Workshopok

2021. I. félév

Workshopok és beszámíthatóságuk (általános tájékoztató)

A pszichodráma workshopok (műhelyek) egy vagy több napos pszichodramatikus alkalmak. A résztvevők a meghirdetett időtávra szerződnek, az így létrejövő csoport ebben az időszakban sajátélményű csoportként működik. Kereteit a vezetők és a csoporttagok a workshop előtt egyeztetik.

A workshopok egy része alkalmas arra, hogy a pszichodramatikus tapasztalattal még nem rendelkezők betekintést nyerjenek a pszichodráma műfajába, más workshopok kifejezetten a már dramatikus tapasztalattal rendelkezők számára lettek meghirdetve, illetve egy részük a pszichodráma vezető / pszichoterapeuta képzés részeként elfogadtatható. Erről a worskhop hirdetésében olvashat, illetve a workshop vezetőjénél érdeklődjön.

A pszichodráma vezető / pszichoterapeuta képzésben résztvevőknek a jelenleg érvényes Képzési Rend szerint 70 óra workshopot kell teljesíteniük legalább négy különböző témában kiképző pszichodráma vezető / pszichoterapeuta vezetésével. Ennek része: a krízis szeminárium min. 10 órában, a csoportdinamika min. 10 órában és klinikai téma min. 10 órában.

A 70 óra workshopot a felsőfokú csoport ideje alatt és a felsőfokú vizsga után is lehet teljesíteni. A workshopvezetők közül legalább 2, a korábbi teljes pszichodráma képzési szakasztól független kiképző kell hogy legyen, és a workshopokat legalább 3 kiképzőnél kell teljesíteni.

A TB lehetőséget biztosít a képzésben lévők számára, hogy a nem kötelezően előírt témájú workshopok terhére (40 óra) az alábbi típusú workshopokat típusonként maximum 10 órában beszámíttathassák a pszichodráma felsőfok részeként: hazai és külföldi pszichodráma kongresszusok, bibliodráma, gyermekdráma workshopok, külföldi kiképző által vezetett workshopok (utóbbiak esetében akkor, ha a TB engedélyezte a beszámíthatóságot).
A korábban lezajlott és igazolt, egyedi kérelemre hozott TB döntések alapján besorolt workshopok természetesen érvényesek. Ugyanez vonatkozik a korábbi kongresszusokra is.

Dr. Ajkay Klára és Rubovszky György Zsolt: Mérei-féle csoportcentrikus pszichodráma workshop 2021. június 25-27. (csoportdinamika)

Mérei-féle csoportcentrikus pszichodráma workshop

A magyar pszichodráma története a ’70-es évek elejére tehető. Mérei Ferenc a tanítványai bevonásával hozta létre a „Műhely Csoport”-ot, aminek meghatározó szerepe volt ebben. Mérei szociálpszichológus, gyermekpszichológus és művészet/irodalom pszichológus volt, aki a pszichodrámában találta meg azt a teret, ahol ezt a hármat ötvözni tudja. Tudunk Morenoval való találkozásáról, és ismerjük Moreno szociometriájának Mérei által kibővített változatát, és a Morenoi pszichodráma általa változtatott módszerét.

Ezen a workshopon a csoportcentrikus pszichodrámával dolgozunk együtt, miközben tisztában vagyunk azzal, hogy az azóta eltelt évtizedekben itthon is elterjedt a külföldi kiképzők által meghonosított protagonista centrikus pszichodráma. A két módszer ötvözésére tett kísérletek sikerrel jártak, ma alig van olyan pszichodramatista, aki kizárólag csoportjátékokat javasolna, vagy olyan, aki a csoportot csak háttérként használva vezet protagonistát. A hétvége során felvillantjuk a csoportcentrikus módszer legfontosabb elemeit, az ülések tagolását, a csoportdinamikai folyamatok kiemelését, játékba való áttételét, a játék megbeszélését, értelmezését.

