Workshopok

2023. workshopok

Workshopok és beszámíthatóságuk (általános tájékoztató)

A pszichodráma workshopok (műhelyek) egy vagy több napos pszichodramatikus alkalmak. A résztvevők a meghirdetett időtávra szerződnek, az így létrejövő csoport ebben az időszakban sajátélményű csoportként működik. Kereteit a vezetők és a csoporttagok a workshop előtt egyeztetik.

A workshopok egy része alkalmas arra, hogy a pszichodramatikus tapasztalattal még nem rendelkezők betekintést nyerjenek a pszichodráma műfajába, más workshopok kifejezetten a már dramatikus tapasztalattal rendelkezők számára lettek meghirdetve, illetve egy részük a pszichodráma vezető / pszichoterapeuta képzés részeként elfogadtatható. Erről a worskhop hirdetésében olvashat, illetve a workshop vezetőjénél érdeklődjön.

A pszichodráma vezető / pszichoterapeuta képzésben résztvevőknek a jelenleg érvényes Képzési Rend szerint 70 óra workshopot kell teljesíteniük legalább négy különböző témában kiképző pszichodráma vezető / pszichoterapeuta vezetésével. A workshopvezetők közül legalább 2, a korábbi teljes pszichodráma képzési szakasztól független kiképző kell hogy legyen, és a workshopokat legalább 3 kiképzőnél kell teljesíteni.

Kötelező témájú workshopok: a krízis szeminárium min. 10 órában, a csoportdinamika min. 10 órában és klinikai téma min. 10 órában. A krízis, csoportdinamika és klinikai témájú workshopokon csak pszichodráma képzésben (asszisztensi és felsőfokú) résztvevők, valamint már végzett dramatisták (pszichodráma asszisztens, pszichodráma vezető) vehetnek részt. A krízis, csoportdinamika és klinikai témájú workshopok teljesítése a pszichodráma felsőfokú vizsga feltétele.

A további 30 óra szabadon választható témájú workshopot a pszichodráma asszisztensi képzés során, a felsőfokú csoport ideje alatt és a felsőfokú vizsga után is lehet teljesíteni. 

A TB lehetőséget biztosít a képzésben lévők számára, hogy a nem kötelezően előírt témájú workshopok terhére (40 óra) az alábbi típusú workshopokat típusonként maximum 10 órában beszámíttathassák a pszichodráma felsőfok részeként: hazai és külföldi pszichodráma kongresszusok, bibliodráma, gyermekdráma, monodráma és szociodráma workshopok, külföldi kiképző által vezetett workshopok (utóbbiak esetében akkor, ha a TB engedélyezte a beszámíthatóságot).
A korábban lezajlott és igazolt, egyedi kérelemre hozott TB döntések alapján besorolt workshopok természetesen érvényesek. Ugyanez vonatkozik a korábbi kongresszusokra is.

Móra László Xavér és Csáky-Pallavicini Krisztina: Krízis workshop (2023. február 17-18.)
időpont: 2023 február 17-18 péntek: 15-19 óráig, szombat 9-18 óráig 
Vezetők: Móra László Xavér kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és szupervízor, és Csáky-Pallavicini Krisztina pszichodráma pszichoterapeuta
Ár: 43000 Ft/ 15 óra
A krízis váratlanul, általában valamilyen megterhelő élethelyzetet követően fellépő, viszonylag rapidan kialakuló állapot, amelyben a csoporttag intenzív pszichés segítségre és védelemre szorul. A krízis gyors felismerése elsősorban az öngyilkossági veszély megnövekedése miatt nagyon fontos. Jellegzetessége, hogy a beszűkültség és egyéb belső folyamatok miatt a hagyományos pszichodramatikus technikák nem segítenek, sőt némelyek jelentősen rontanak a kliens állapotán.
Workshopunkban lesz szó a krízisről “protagonista-szempontból”:  tehát a krízis jellegzetességeiről, felismeréséről és a krízisben lévő személlyel való munka lehetőségeiről a csoportban, és teret kap a krízis csoportra és vezetőkre gyakorolt hatása, a krízisben lévő személyt körülvevő csoport reakciója és annak kezelése, és a vezetők közötti együttműködés kihívásai krízishelyzetben.
jelentkezés linkje:

A részvétel a felsőfokú pszichodráma képzés részeként krízis témájú workshopként 10 órában beszámítható.

Generál Péter: Az egyén a csoportban, a csoport az egyénben (csoportdinamika workshop), 2023. február 22.
Az egyén a csoportban, a csoport az egyénben
Időpont: 2023. február 22. 9.00-18.00 órakor
Helyszín: Magnet Közösségi Ház
Tartja: Generál Péter kiképző pszichodráma vezető
A workshop tartalma: Ha minden, ami a csoportban történik csoportdinamika, akkor mégis milyen csoportdinamikai jelenségekre érdemes figyelni, és ezeket hogyan lehet jól kezelni az egyéni illetve a csoportos intervenciókkal. 
Jelentkezés és bővebb információ: general.peter@grow-group.com
A csoport 10 órában beszámítható a felsőfokú pszichodráma képzés részeként csoportdinamika témájú workshopként.
Tatai Klára - Dr. Thoma Lászoló: Krízis "Mindenre van erőm..." - bibliodráma workshop (2023. március 4.)

“Mindenre van erőm…”

Bibliodráma workshop

“Tudok szűkölködni, és tudok bővölködni is, egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, bővölködésbe és nélkülözésbe egyaránt. Mindenre van erőm Krisztusban, aki megerősít engem.” (Fil. 4:12-13) – így vall Pál apostol, élete általunk ismert egyik legnehezebb helyzetében, börtönben, kilátástalan állapotban.

Az elmúlt években rendkívül sokat változott a világ, amiben élünk, mindannyiunktól sok alkalmazkodást igényelt ez az időszak. A 2022-es év szavának a “permakrízis”-t választották, ami egy állandósult, elhúzódó időszakot jelent, ami tele van kétséggel és aggállyal. Mindez sok kritikus eseménysorozat eredménye. 2020-ban kifordult a világ a négy sarkából, és valószínűleg már sosem az, mint azelőtt volt. Ugyanakkor a krízis, a változás sok lehetőséget is rejt magában a fejlődésre
nézve. Az alkalmazkodás új megküzdési módokat, jótékony fejlődést is eredményezhet.

A workshopon arra fogjuk keresni a válaszokat bibliodramatikus eszközökkel, hogy mit jelent az elégedettség, az alkalmazkodás, hogyan mozgósíthatjuk erőforrásainkat a krízisek idején? Hogyan lehet az egyén számára a közösség megtartó erővé és hogyan küzdhet meg a kapcsolódás, a valahová tartozás kihívásaival is.

Vezetők:
Tatai Klára teológus, kiképző bibliodráma vezető, pszichodráma vezető, mentálhigiénés szakember, lelkigondozó, és
Dr. Thoma László lelkipásztor, vallástanár, bibliodráma vezető, pszichodráma vezető.

Időpont: 2023. március 4., 9.00 -18.00

Helyszín: Antropos Mentálhigiénés Módszertani Központ
1091 Budapest, Üllői út 119. 1.emelet 20.

Résztvevők száma: minimum 12, maximum 16 fő

Jelentkezési határidő: 2023. február 28.

Jelentkezés, további információ:
Tatai Klára –  tataiklara.drama@gmail.com , 20/773-9542;
Dr.Thoma László –   thomacsalad@gmail.com , 30/653-1493,

A workshopon való részvétel a felsőfokú bibliodráma képzés és pszichodráma képzés részeként 10 órában beszámítható.

Dr. Zseni Annamária - Simon Péter: Szerepzavarokkal való munka a protagonista játékvezetésben (klinikai workshop), 2023. március 31. - április 2.

