számokban – 20 év, 75 téma, 1000 ws óra, 25 workshop vezető… (ld. www.morenocentrum.hu)

Zánkay András: Szereptréning workshop, 2021. október 28-30.
Max Clayton Klasszikus Pszichodráma Műhely Alapítvány
Szereptréning workshop

 

címmel 
három-napos személyes -, és szakmai-fejlõdés célú pszichodráma workshopot hirdet 
Budapesten 
pszichodramatistáknak és képzésben lévőknek 
21 órában. 
Időpont:  2021. 10. 28.-30.
A workshopot vezeti: 
Zánkay András
szupervízor, kiképző pszichodráma-vezető
(A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben előírt, nem-kötelező témájú workshopok közé beszámítható.)
                           “Sok-sok ember számára nagyon vonzó az az elképzelés, 
hogy jól működő, sikeres emberek egy rövid időre bevonódva egy
 ülésbe, azt tapasztalhatják, hogy ezáltal javul a hatékonyságuk és
 az elégedettségük a munkájukban vagy a magánéletükben.”
(G. M. Clayton)
A workshopon, a Dr. G. Max Clayton által – a Dr. Jacob L. Morenotól és Zerka T. Morenotól tanult, klasszikus pszichodráma módszer alkalmazásaként – kialakított szereptréning-módszerrel fogunk dolgozni.
Használni fogjuk a klasszikus pszichodráma eszközeit és különleges szemléletét, hogy jól találkozhassunk egymással és önmagunkkal, kapcsolatba kerülve a kreativitásunkkal és spontaneitásunkkal. 
Lehetőséget teremtünk a saját témával történő munka mellett, a  szereptréning-rendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására.
Kutatni fogjuk, hogy hogyan tudjuk
– megteremteni a jó kapcsolódást a valóság és a fantázia között.
– kialakítani a megfelelő ráhangolódást a csoportban.
– azonosítani a fejleszteni kívánt területet.
– felállítani a szerepdiagnózist.
– megtervezni a szereptréning programját.
– a klasszikus pszichodráma technikáinak felhasználásával, megteremteni az újrajátszást.
– a szerepteszt alkalmazásával, érzékelhetővé tenni az elért változást.
– biztosítani a protagonista visszaintegrálódását a csoportba.
Időtartam/kredit/: 21 óra/kredit
Figyelem: Ezen a workshopon csak azok tudnak részt venni, akik a 2. Covid-oltásukat már megkapták.
Időpont: október 28. csütörtök 17.30-21.30-ig
                            29. péntek 9.30-19.00-ig
                            30. szombat 9.30-16.00-ig
Vezető:  Zánkay András  szupervízor, kiképző pszichodráma-vezető 
Részvételi díj: Teljes ár 49 000.- 
Korai helyfoglalással: 44 000.-  (Határidő: 2021. október 2.) 
Aki a részvételi díj első felét befizeti, annak postán elküldjük 1 példányban (az Alapítvány kiadásában megjelent) 
Max Clayton: Életünk és kapcsolataink gazdagítása 
Szereptréning kézikönyv-et.
Jelentkezés, illetve további információk:
Zánkay András 30/5647811
A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben nem kötelező témájú workshopként 21 órában beszámítható, amennyiben a résztvevő mind a 21 órát teljesíti. Egy napon való részvétel nem számítható be.
Zánkay András: Klasszikus pszichodráma, 2021. december 9-11.
Zánkay András
Klasszikus pszichodráma
Budapest, 2021. december 9-11. óraszám: 21 óra
(Három-napos személyes és szakmai fejlõdés célú pszichodráma workshop pszichodramatistáknak és képzésben lévőknek. A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben előírt nem kötelező témájú workshopok közé beszámítható.)
” A pszichodráma a legdirektívebb pszichoterápiás módszer”    .     
/J. L. Moreno/
A workshopon a klasszikus pszichodráma szemléletében és annak nyelvezetét használva fogunk dolgozni, a spontaneitás és a kreatívitás fejlesztését állítva a középpontba. 
Célunk lesz a jó együttműködés kialakítása is, hogy közösen megtapasztalhassuk a hatékony és élvezetes együttlét örömét.
Tárgyalni fogjuk a szerepelméleti megközelítést, mint a pszichodráma munka fontos elméleti alapját.
Az elmélet és a gyakorlat összekapcsolásával az alábbi témakörök vizsgálatára készülünk:
 • A csoport vezetőjeként hogyan tudunk jó ráhangolódást kialakítani a csoportmunkához? (A direktor szerepei és feladatai: a kapcsolat felvétele, a csoport bemelegítése, a spontaneitás és a kreatívitás fókuszba állítása, egyenrangú kapcsolat kialakítása a protagonistával)
 • A klasszikus pszichodráma struktúrája és fázisai: a ráhangolódás, a lejátszás és a megbeszélés (az interjú vezetése, a lejátszás megrendezése és a sharing megszervezése).
 •  A pszichodráma, mint csoportmódszer. A segéd-én munka fejlesztése, avagy hogyan tudjuk a csoport tagjait jól bevonni a dramatikus munkába?
 • A dráma megrendezése, avagy hogyan tudunk a protagonistával együtt dolgozni, biztosítani a bemelegedése fokozatos emelkedését a spontán megoldás megszületéséhez, ahelyett hogy újra meg újra elveszítené a bemelegedését és az ellenállásába ütközzünk?
 • Egyenrangú, kreatív együttműködésen alapuló kapcsolat a direktor és a protagonista között, avagy a protagonista írja a forgatókönyvet, a direktor a dráma megrendezõje.
 • Hogyan tudjuk jól használni a klasszikus pszichodáma technikáit: a színpadra állítást (konkretizációt), az interjút, a duplázást, a tükrözést, a szerepcserét, a “félre” technikát, a monológot?
 • Hogyan építhetjük fel a drámát a színpadra állítástól, a vizsgálódáson át a terápiás intervencióig?
A workshopon lehetőséget teremtünk a saját témával történő munka mellett, a drámarendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására.
Módszer:
Klasszikus pszichodráma
Időpont: december 9. csütörtök 17.30-21.30-ig
                                      10. péntek 9.30-19.00-ig
                                       11. szombat 9.30-16.00-ig
Vezető:  Zánkay András kiképző pszichodráma vezető, szupervízor 
Részvételi díj: 
Teljes ár: 44 000.-
Korai helyfoglalással: 39 000.-  (Határidő: 2021. november 10.)
Jelentkezés illetve további információk:
Zánkay András 30/5647811
A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben nem kötelező témájú workshopként 21 órában beszámítható, amennyiben a résztvevő mind a 21 órát teljesíti. Egy napon való részvétel nem számítható be.
Generál Péter: Klasszikus Pszichodráma Csoportdinamikai workshop, 2021. november 17.
Klasszikus Pszichodráma Csoportdinamikai workshop