A workshop vezetői: Ajkay Klára és Rubovszky György Zsolt

Időpont:

 1. június 25. (péntek) 17.00-20.20
 2. június 26. (szombat) 9.00-18.00
 3. június 27. (vasárnap) 9.00-14.00

Helyszín: Kairosz Pszichoterápiás Rendelő, 1136 Bp, Pannónia u. 36. III. em. 3.

Az ár: 2000,- Ft/dramatikus óra, tehát 40.000,- Ft.

Early bird (május 10-ig) jelentkezés esetén 15% kedvezményt adunk.

Jelentkezés: https://forms.gle/1UQGuCCqWMMNAZjV8

Információ: Kairosz Pszichoterápiás Rendelő | Facebook

A workshop a felsőfokú pszichodráma képzésben csoportdinamika workshopként 20 órában beszámítható, amennyiben a résztvevő mind a 20 órát teljesíti. Egy napon való részvétel nem számítható be.

Kiss György Ádám: Playback technikák alkalmazása a pszichodrámában 2021. június 26-27.

Playback technikák alkalmazása a pszichodrámában
a Magyar Pszichodráma Egyesület felsőfokú képzésére járóknak és érdeklődőknek

 1. június 26.-27. (szombat-vasárnap)

A workshopon megismerkedünk:

 • alapvető és a pszichodrámába jól integrálható playback technikákkal,
 • a pszichodráma és a playback hasonló és eltérő folyamataival,
 • gyakorolhatjuk a két módszer integrálhatóságát, kapcsolódási lehetőségeit.
  A workshop célja,
  hogy fel tudják mérni az érdeklődők, hogy mire van szükségük ahhoz, hogy hatékonyan tudják a két módszert integrálni.

 

A playback színház segít a mesélőknek, a nézőknek és a színészeknek egyaránt, hogy újra tudjunk találkozni azokkal az emberi értékekkel, amelyek összekötnek bennünket és átélhetjük közösen azt, hogy jóval közelebb vagyunk egymáshoz, mint azt gondolnánk. A workshopon könnyed, fellazító és katartikusabb történetek feldolgozását is segítő playback technikákkal is szeretnénk foglalkozni.

Vezető: Kiss György Ádám

kiképző pszichodráma vezető, szupervízor, a magyarországi playback mozgalom megálmodója és alapítója, a Budapesti Playback Színházi Iskola vezetője,  az „Akcióközpontú coaching irányzat” kialakítója és képviselője, mester coach. Cikkek és a témával kapcsolatos könyvek társszerzője.

Részvételi díj: 44 000 Ft + ÁFA

A workshop az egyesület által elfogadott és 20 órában beszámítható a felsőfokú képzés részeként. Többen érdeklődtek egy hosszabb workshop iránt, megfelelő érdeklődés esetén, nyitott vagyok a folytatásra.

 

Jelentkezés: kissgyorgyadam@gmail.com   70/77 22 773  és a facebook-on

Dr. Rapcsányi Éva és Dr. Pintér Gábor: PILLANTÁS A JÖVŐBE - Túl a krízisen: értékek, erőforrások, megküzdés, megújulás 2021. szeptember 30. (krízis workshop)

A Pszichodráma Mesterkurzus sorozat 76. workshopja  (személyes jelenléttel)

Időpontja: 2021. szeptember 30. (csütörtök) 9-18h.

Vezetői: Dr. Rapcsányi Éva és Dr. Pintér Gábor kiképző pszichodráma pszichoterapeuták

A végzett pszichodramatistákat és a képzésbe járókat egyaránt várjuk! (KRÍZIS worshopként beszámít a felsőfokú képzésbe.)

Részvételi díj: 20 ezer ft. (10 óra).

Jelentkezni szeptember 15-ig a mesterkurzus@gmail.com címen, Pintér Barbara sorozat szervezőnél lehet!