<center><b>Klinikai workshop 20 órában.

Zseni Annamária kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Simon Péter pszichodráma vezető

klinikai témájú workshopot tart

Szerepzavarokkal való munka a protagonista játékvezetésben</b></center>

A műhely célja, hogy segítse a kezdő drámavezetőket és terapeutákat a protagonista játékra jelentkezők szerepzavarainak felismerésében. A promenád interjú helyzetében kell a
szerepzavart beazonosítani, és kiválasztani azt a játék típust, amely lehetővé teszi a protagonista fejlődését. Bemutatjuk a különböző játék típusok algoritmusát, amelyek a
szerepdeficit, szerephiányosság, szerepinkonzisztencia és szerepdevianciák esetén használhatóak.

Időpont
2023 március 31. péntek 15.30-19.30 (5 képzési óra)
2020 április 1. szombat 9.30-17.30 (10 képzési óra)
2020 április 2. vasárnap 9.30-13.30 (5 képzési óra)

Részvételi díj
50.000 Ft (2500 Ft/képzési óra)
Helyszín:
MEMO-HÁZ, Budapest VII. Wesselényi u. 73. Sárga terem.
Kapucsengő kiírása: Memo-Ház.

A csoport 20 órában beszámítható a felsőfokú pszichodráma képzés részeként klinikai témájú workshopként

Jelentkezés és érdeklődés:

simon.peterpan@gmail.com

Korábbi workshopok (2022)
Tatai Klára - Dr. Thoma László Róbert: "Csak egészség legyen...!" (bibliodráma workshop), 2022. március 11.

„Csak egészség legyen…!”

Bibliodráma workshop

Az egészség értéke, a betegség elkerülése az elmúlt két év egyik leginkább központi kérdésévé vált. De mit jelent egészségesnek lenni? Mi betegíti meg az embert? Mit tehetünk az egészségünkért és min nincs lehetőségünk változtatni? Egyáltalán, az egészség a boldogság feltétele? Mit adhat ezekhez a kérdésekhez, az egészségünkhöz az önismeret, hogyan lehet a csoport ebben segítségünkre?

Az elméleti háttérben, az emberkép meghatározó aspektusaival, egészségmeghatározásokkal, lelki egészség működési mechanizmusokkal fogunk foglalkozni. Megvizsgáljuk Erich Fromm gondolatait a lelki egészség és normalitás, valamint a szeretet művészetének kérdésében. A dramatikus munkában való foglalkozás lehetőségeit is vizsgáljuk a kérdéskörnek. Többféle bibliai történeten keresztül lehetőség nyílik belehelyezkedni egyéni és közösségi gyógyulás történetekbe, a megküzdés és egyensúly találás különféle útjaiba.

 

Időpont: 2022. március 11. 9.00-18.00

Helyszín: Pince A30 1094 Budapest, Angyal u. 30.

Résztvevők száma: minimum 12, maximum 16 fő

Jelentkezési határidő: 2022. március 5.

Jelentkezés, további információ: 

Tatai Klára – tataiklara.drama@gmail.com, 20/773-9542;

Dr.Thoma László –  thomacsalad@gmail.com, 30/653-1493,

 

A workshopon való részvétel a bibliodráma képzés és pszichodráma képzés részeként 10 órában beszámítható.

Zánkay András: Szereptréning workshop 2.0, 2022. március 24-26. (jelentkezési határidő: február 21.)
Szereptréning workshop 2.0
címmel 
három-napos személyes -, és szakmai-fejlõdés célú pszichodráma workshopot hirdetünk
Budapesten 
pszichodramatistáknak és képzésben lévőknek 
21 órában. 
Időpont:  2022. 03. 24-26.
A workshopot vezeti: 
Zánkay András
kiképző pszichodráma vezető szupervízor
(A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben előírt, nem-kötelező témájú workshopok közé beszámítható.)
                           “Sok-sok ember számára nagyon vonzó az az elképzelés, 
hogy jól működő, sikeres emberek egy rövid időre bevonódva egy
 ülésbe, azt tapasztalhatják, hogy ezáltal javul a hatékonyságuk és
 az elégedettségük a munkájukban vagy a magánéletükben.”
(G. M. Clayton)
A workshopon, a Dr. G. Max Clayton által – a Dr. Jacob L. Morenotól és Zerka T. Morenotól tanult, klasszikus pszichodráma módszer alkalmazásaként – kialakított szereptréning-módszerrel fogunk dolgozni.
Használni fogjuk a klasszikus pszichodráma eszközeit és különleges szemléletét, hogy jól találkozhassunk egymással és önmagunkkal, kapcsolatba kerülve a kreativitásunkkal és spontaneitásunkkal. 
Lehetőséget teremtünk a saját témával történő munka mellett, a  szereptréning-rendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására.
Kutatni fogjuk, hogy hogyan tudjuk
– megteremteni a jó kapcsolódást a valóság és a fantázia között.
– kialakítani a megfelelő ráhangolódást a csoportban.
– azonosítani a fejleszteni kívánt területet.
– felállítani a szerepdiagnózist.
– megtervezni a szereptréning programját.
– a klasszikus pszichodráma technikáinak felhasználásával, megteremteni az újrajátszást.
– a szerepteszt alkalmazásával, érzékelhetővé tenni az elért változást.
– biztosítani a protagonista visszaintegrálódását a csoportba.
Időtartam/kredit/: 21 óra/kredit
Figyelem: Ezen a workshopon csak azok tudnak részt venni, akik a 3. Covid-oltásukat már megkapták.
Időpont: március 24. csütörtök 17.30-21.30-ig
                         25. péntek 9.30-19.00-ig
                         26. szombat 9.30-16.00-ig
Vezető:  Zánkay András szupervízor, kiképző pszichodráma-vezető 
Részvételi díj: Teljes ár 49.000.- 
Korai helyfoglalással: 44.000.-  (Határidő: 2022. február 21.) 
Aki a részvételi díj első felét befizeti, annak postán elküldjük 1 példányban (az Alapítvány kiadásában megjelent) 
Max Clayton: Életünk és kapcsolataink gazdagítása 
Szereptréning kézikönyv-et.
Jelentkezés, illetve további információk:
Zánkay András 30/5647811
Dr. Zseni Annamária - Simon Péter: Munka a "belső emigráció" alexithimia és mentalizáció zavaraival (klinikai workshop), 2022. március 18-20. (kevés jelentkező miatt elmaradt)

KLINIKAI WORKSHOP (20 ÓRÁBAN)

Zseni Annamária kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Simon Péter pszichodráma vezető klinikai témájú workshopot tart  

Munka a „belső emigráció” alexithimia  és mentalizáció  zavaraival 

 

     Időről időre minden drámavezetőnek dolga akad bénult, lefagyott, megnémult csoporttaggal, protagonistával. Minél inkább a neurózis – pszichózis tengely végén elhelyezkedő páciensekkel foglalkozunk, annál valószínűbb a mély regresszió, az autisztikus állapot, a depresszív bénultság vagy az acting-out jellegű elzárkózás megjelenése. Hogyan dolgozzunk olyan emberekkel, akik mélyen visszahúzódnak önmagukba? Milyen célzott gyakorlatokkal indíthatóak el az önmaguk zárt burkából kifelé vezető úton? Hogyan lehet fokozatosan felfűteni a pszichés zavarban szenvedőt a nyitásra: a gesztusok, a motoros működések és az érzelmi, hangulati élet mozgásba lendítése által. Az alexitimia az érzelmek kezelésére, kimutatására, felismerésére, leírására való képesség zavara. Mentalizáció mások szándékainak, viselkedésének felismerése. Hogyan dolgozhatunk a pszichodráma eszközeivel a felsorolt zavarokon? Ezt a célt egymásra épülő gyakorlatsorok szolgálják, elemi újratanulási folyamatként.