Vezető: Generál Péter (kiképző pszichodráma vezető, coach)

Klasszikus pszichodráma csoportdinamikai workshopot tartok 2021. nnovember 17-én 10 órában, Budapesten, pszichodráma csoportvezetőknek és felsőfokú képzésben lévőknek.
Ha van olyan ismerősöd, akiről azt gondolod, hogy érdekelheti a workshopon való részvétel, tájékoztatásával segíted a szervező munkámat.

A workshopot kellő számú jelentkező esetén mindenképpen személyesen tartom meg, hacsak az Egyesület meg nem tiltja a személyes csoportozást! A workshopon minden akkor érvényes kötelező egészségvédelmi szabályt betartunk.

Helyszín: 1062 Budapest, Andrássy út 98. Magnet Közösségi Ház

A workshop díja: 20.000 Ft, összesen 10 pszichodramatikus óra

Jelentkezés: https://forms.gle/VQTmvTVvEQSjFQqT8

Információ: general.peter@grow-group.com vagy telefonon: +36 20 9740 100

A workshopon való részvétel a felsőfokú pszichodráma képzésben csoportdinamika workshopként beszámítható.
Generál Péter: Klasszikus Pszichodráma Csoportdinamikai workshop, 2021. november 27.
Klasszikus Pszichodráma Csoportdinamikai workshop

Vezető: Generál Péter (kiképző pszichodráma vezető, coach)

Klasszikus pszichodráma csoportdinamikai workshopot tartok 2021. nnovember 27-én 10 órában, Budapesten, pszichodráma csoportvezetőknek és felsőfokú képzésben lévőknek.
Ha van olyan ismerősöd, akiről azt gondolod, hogy érdekelheti a workshopon való részvétel, tájékoztatásával segíted a szervező munkámat.

A workshopot kellő számú jelentkező esetén mindenképpen személyesen tartom meg, hacsak az Egyesület meg nem tiltja a személyes csoportozást! A workshopon minden akkor érvényes kötelező egészségvédelmi szabályt betartunk.

Helyszín: 1062 Budapest, Andrássy út 98. Magnet Közösségi Ház

A workshop díja: 20.000 Ft, összesen 10 pszichodramatikus óra

Jelentkezés: https://forms.gle/VQTmvTVvEQSjFQqT8

Információ: general.peter@grow-group.com vagy telefonon: +36 20 9740 100

A workshopon való részvétel a felsőfokú pszichodráma képzésben csoportdinamika workshopként beszámítható.