* * * * *

A Pszichodráma Mesterkurzus az MPE keretében 20 éve működő workshop sorozat, melyet 2001-ben indított Gallus Klári és Pintér Gábor. Célja a a pszichodrámában rejlő különféle lehetőségek,
módszerek mélyebb feltárása, megértése, elméleti hátterük tisztázása, egyes technikák, megvalósítási módok gyakorlása.  A kiválasztott témát csoportos és rövid egyéni sajátélményű játékokban, elméleti
szempontból és az alkalmazható pszichodráma technika és vezetési módok alapján vizsgáljuk. Számokban – 20 év, 75 téma, 1000 ws óra, 25 workshop vezető… (ld. www.morenocentrum.hu)

Korábbi workshopok (2021)
Tatai Klára és Dr. Thoma László: "...drágának tartalak és becsesnek..." (Ézs 43,4) - bibliodráma workshop 2021. május 22.

Tatai Klára  (teológus, bibliodráma vezető, pszichodráma vezető, mentálhigiénés szakember) és

Dr. Thoma László (lelkipásztor, vallástanár, bibliodráma vezető, pszichodráma vezető) bibliodráma workshopot tart az alábbi témában:

 

 

“…drágának tartalak és becsesnek…” (Ézs 43, 4)

 

A Bibliában számtalan helyen találkozunk azzal, hogy Isten a szeretetéről, elfogadásáról biztosítja az embert, értékesnek tartja. Eközben a bűn, az elveszettség, értéktelenség képei is megjelennek. Hogyan tartható ez egyben? Mit kezdhetünk a bibliai történetekben megjelenő emberkép  pozitív és negatív elemeivel?

 

A workshopon arra keressük a választ, hogy:

– Milyen történeteken keresztül milyen oldala jelenhet meg az értékességnek a bibliodrámában?

– Milyen módszerek, eszközök segíthetik az értékesség és értéktelenség, az elveszettség és megtaláltság, a bűnös és megváltott állapot megjelenítését?

– Miben más és miben hasonló a bibliai emberkép a metamodern antropológiához képest, hogyan lehet dialógust képezni a kettő között bibliodramatikus eszközökkel?

 

Időpont: 2021. május 22. 9.00-18.00

 

Helyszín: Pince A30 1094 Budapest, Angyal u. 30.

 

Résztvevők száma: minimum 12, maximum 16 fő

 

Jelentkezési határidő: 2021. május 5.

 

Jelentkezés: Tatai Klára – tataiklara.drama@gmail.com, 20/773-9542;

Thoma László –  thomacsalad@gmail.com, 30/653-1493,

 

 

A workshopon való részvétel a bibliodráma képzés és pszichodráma képzés részeként 10 órában beszámítható.

Janda Zsuzsa és Inotay Judit: Kamasz workshop 2021. június 12.

A workshopon a résztvevők saját kamaszkori élményeik visszaidézésén keresztül tapasztalhatják meg azt a „csodavilágot”, amit csoportjainkban közösen teremtünk.

A 14-18 éves gyerekekkel való együttműködésből születettek azok a módszerek, technikák, gyakorlatok, amelyek átélésére hívjuk az érdeklődőket.

 

A workshop időpontja: 2021.június 12. (szombat) 9.30-18.30h.

Időtartam: 10  dramatikus óra.

Minimum csoportlétszám: 6 fő, maximum csoportlétszám: 12 fő.

Helyszín: Szalonka Műhely, Budapest, Hattyú u. 12. (a Széna térnél).

Díj: 20 000 Ft

Vezetők:

Inotay Judit művészetterápiás végzettségű pszichodráma vezető

Janda Zsuzsa kiképző gyermekpszichodráma vezető

Jelentkezési határidő: 2021. június 8.

Jelentkezni email-ben lehet:

inotay@zaccepitesziroda.com

jandazsuzsa@gmail.com

A workshopon való részvétel a pszichodráma és a gyermekpszichodráma felsőfokú képzésbe beszámítható (pszichodrámából a nem kötelező témájú workshopok közé).