IDŐPONT: 

 1. március 18 péntek 16-20 (5 képzési óra)

2022. március 19 szombat 9.30-17.30 (10 képzési óra)

2022. március 20 vasárnap 9-13 (5 képzési óra)

 

Részvételi díj

50.000 Ft (2500 Ft/képzési óra)

 

HELYSZÍN: 

MEMO-HÁZ, Budapest VII. Wesselényi u. 73. Sárga terem.

Kapucsengő kiírása: Memo-Ház.

 

A csoportot minimum 12 fő jelentkezése esetén, maximum 16 fő részvételével tartjuk meg.

Részvétel az aktuális oltottsági-védettségi egyesületi szabályoknak megfelelően.

 

A csoport 20 órában beszámítható a felsőfokú pszichodráma képzés részeként klinikai témájú workshopként

 

Jelentkezés és érdeklődés:

simon.peterpan@gmail.com

Janda Zsuzsa - Inotay Judit: Kamasz workshop, 2022. április 8.

Kamasz workshop

A workshopon a résztvevők saját kamaszkori élményeik visszaidézésén keresztül tapasztalhatják meg azt a „csodavilágot”, amit csoportjainkban közösen teremtünk.

A 14-18 éves gyerekekkel való együttműködésből születettek azok a módszerek, technikák, gyakorlatok, amelyek átélésére hívjuk az érdeklődőket.

A workshop a pszichodráma képzés részeként szabadon választott workshopként, valamint a gyermekpszichodráma képzésben workshopként beszámítható.

Időtartam: 10 óra

Időpont: 2022. április 8. 9.30-18.00

Helyszín: Szalonka Műhely Budapest Hattyú u. 12.

Díj: 20 000 Ft

Létszám: 6-12 fő

Jelentkezési határidő: április 1.

Jelentkezés: jandazsuzsa@gmail.com

Vezetők: Janda Zsuzsa kiképző gyermekpszichodráma vezető,  Inotay Judit gyermekpszichodráma vezető

Dr. Zseni Annamária - Simon Péter: Szerepzavarokkal való munka a protagonista játékvezetésben (klinikai workshop), 2022. április 22-24.

Klinikai workshop 20 órában.

Zseni Annamária kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Simon Péter pszichodráma vezető klinikai témájú workshopot tart

Szerepzavarokkal való munka a protagonista játékvezetésben

 

A műhely célja, hogy segítse a kezdő drámavezetőket és terapeutákat a protagonista játékra jelentkezők szerepzavarainak felismerésében. A promenád interjú helyzetében kell a szerepzavart beazonosítani, és kiválasztani azt a játéktipust, amely lehetővé teszi a protagonista fejlődését. Bemutatjuk a különböző játéktipusok algoritmusát, amelyek a szerepdeficit, szerephiányosság, szerepinkonzisztencia és szerepdevianciák esetén használhatóak.

Időpont

2020 április 22 péntek 16-20 (5 képzési óra)

2020 április 23 szombat 9.30-17.30 (10 képzési óra)

2020 április 24 vasárnap 9-13 (5 képzési óra)

 

Részvételi díj

50.000 Ft (2500 Ft/képzési óra)

Helyszín:

MEMO-HÁZ, Budapest VII. Wesselényi u. 73. Sárga terem.

Kapucsengő kiírása: Memo-Ház.

 

A csoportot minimum 12 fő jelentkezése esetén, maximum 16 fő részvételével tartjuk meg

Részvétel az aktuális oltottsági-védettségi egyesületi szabályoknak megfelelően.

A csoport 20 órában beszámítható a felsőfokú pszichodráma képzés részeként klinikai témájú workshopként

 

Jelentkezés és érdeklődés:

simon.peterpan@gmail.com 

Dr. Fedor Béla - Molnár Erika: Csoportdinamika workshop 2022. május 14.

CSOPORTDINAMIKAI WORKSHOP

2022. május 14-én  dr. Fedor Béla kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Molnár Erika pszichodráma vezető csoportdinamika témájú workshopot tart.

A workshop tartalma:

 • Csoportdinamikai jelenségek és kezelésük (Bion elmélete alapján)
 • A vezetők viszont-áttételeinek különbségei és ezek felhasználása
 • A jól hangolt csoport.

A workshop műfaja: dramatikus és interaktív együttgondolkodás

A workshop 10-19 óráig lesz Budapesten, a helyszínt a jelentkezőknek később jelezzük.

Részvételi díj: 25.000 Ft (2500 Ft / óra, összesen 10 akadémiai óra)

A workshop 10 órában beszámítható a felsőfokú pszichodráma képzésben részeként csoportdinamika témájú workshopként.

A csoportot minimum 12 fő jelentkezése esetén, maximum 16 fő részvételével tartjuk meg.

Jelentkezés és érdeklődés: molnarerika.info@gmail.com

 

 

Zánkay András: Klasszikus pszichodráma, 2022. május 26-28.
Klasszikus pszichodráma workshop
címmel 
háromnapos személyes -, és szakmai-fejlõdés célú pszichodráma workshopot hirdetünk
Budapesten 
pszichodramatistáknak, képzésben lévőknek és a pszichodráma iránt érdeklődőknek
21 órában. 
Időpont:  2022. 05. 26.-28.
A workshopot vezeti: 
Zánkay András
kiképző pszichodráma-vezető, szupervízor
(A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben előírt, a nem kötelező témájú workshopok közé beszámítható.)
” A pszichodráma a legdirektívebb pszichoterápiás módszer”    .     
/J. L. Moreno/
klasszikus pszichodráma
– életteli, rendszerszemléletű, célirányos csoportmunka, a hatékony és élvezetes együttlét örömével.
– nem patológia orientált, a spontaneitás tréningje – centrális fogalmai a spontaneitás és a kreativitás.
– fontos elméleti alapja a szerepelmélet, ami az emberi viselkedést címkézés nélkül írja le.
– fontos eleme az akció, a JÁTÉK
– a rendező és a protagonista partneri viszonyának kialakításával kreatív együttműködésre épül.
– csoportban, mindenki mindenkinek a segéd-énje, mindenki egyért – egy mindenkiért. 
A workshopon lehetőséget teremtünk a saját témával történő munka mellett, a drámarendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására
Időpont: május 26. csütörtök 17.30-21.30-ig
                             27. péntek 9.30-19.00-ig
                             28. szombat 9.30-16.00-ig
Vezető:  Zánkay András kiképző pszichodráma-vezető, szupervízor 
Részvételi díj: 
Teljes ár: 49.000.- 
Korai helyfoglalással: 44.000.-  (Határidő: 2022. április 10.)
Jelentkezés illetve további információk:
Zánkay András 30/5647811
Paletta - Szekciók szakmai napja 2022. május 27-28.
Dr. Fedor Béla - Falvai Rita: Büszkeség és balítélet - reflexiók a vezetők kapcsolatára (csoportdinamika workshop), 2022. június 11.

Dr. Fedor Béla (kiképző pszichodráma pszichoterapeuta szupervízor) és Falvai Rita (kiképző pszichodráma vezető szupervízor) workshopot tart az alábbi témában:

 

Büszkeség és balítélet – reflexiók a vezetők kapcsolatára

 

A workshop tematikája:

 • A vezetők személyes kapcsolata:
 • a vezetők egymás felé irányuló tudatos és tudattalan elvárásainak tisztázása
 • a vezetők reflektálása a kapcsolatukra
 • A vezetők felkészülése a közös munkára
 • A vezetők egymástól eltérő vezetési módszerének és stílusának találkozása
 • A vezetők egymás közötti kommunikációjának transzparenciája
 • A vezetők egymás közötti konfliktusainak hatása a csoportdinamikára és ezek kezelése
 • A vezetők csoporttagokra vonatkozó, különböző viszontáttételeinek hasznosítása

 

Időpont: 2022. június 11. 10.00-19.00

Résztvevők száma: minimum 12 fő, maximum 16 fő

Részvételi díj: 25.000 Ft (2500 Ft / óra, összesen 10 akadémiai óra)

Helyszín: 1071 Budapest, Dózsa György út 62. 1/5, kapucsengő 17

Jelentkezési határidő: 2022. június 9.

Jelentkezés: Fedor Béla – 20/968-7895; Falvai Rita – 70/317-3796, e-mail: falvai.rita.eva@gmail.com

A jelentkezőktől azt is várjuk, hogy 5-8 sorban röviden mutatkozzanak be, és írják le a pszichodráma képződésük útját.

 

A részvétel a felsőfokú pszichodráma képzés részeként csoportdinamika témájú workshopként 10 órában beszámítható.

Ajkay Klára és Rubovszky György Zsolt: Pszichopatológia pszichodráma workshop (2022. július 9-10.)
Időpont: július 9-10. (20 óra)
Early bird: június 15-ig
Jelentkezés:  https://forms.gle/YbBkLkej2rdk5RUN6 linken lehet.
Szeretettel várunk pszichodráma pszichoterapeutákat és vezetőket, illetve mindenkit, aki rendelkeznek valamilyen szintű pszichodráma tapasztalattal. A workshop segítséget készül adni abban, hogyan lehet eldönteni egy jelentkező esetében, hogy a hozott problémája a kompetenciánk keretei közé esik-e, de abban a tekintetben is, hogyan lehet különböző személyiségszerveződésű kliensekkel, páciensekkel pszichodramatikusan dolgozni. Ehhez készülünk mind elméleti ismeretekkel, anyagokkal, mind gyakorlatokkal, amik tapasztalati szinten sajátíthatóak el. Ugyanakkor szívesen dolgozunk szupervíziós szemléletben a résztvevők által hozott kérdésekkel, esetekkel is. 

A részvétel a felsőfokú pszichodráma képzés részeként klinikai témájú workshopként 20 órában beszámítható (teljes részvétel esetén).

Móra László Xavér-Csáky Pallavicini Krisztina: Krízis workshop (2022. augusztus 26-27.)

augusztus 26 délután-27 egész nap 15 óra

Vezetők: Móra László Xavér kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és szupervízor, és Csáky-Pallavicini Krisztina pszichodráma pszichoterapeuta
A krízis váratlanul, általában valamilyen megterhelő élethelyzetet követően fellépő, viszonylag rapidan kialakuló állapot, amelyben a csoporttag intenzív pszichés segítségre és védelemre szorul. A krízis gyors felismerése elsősorban az öngyilkossági veszély megnövekedése miatt nagyon fontos. Jellegzetessége, hogy a beszűkültség és egyéb belső folyamatok miatt a hagyományos pszichodramatikus technikák nem segítenek, sőt némelyek jelentősen rontanak a kliens állapotán.
Workshopunkban a krízis jellegzetességeiről, felismeréséről és a krízisben levő személyel való munka lehetőségeiről, technikáról lesz szó, ötvözve az elméletet a gyakorlással.
jelentkezés linkje:

A részvétel a felsőfokú pszichodráma képzés részeként krízis témájú workshopként 10 órában beszámítható.

Zánkay András: A szerepelmélet alkalmazása a klasszikus pszichodráma rendezésében (2022. szeptember 8-10.)

Zánkay András workshopja:

A szerepelmélet alkalmazása a klasszikus pszichodráma rendezésében

Budapest, 2022. 09. 8-10.

(Három-napos személyes és szakmai fejlõdés célú pszichodráma workshop Budapesten, pszichodramatistáknak és képzésben lévőknek 21 órában.

A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben előírt nem kötelező témájú workshopok közé beszámítható.)

​Téma: A szerepelmélet gyakorlati alkalmazása

 

“A szerepek nem a Self-ből bukkannak fel,

de a Self kiemelkedhet a szerepekből.”

(J. L. Moreno)

 

Tartalom:

Workshopunkon az elmélet és a gyakorlat összekapcsolásával, törekedni fogunk dramatikus munkánk hatékonnyá tételére.

Kutatni fogjuk, hogy hogyan

– segítheti a ráhangolódásunkat a munkára a szerepelmélet szemlélete?

– azonosíthatjuk a csoport vezetőjeként a megjelenő szerepeket és használhatjuk fel a helyzetben történő eligazodásához?

– szolgálhatja a szerepelméleti megközelítés a jó kapcsolódásunkat a protagonistához direktorként?

– ragadhatjuk meg szerepekben a direktor feladatait, a pszichodráma eredményes megrendezéséhez?

– tudjuk a mindenkori helyzet kívánta szerepet megtalálni és betölteni a csoport és a dráma vezetése közben?

– nehezíthetik, vagy akár akadályozhatják a dráma kibontakozását a nem megfelelő(en választott) szerepeink?

– támogatja a pszichodramatista identitásunkat és szakmai fejlődésünket a szerepelmélet használata?

A workshopon lehetőséget teremtünk a saját témával történő munka mellett, a drámarendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására.

 

Módszer: Klasszikus pszichodráma tréning

Időtartam/kredit/: 21 óra/kredit

Időpont: Szeptember 8. csütörtök ,17.30-21.30-ig

9. péntek, 9.30-19.00-ig

10. szombat, 9.30-16.00-ig

 

Vezető: Zánkay András kiképző pszichodráma-vezető, szupervízor

 

Részvételi díj:

Teljes ár: 49 000.-

Korai helyfoglalással: 44.000.- (Határidő: 2022. augusztus 15.)

 

Jelentkezés illetve további információk:

Zánkay András 30/5647811

azankay@gmail.com

Janda Zsuzsanna-Inotay Judit: Gyermekpszichodráma (módszerbemutató workshop) 2022. szeptember 23., Szeged

A workshopon a résztvevők saját élményen és gyerekek történetein keresztül ismerhetik, tapasztalhatják meg a gyermekpszichodráma módszerét, a Kende Hannától tanult „hozzáállást”, azt a „csodavilágot”, amit csoportjainkban közösen teremtünk.

Időtartam: 10 óra

Időpont: 2022. szeptember 23. 10.00 – 19.00

Helyszín: Szeged

Díj: 20 000 Ft

Vezetők: Inotay Judit művészetterápiás végzettségű pszichodráma vezető

               Janda Zsuzsa kiképző gyermek pszichodráma vezető

Jelentkezni:

inotay@zaccepitesziroda.com

jandazsuzsa@gmail.com

Létszám: 8-12 fő

Jelentkezési határidő: szeptember 18.

A workshopon való részvétel beszámítható az MPE felsőfokú képzésére járóknak (pszichodráma és gyermekpszichodráma képzésbe is), de nem igényel előzetes dramatikus tapasztalatokat.

Zseni Annamária - Simon Péter: Szerepzavarokkal való munka a protagonista játékvezetésben (klinikai workshop), 2022. október 7-9.

Klinikai workshop 20 órában.

Zseni Annamária kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Simon Péter pszichodráma vezető klinikai témájú workshopot tart

Szerepzavarokkal való munka a protagonista játékvezetésben

 

A műhely célja, hogy segítse a kezdő drámavezetőket és terapeutákat a protagonista játékra jelentkezők szerepzavarainak felismerésében. A promenád interjú helyzetében kell a szerepzavart beazonosítani, és kiválasztani azt a játéktípust, amely lehetővé teszi a protagonista fejlődését. Bemutatjuk a különböző játéktípusok algoritmusát, amelyek a szerepdeficit, szerephiányosság, szerepinkonzisztencia és szerepdevianciák esetén használhatóak.

Időpont

2022 október 7 péntek 16-20 (5 képzési óra)

2022 október 8 szombat 9.30-17.30 (10 képzési óra)

2022 október 9 vasárnap 9-13 (5 képzési óra)

 

Részvételi díj

50.000 Ft (2500 Ft/képzési óra)

 

Helyszín:

MEMO-HÁZ, Budapest VII. Wesselényi u. 73. Sárga terem.

Kapucsengő kiírása: Memo-Ház.

A csoportot minimum 12 fő jelentkezése esetén tartjuk meg

 

Jelentkezés és érdeklődés:

simon.peterpan@gmail.com 

A részvétel a felsőfokú pszichodráma képzés részeként klinikai témájú workshopként 20 órában beszámítható.

Zseni Annamária - Simon Péter: Munka a pszichodráma eszközeivel krízisben (krízis workshop), 2022. november 25-26.

KRIZIS workshop 15 ÓRÁBAN

Zseni Annamária kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és Simon Péter pszichodráma vezető krízis témában workshopot tart

Munka a pszichodráma eszközeivel krízisben

A mély regresszió, az autisztikus állapot, a depresszív bénultság vagy az acting-out jellegű kitörés krízisként jelenik meg életünkben. Hogyan tudjuk megfogalmazni a krízis mibenlétét a pszichodráma fogalmaival? Hogyan változik meg működésünk krízis állapotban? A workshop arra keresi a választ, hogyan dolgozzunk krízisben lévő emberekkel, hogyan tudja egy csoport kollektív módon megjeleníteni mindazt, amelyre az egyén nem képes? Hogyan olvashatjuk ki az egy egymást követő játéksorból, témából a krízis érzelmi folyamatát, feldolgozását? Hogyan és mikor vonódik be a krízisét élő aktívan a feldolgozásba? Bemutatjuk a playback technikáját, hatótényezőit.

Időpont:
2022. november 25 péntek 16-20 óra (5 képzési óra)
2022 november 26 szombat 9.30-17.30 (10 képzési óra)

Részvételi díj:
40.000 Ft

Helyszín:
MEMO-HÁZ, Budapest, VII. Wesswelényi u. 73. Sárga terem
Kapucsengő kiírása: Memo-Ház

A csoportot minimum 12 fő jelentkezése esetén tartjuk meg

Jelentkezés és érdeklődés:
simon.peterpan@gmail.com

A részvétel a felsőfokú pszichodráma képzés részeként krízis témájú workshopként 15 órában beszámítható.

Molnár Erika: Kezdő vezetők workshopja - felkészülés az első csoportok indítására (csoportdinamika workshop, 2022. november 25-26.

KEZDŐ VEZETŐK WORKSHOPJA  

FELKÉSZÜLÉS AZ ELSŐ CSOPORTOK INDÍTÁSÁRA

Csoportdinamikai és vezetői együttműködés-kisokos

 

Időpont:         2022. november 25. 09.30-18.30

                           2022. november 26. 09.30-18.30

 

Helyszín:      Budapesten, központi, jól megközelíthető helyen

Vezető:           Molnár Erika pszichodráma vezető, a Budapesti Metropolitan Egyetem óraadó csoportdinamika oktatója

Tartalom:

–          Csoportdinamikai folyamatok megjelenése és kezelése

–          A csoport életszakaszai, munkafázisai és szerepei

–          A csoport témáinak felismerése, csoportdinamikai rendszerszemlélet

–          A különböző vezetői stílusok hatása a csoportdinamikára

–          A csoport és a vezetők közötti viszont-áttételek felismerése és kezelése

–          Felkészülés a vezetői együttműködésre (a vezetők szerződése és a tudattalan tartalmak tudatosítása)

–          Az egymásra hangolt vezetőpáros hatása a csoportdinamikára

 

Részvételi díj a két teljes napra:

–          Early Bird (korai jelentkezés): szeptember 15-ig: 40.000 Ft

–          szeptember 15. után: 45.000 Ft 

 

A workshop minimum 10, maximum 16  fő jelentkezése esetén lesz  megtartva, a részvételi lista a jelentkezések beérkezésének sorrendjében kerül feltöltésre.

A workshopon való részvétel a pszichodráma felsőfokú képzésben teljesítendő workshopok óraszámába nem számítható be.

 

Jelentkezés és érdeklődés: molnarerika.info@gmail.com

—————
Molnár Erika

Pszichodráma vezető  / Magyar Pszichodráma Egyesület

Oktató  /  Budapesti Metropolitan Egyetem – Business és Teamcoach képzés

M: +36 30/900 50 45

E: molnarerika.info@gmail.com

L: Linkedin

Hunya Csilla: Meginduló - Mesékkel a pszichodrámában workshop, 2022. november 26.
Pszichodráma és meseterápia egy napra ismét összeállnak egymással, hogy mindennapi megrekedés helyzeteinkben segítsenek, illetve, hogy ezeken keresztül a mesékkel való munka fogásaira tanítsanak minket a pszichodráma színpadán. Kővé válunk, mocsárba ragadunk, sárkány tüzében pörkölődünk, üveggolyóba, fa törzsébe, magas toronyba záródunk majd, kinek-kinek egyéni elakadásízlése szerint, és persze nem érjük be ennyivel. Mert a köveknek meg kell indulni, a mocsárból ki kell mászni, az üveggolyót szilánkokra kell törni, a fa törzséből és a magas toronyból ki kell szabadulni. Szeretettel várok minden  lefagyót, rostoklót, toporgót, halogatót, beragadót, katapultálót és megkukulót, sőt a lépcsőházi bölcsek is verywelcome! Ugyanígy szeretettel várok minden, sajátélményre vágyó érdeklődőt és minden, eszköztárát bővíteni vágyó, képzés előtt, közben vagy azon túl lévő dramatistát.
 
Helyszín: Budapest belvárosa
Időpont: 2022.11. 26, 9.30-18.30-ig.
Ár: 20.000 forint/10 óra
Vezető: Hunya Csilla kiképző pszichodráma vezető, pszichológus
Érdeklődni: csillahunya@gmail.com
A workshopon való részvétel az MPE Képzési Rendjének megfelelően a pszichodráma felsőfokú képzésben teljesítendő workshopok közé nem kötelező témájú workshopként 10 órában beszámítható.
Móra László Xavér - Erdei Kata: A csoportdinamika mikro- és makrojelenségei (csoportdinamika workshop), 2022. november 26-27.

A csoportdinamika mikro- és makrojelenségei
CSOPORTDINAMIKA WORKSHOP (elmélet, sajátélmény és technika)

2022. nov. 26 szombat 9.00-17.30, nov 27 vasárnap 9.00-13.00 (15 dramatikus óra)
helyszín: Budapest, 8. ker. Rákóczi térnél. GRUND PSZICHODRÁMA RENDELŐ

vezeti:
Móra László Xavér kiképző pszichodráma pszichoterapeuta szupervízor, pszichoanalitikus, egyetemi adjunktus
Erdei Kata pszichodráma vezető, kiképző gyermekdráma vezető, klinikai szakpszichológus

A pszichodráma workshopon saját élménnyel dolgozunk és az ott átélt tapasztalatainkra reflektálunk, kiegészítve azt további elméleti és pszichodráma technikai ismeretekkel.
Nyomon követjük a csoportdinamika mikrojelenségeit: vagyis a csoportülés apró rezdüléseit, a témák, kommunikációs jellegzetességek, a csoporttagok és vezetők tipikus kapcsolódási módjainak változásait valamint ezek összefüggéseit, továbbá áttekintjük mindezek kapcsolatát a csoportdinamika üléseket átívelő makrofolyamataival.
Az elméleti áttekintés során a csoportdinamikai jelenségeket összefüggésbe hozzunk a résztvevők személyiségének és kommunikációs mintáinak sajátosságaival.
A workshop az átélt élményekre való reflexió és a megosztott elméleti ismeretek mellett technikai tudást nyújt a résztvevőknek: hogyan dolgozunk vezetőként saját megélt érzéseinkkel, azokat hogyan használjuk fel a csoportvezetésben, hogyan hatnak érzéseink, egy-egy vezetői instrukció, játékvezetési vagy más technika, intervenció a csoportdinamikára.

jelentkezni lehet:
Móra László Xavér
mora.laszlo@ppk.elte.hu
20/3940588

A részvétel a pszichodráma felsőfokú képzés részeként csoportdinamika témájú workshopként 15 órában beszámítható.

Zánkay András: Klasszikus pszichodráma, 2022. december 8-10. (kedvezményes jelentkezés október 31-ig)
Zánkay András
Klasszikus pszichodráma workshop

 

címmel 
háromnapos személyes -, és szakmai-fejlődés célú pszichodráma workshopot hirdet
Budapesten 
pszichodramatistáknak, képzésben lévőknek és a pszichodráma iránt érdeklődőknek
21 órában. 
Időpont:  2022. 12. 8.-10.
A workshopot vezeti: 
Zánkay András
szupervízor, kiképző pszichodráma-vezető
(A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben előírt, nem-kötelező témájú workshopok közé beszámítható.)
” A pszichodráma a legdirektívebb pszichoterápiás módszer”    .     
/J. L. Moreno/
klasszikus pszichodráma
– életteli, rendszerszemléletű, célirányos csoportmunka, a hatékony és élvezetes együttlét örömével.
–  a spontaneitás tréningje – nem patológia orientált – melynek centrális fogalmai a spontaneitás és a kreativitás.
– fontos elméleti alapja a szerepelmélet, ami címkézés nélkül írja le az emberi viselkedést, megélést.
– fontos eleme az akció, a JÁTÉK
– a rendező és a protagonista partneri viszonyának kialakításával, kreatív együttműködésre épül.
– csoportbanmindenki mindenkinek a segéd-énje, “mindenki egyért – egy mindenkiért”. 
A workshopon azon fogunk dolgozni, hogy 

– feltöltődést hozó, életteli találkozásaink lehessenek egymással és önmagunkkal.
– újra meg újra megtapasztalhassuk a pszichodráma munka varázsos, megújító hatását.
– spontaneitásunk fejlődése megkönnyítse a valóság és a fantázia közötti átjárást 
– az elméletet összekapcsoljuk a gyakorlattal.  
saját témával történő munka mellett, lehetőséget teremtünk a drámarendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására
Időpont: december 8. csütörtök 17.30-21.30-ig
                               9. péntek 9.30-19.00-ig
                              10. szombat 9.30-16.00-ig
Vezető:  Zánkay András kiképző pszichodráma-vezető, szupervízor
Részvételi díj teljes ára: 54.000.- 
Korai helyfoglalással: 49.000.-  (Határidő: 2022. október 31.)
Ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhet ez a workshop, tájékoztatásával segíted a szervezés munkáját.  
Jelentkezés illetve további információk:
Zánkay András 30/5647811
Kökény Veronika: Környezeti (klíma) válság megjelenése és kezelése pszichodrámacsoportban (klinikai workshop), 2022. december 10.

Környezeti (klíma) válság megjelenése és kezelése pszichodrámacsoportban
(klinikai workshop) december 10.

Kökény Veronika kiképző pszichodráma pszichoterapeuta szupervízor vezetésével 2022. december 10-e szombat 9-17 óráig (10 pszichodráma óra) klinikai workshopot tart
Budapesten, amely beszámítható a felsőfokú képzéshez szükséges workshopok közé.

Az egy napos találkozás célja, hogy a résztvevők a pszichodráma gazdag eszköztárának alkalmazásával megosszák egymással a tágabban környezeti, szűkebben klímaválsággal
kapcsolatos szerepeiket, helyüket, gondolataikat, érzéseiket, akár személyes véleményeiket.
Egyúttal annak a tudatosítását is, hogy a pszichodrámában milyen módszerpecifikus és nem-specifikus eszközöket alkalmazhatunk a válság, és esetlegesen az ebből fakadó lelki zavarok kezelésére.

A workshop díja: 30 000 Ft

Helye: 1204. Budapest, Kossuth Lajos utca 52. Kökény Művek Formáció

Jelentkezés módja e-mailben, telefonon:
kokeny.muvek.formacio@gmail.com
+36 204 214 873

Korábbi workshopok (2021)
Tatai Klára és Dr. Thoma László: "...drágának tartalak és becsesnek..." (Ézs 43,4) - bibliodráma workshop 2021. május 22.

Tatai Klára  (teológus, bibliodráma vezető, pszichodráma vezető, mentálhigiénés szakember) és

Dr. Thoma László (lelkipásztor, vallástanár, bibliodráma vezető, pszichodráma vezető) bibliodráma workshopot tart az alábbi témában:

 

 

“…drágának tartalak és becsesnek…” (Ézs 43, 4)

 

A Bibliában számtalan helyen találkozunk azzal, hogy Isten a szeretetéről, elfogadásáról biztosítja az embert, értékesnek tartja. Eközben a bűn, az elveszettség, értéktelenség képei is megjelennek. Hogyan tartható ez egyben? Mit kezdhetünk a bibliai történetekben megjelenő emberkép  pozitív és negatív elemeivel?

 

A workshopon arra keressük a választ, hogy:

– Milyen történeteken keresztül milyen oldala jelenhet meg az értékességnek a bibliodrámában?

– Milyen módszerek, eszközök segíthetik az értékesség és értéktelenség, az elveszettség és megtaláltság, a bűnös és megváltott állapot megjelenítését?

– Miben más és miben hasonló a bibliai emberkép a metamodern antropológiához képest, hogyan lehet dialógust képezni a kettő között bibliodramatikus eszközökkel?

 

Időpont: 2021. május 22. 9.00-18.00

 

Helyszín: Pince A30 1094 Budapest, Angyal u. 30.

 

Résztvevők száma: minimum 12, maximum 16 fő

 

Jelentkezési határidő: 2021. május 5.

 

Jelentkezés: Tatai Klára – tataiklara.drama@gmail.com, 20/773-9542;

Thoma László –  thomacsalad@gmail.com, 30/653-1493,

 

 

A workshopon való részvétel a bibliodráma képzés és pszichodráma képzés részeként 10 órában beszámítható.

Janda Zsuzsa és Inotay Judit: Kamasz workshop 2021. június 12.

A workshopon a résztvevők saját kamaszkori élményeik visszaidézésén keresztül tapasztalhatják meg azt a „csodavilágot”, amit csoportjainkban közösen teremtünk.

A 14-18 éves gyerekekkel való együttműködésből születettek azok a módszerek, technikák, gyakorlatok, amelyek átélésére hívjuk az érdeklődőket.

 

A workshop időpontja: 2021.június 12. (szombat) 9.30-18.30h.

Időtartam: 10  dramatikus óra.

Minimum csoportlétszám: 6 fő, maximum csoportlétszám: 12 fő.

Helyszín: Szalonka Műhely, Budapest, Hattyú u. 12. (a Széna térnél).

Díj: 20 000 Ft

Vezetők:

Inotay Judit művészetterápiás végzettségű pszichodráma vezető

Janda Zsuzsa kiképző gyermekpszichodráma vezető

Jelentkezési határidő: 2021. június 8.

Jelentkezni email-ben lehet:

inotay@zaccepitesziroda.com

jandazsuzsa@gmail.com

A workshopon való részvétel a pszichodráma és a gyermekpszichodráma felsőfokú képzésbe beszámítható (pszichodrámából a nem kötelező témájú workshopok közé).

Dr. Ajkay Klára és Rubovszky György Zsolt: Mérei-féle csoportcentrikus pszichodráma workshop 2021. június 25-27. (csoportdinamika)

Mérei-féle csoportcentrikus pszichodráma workshop

A magyar pszichodráma története a ’70-es évek elejére tehető. Mérei Ferenc a tanítványai bevonásával hozta létre a „Műhely Csoport”-ot, aminek meghatározó szerepe volt ebben. Mérei szociálpszichológus, gyermekpszichológus és művészet/irodalom pszichológus volt, aki a pszichodrámában találta meg azt a teret, ahol ezt a hármat ötvözni tudja. Tudunk Morenoval való találkozásáról, és ismerjük Moreno szociometriájának Mérei által kibővített változatát, és a Morenoi pszichodráma általa változtatott módszerét.

Ezen a workshopon a csoportcentrikus pszichodrámával dolgozunk együtt, miközben tisztában vagyunk azzal, hogy az azóta eltelt évtizedekben itthon is elterjedt a külföldi kiképzők által meghonosított protagonista centrikus pszichodráma. A két módszer ötvözésére tett kísérletek sikerrel jártak, ma alig van olyan pszichodramatista, aki kizárólag csoportjátékokat javasolna, vagy olyan, aki a csoportot csak háttérként használva vezet protagonistát. A hétvége során felvillantjuk a csoportcentrikus módszer legfontosabb elemeit, az ülések tagolását, a csoportdinamikai folyamatok kiemelését, játékba való áttételét, a játék megbeszélését, értelmezését.

A workshop vezetői: Ajkay Klára és Rubovszky György Zsolt

Időpont:

 1. június 25. (péntek) 17.00-20.20
 2. június 26. (szombat) 9.00-18.00
 3. június 27. (vasárnap) 9.00-14.00

Helyszín: Kairosz Pszichoterápiás Rendelő, 1136 Bp, Pannónia u. 36. III. em. 3.

Az ár: 2000,- Ft/dramatikus óra, tehát 40.000,- Ft.

Early bird (május 10-ig) jelentkezés esetén 15% kedvezményt adunk.

Jelentkezés: https://forms.gle/1UQGuCCqWMMNAZjV8

Információ: Kairosz Pszichoterápiás Rendelő | Facebook

A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben csoportdinamika workshopként 20 órában beszámítható, amennyiben a résztvevő mind a 20 órát teljesíti. Egy napon való részvétel nem számítható be.

Kiss György Ádám: Playback technikák alkalmazása a pszichodrámában 2021. június 26-27.

Playback technikák alkalmazása a pszichodrámában
a Magyar Pszichodráma Egyesület felsőfokú képzésére járóknak és érdeklődőknek

 1. június 26.-27. (szombat-vasárnap)

A workshopon megismerkedünk:

 • alapvető és a pszichodrámába jól integrálható playback technikákkal,
 • a pszichodráma és a playback hasonló és eltérő folyamataival,
 • gyakorolhatjuk a két módszer integrálhatóságát, kapcsolódási lehetőségeit.
  A workshop célja,
  hogy fel tudják mérni az érdeklődők, hogy mire van szükségük ahhoz, hogy hatékonyan tudják a két módszert integrálni.

 

A playback színház segít a mesélőknek, a nézőknek és a színészeknek egyaránt, hogy újra tudjunk találkozni azokkal az emberi értékekkel, amelyek összekötnek bennünket és átélhetjük közösen azt, hogy jóval közelebb vagyunk egymáshoz, mint azt gondolnánk. A workshopon könnyed, fellazító és katartikusabb történetek feldolgozását is segítő playback technikákkal is szeretnénk foglalkozni.

Vezető: Kiss György Ádám

kiképző pszichodráma vezető, szupervízor, a magyarországi playback mozgalom megálmodója és alapítója, a Budapesti Playback Színházi Iskola vezetője,  az „Akcióközpontú coaching irányzat” kialakítója és képviselője, mester coach. Cikkek és a témával kapcsolatos könyvek társszerzője.

Részvételi díj: 44 000 Ft + ÁFA

A workshop az egyesület által elfogadott és 20 órában beszámítható a felsőfokú képzés részeként. Többen érdeklődtek egy hosszabb workshop iránt, megfelelő érdeklődés esetén, nyitott vagyok a folytatásra.

 

Jelentkezés: kissgyorgyadam@gmail.com   70/77 22 773  és a facebook-on

Dr. Rapcsányi Éva és Dr. Pintér Gábor: PILLANTÁS A JÖVŐBE - Túl a krízisen: értékek, erőforrások, megküzdés, megújulás 2021. szeptember 30. (krízis workshop)

A Pszichodráma Mesterkurzus sorozat 76. workshopja  (személyes jelenléttel)

Időpontja: 2021. szeptember 30. (csütörtök) 9-18h.

Vezetői: Dr. Rapcsányi Éva és Dr. Pintér Gábor kiképző pszichodráma pszichoterapeuták

A végzett pszichodramatistákat és a képzésbe járókat egyaránt várjuk! (KRÍZIS worshopként beszámít a felsőfokú képzésbe.)

Részvételi díj: 20 ezer ft. (10 óra).

Jelentkezni a mesterkurzus@gmail.com címen, Pintér Barbara sorozat szervezőnél lehet!

* * * * *

A Pszichodráma Mesterkurzus az MPE keretében 20 éve működő workshop sorozat, melyet 2001-ben indított Gallus Klári és Pintér Gábor. Célja a a pszichodrámában rejlő különféle lehetőségek,
módszerek mélyebb feltárása, megértése, elméleti hátterük tisztázása, egyes technikák, megvalósítási módok gyakorlása.  A kiválasztott témát csoportos és rövid egyéni sajátélményű játékokban, elméleti
szempontból és az alkalmazható pszichodráma technika és vezetési módok alapján vizsgáljuk. Számokban – 20 év, 75 téma, 1000 ws óra, 25 workshop vezető… (ld. www.morenocentrum.hu)

Zánkay András: Szereptréning workshop, 2021. október 28-30.
Max Clayton Klasszikus Pszichodráma Műhely Alapítvány
Szereptréning workshop

 

címmel 
három-napos személyes -, és szakmai-fejlõdés célú pszichodráma workshopot hirdet 
Budapesten 
pszichodramatistáknak és képzésben lévőknek 
21 órában. 
Időpont:  2021. 10. 28.-30.
A workshopot vezeti: 
Zánkay András
szupervízor, kiképző pszichodráma-vezető
(A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben előírt, nem-kötelező témájú workshopok közé beszámítható.)
                           “Sok-sok ember számára nagyon vonzó az az elképzelés, 
hogy jól működő, sikeres emberek egy rövid időre bevonódva egy
 ülésbe, azt tapasztalhatják, hogy ezáltal javul a hatékonyságuk és
 az elégedettségük a munkájukban vagy a magánéletükben.”
(G. M. Clayton)
A workshopon, a Dr. G. Max Clayton által – a Dr. Jacob L. Morenotól és Zerka T. Morenotól tanult, klasszikus pszichodráma módszer alkalmazásaként – kialakított szereptréning-módszerrel fogunk dolgozni.
Használni fogjuk a klasszikus pszichodráma eszközeit és különleges szemléletét, hogy jól találkozhassunk egymással és önmagunkkal, kapcsolatba kerülve a kreativitásunkkal és spontaneitásunkkal. 
Lehetőséget teremtünk a saját témával történő munka mellett, a  szereptréning-rendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására.
Kutatni fogjuk, hogy hogyan tudjuk
– megteremteni a jó kapcsolódást a valóság és a fantázia között.
– kialakítani a megfelelő ráhangolódást a csoportban.
– azonosítani a fejleszteni kívánt területet.
– felállítani a szerepdiagnózist.
– megtervezni a szereptréning programját.
– a klasszikus pszichodráma technikáinak felhasználásával, megteremteni az újrajátszást.
– a szerepteszt alkalmazásával, érzékelhetővé tenni az elért változást.
– biztosítani a protagonista visszaintegrálódását a csoportba.
Időtartam/kredit/: 21 óra/kredit
Figyelem: Ezen a workshopon csak azok tudnak részt venni, akik a 2. Covid-oltásukat már megkapták.
Időpont: október 28. csütörtök 17.30-21.30-ig
                            29. péntek 9.30-19.00-ig
                            30. szombat 9.30-16.00-ig
Vezető:  Zánkay András  szupervízor, kiképző pszichodráma-vezető 
Részvételi díj: Teljes ár 49 000.- 
Korai helyfoglalással: 44 000.-  (Határidő: 2021. október 2.) 
Aki a részvételi díj első felét befizeti, annak postán elküldjük 1 példányban (az Alapítvány kiadásában megjelent) 
Max Clayton: Életünk és kapcsolataink gazdagítása 
Szereptréning kézikönyv-et.
Jelentkezés, illetve további információk:
Zánkay András 30/5647811
A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben nem kötelező témájú workshopként 21 órában beszámítható, amennyiben a résztvevő mind a 21 órát teljesíti. Egy napon való részvétel nem számítható be.
Zánkay András: Klasszikus pszichodráma, 2021. december 9-11.
Zánkay András
Klasszikus pszichodráma
Budapest, 2021. december 9-11. óraszám: 21 óra
(Három-napos személyes és szakmai fejlõdés célú pszichodráma workshop pszichodramatistáknak és képzésben lévőknek. A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben előírt nem kötelező témájú workshopok közé beszámítható.)
” A pszichodráma a legdirektívebb pszichoterápiás módszer”    .     
/J. L. Moreno/
A workshopon a klasszikus pszichodráma szemléletében és annak nyelvezetét használva fogunk dolgozni, a spontaneitás és a kreatívitás fejlesztését állítva a középpontba. 
Célunk lesz a jó együttműködés kialakítása is, hogy közösen megtapasztalhassuk a hatékony és élvezetes együttlét örömét.
Tárgyalni fogjuk a szerepelméleti megközelítést, mint a pszichodráma munka fontos elméleti alapját.
Az elmélet és a gyakorlat összekapcsolásával az alábbi témakörök vizsgálatára készülünk:
 • A csoport vezetőjeként hogyan tudunk jó ráhangolódást kialakítani a csoportmunkához? (A direktor szerepei és feladatai: a kapcsolat felvétele, a csoport bemelegítése, a spontaneitás és a kreatívitás fókuszba állítása, egyenrangú kapcsolat kialakítása a protagonistával)
 • A klasszikus pszichodráma struktúrája és fázisai: a ráhangolódás, a lejátszás és a megbeszélés (az interjú vezetése, a lejátszás megrendezése és a sharing megszervezése).
 •  A pszichodráma, mint csoportmódszer. A segéd-én munka fejlesztése, avagy hogyan tudjuk a csoport tagjait jól bevonni a dramatikus munkába?
 • A dráma megrendezése, avagy hogyan tudunk a protagonistával együtt dolgozni, biztosítani a bemelegedése fokozatos emelkedését a spontán megoldás megszületéséhez, ahelyett hogy újra meg újra elveszítené a bemelegedését és az ellenállásába ütközzünk?
 • Egyenrangú, kreatív együttműködésen alapuló kapcsolat a direktor és a protagonista között, avagy a protagonista írja a forgatókönyvet, a direktor a dráma megrendezõje.
 • Hogyan tudjuk jól használni a klasszikus pszichodáma technikáit: a színpadra állítást (konkretizációt), az interjút, a duplázást, a tükrözést, a szerepcserét, a “félre” technikát, a monológot?
 • Hogyan építhetjük fel a drámát a színpadra állítástól, a vizsgálódáson át a terápiás intervencióig?
A workshopon lehetőséget teremtünk a saját témával történő munka mellett, a drámarendezés szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására.
Módszer:
Klasszikus pszichodráma
Időpont: december 9. csütörtök 17.30-21.30-ig
                                      10. péntek 9.30-19.00-ig
                                       11. szombat 9.30-16.00-ig
Vezető:  Zánkay András kiképző pszichodráma vezető, szupervízor 
Részvételi díj: 
Teljes ár: 44 000.-
Korai helyfoglalással: 39 000.-  (Határidő: 2021. november 10.)
Jelentkezés illetve további információk:
Zánkay András 30/5647811
A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben nem kötelező témájú workshopként 21 órában beszámítható, amennyiben a résztvevő mind a 21 órát teljesíti. Egy napon való részvétel nem számítható be.
Generál Péter: Klasszikus Pszichodráma Csoportdinamikai workshop, 2021. november 17.
Klasszikus Pszichodráma Csoportdinamikai workshop

Vezető: Generál Péter (kiképző pszichodráma vezető, coach)

Klasszikus pszichodráma csoportdinamikai workshopot tartok 2021. nnovember 17-én 10 órában, Budapesten, pszichodráma csoportvezetőknek és felsőfokú képzésben lévőknek.
Ha van olyan ismerősöd, akiről azt gondolod, hogy érdekelheti a workshopon való részvétel, tájékoztatásával segíted a szervező munkámat.

A workshopot kellő számú jelentkező esetén mindenképpen személyesen tartom meg, hacsak az Egyesület meg nem tiltja a személyes csoportozást! A workshopon minden akkor érvényes kötelező egészségvédelmi szabályt betartunk.

Helyszín: 1062 Budapest, Andrássy út 98. Magnet Közösségi Ház

A workshop díja: 20.000 Ft, összesen 10 pszichodramatikus óra

Jelentkezés: https://forms.gle/VQTmvTVvEQSjFQqT8

Információ: general.peter@grow-group.com vagy telefonon: +36 20 9740 100

A workshopon való részvétel a felsőfokú pszichodráma képzésben csoportdinamika workshopként beszámítható.
Generál Péter: Klasszikus Pszichodráma Csoportdinamikai workshop, 2021. november 27.
Klasszikus Pszichodráma Csoportdinamikai workshop

Vezető: Generál Péter (kiképző pszichodráma vezető, coach)

Klasszikus pszichodráma csoportdinamikai workshopot tartok 2021. nnovember 27-én 10 órában, Budapesten, pszichodráma csoportvezetőknek és felsőfokú képzésben lévőknek.
Ha van olyan ismerősöd, akiről azt gondolod, hogy érdekelheti a workshopon való részvétel, tájékoztatásával segíted a szervező munkámat.

A workshopot kellő számú jelentkező esetén mindenképpen személyesen tartom meg, hacsak az Egyesület meg nem tiltja a személyes csoportozást! A workshopon minden akkor érvényes kötelező egészségvédelmi szabályt betartunk.

Helyszín: 1062 Budapest, Andrássy út 98. Magnet Közösségi Ház

A workshop díja: 20.000 Ft, összesen 10 pszichodramatikus óra

Jelentkezés: https://forms.gle/VQTmvTVvEQSjFQqT8

Információ: general.peter@grow-group.com vagy telefonon: +36 20 9740 100

A workshopon való részvétel a felsőfokú pszichodráma képzésben csoportdinamika workshopként beszámítható.