Kedves Tagtársunk!

Örömmel adunk hírt arról, hogy 2022 őszétől szociodráma (pilot) képzés indul egyesületünk keretében.

A csoportokba még néhány jelentkezőt várnak a csoportvezetők!

 

Két asszisztensi csoportot hirdetünk párhuzamosan:

1. Teszáry Judith kiképző, szupervizor, Horváth Kata és Pados Eszter szociodráma vezető és kiképző jelöltek vezetésével (Érdeklődni lehet: jteszary@gmail.com és freeszti@gmail.com)

 2. Goda Gyula kiképző, szupervízor,  Blaskó Ágnes, Durst Móni, Galgóczi Krisztina és Kocsi Andrea szociodráma vezető és kiképző jeöltek vezetésével. (Érdeklődni lehet: moni.durst@gmail.com)

 

A képzést mindazoknak ajánljuk, akik a morenói módszert nem csak egyéni fókusszal használnák, hanem oktatási, közösségépítési, szervezetfejlesztési illetve egyéb társadalmi beavatkozásokhoz kapcsolódó célokkal is szeretnék alkalmazni. A szociodramatikus tudás hasznos lehet a pszichodráma csoportok vezetésében is, eszközöket kínál a kulturális, társadalmi, történeti mintázatok átdolgozásához.

Az induló képzés 140 órás (egy tanév), elvégzésével „szociodráma asszisztens” címet lehet szerezni. A csoportok részletes bemutatását alább olvashatjátok, illetve megtaláljátok az MPE honlapján az induló csoportok között: http://www.pszichodrama.hu/indulo-csoportok/

 

Üdvözlettel,

Baják Gábor

elnök

INDULÓ SZOCIODRÁMA ASSZISZTENSI CSOPORTOK (MPE)

2022/2023

  1. Szociodráma asszisztensi csoport

Teszáry Judith, Horváth Kata és Pados Eszter vezetésével

Kedves Kollégák,
2022-ben a Magyar Pszichodráma Egyesületben szociodráma asszisztensi képzést indítunk!
A csoportvezetők: Teszary Judith, Horváth Kata, Pados Eszter
140 órás képzésünkre azokat a pszichodráma asszisztenseket várjuk, akik a drámát a pszichoterápiás fókuszon túl, közösségi, intézményi, csoportközi viszonyok formálására
is használják/használnák, például a szociális munka különböző területein, az oktatásban, a szervezet- és közösségfejlesztésben. Olyanokat is várunk, akik az önismereti illetve terápiás csoportokban szeretnének a tagokat érintő szociális, társadalmi témákkal is foglalkozni.

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik képesek a dráma eszközét az egyéni fókuszon túl társas jelenségek felismerésére, feldolgozására, kezelésére illetve közösségépítési célokra is használni.

A képzés struktúrája:

60 óra szociodramatikus sajátélmény és elmélet
Ebben a szakaszban a saját csoportunk építésén keresztül szerzünk tapasztalatot a társas együttéléssel kapcsolatos fontos témákról illetve a különböző szociodráma típusokról és technikákról. Közösen éljük át a társas szerepekkel való dramatikus munka sajátosságait és a szociodráma hatásmechanizmusát. Élményeinkre minden alkalommal folyamatelemzéssel reflektálunk.
60 óra gyakorlóvezetés
Ebben az időszakban különböző szociodráma folyamatok terveit dolgozzuk ki. A csoporttagok érdeklődése fogja meghatározni a beavatkozási területeket (például szociális/oktatási intézmények, helyi közösségek, forprofit szervezetek, civil csoportok, stb.). Ennek a szakasznak az lesz a fókuszában, hogy ki-ki hogyan tudja praktikusan beépíteni a szociodrámát illetve az akciótechnikákat a saját gyakorlatába.
20 óra hospitálás
Terveink szerint hospitálni a saját, illetve hazai és külföldi dramatista kollégáink által, különböző terepeken vezetett csoportokban lehet majd.

A képzés tervezett időpontjai:
2022. augusztus 26-27.
2022. szeptember 17-18. (ennél az időpontnál lehet még csatlakozni a képzéshez!)
2022. november 12-13.
2023. január 20-21.
2023. március 18-19.
2023. május megbeszélés szerint

A képzés díja: 22.500 Ft/nap (10 képzési óra)
Kérünk Benneteket, hogy a képzésben való részvételi szándékotokat emailben jelezzétek a freeszti@gmail.com címen.

SZÓRÓLAP

 

  1. Szociodráma asszisztensi csoport

Goda Gyula, Blaskó Ágnes, Durst Móni, Galgóczi Krisztina és Kocsi Andrea vezetésével

 

Szociodráma asszisztensi képzés dramatistáknak, akik – az egyéni önismereten túl –  különböző közösségekben, intézményekben, a helyi vagy közéleti helyzetek, kérdések megértésén és megoldásán szeretnének csoportokkal dramatikusan dolgozni. Vagy egyszerűen csak egy témát minél több perspektívából körüljárni, megérteni egy csoporttal közösen.

Négy szociodramatista, egy kiképző és a csoport teszi össze a tudását, hogy megértse a különböző terepeken való drámázás kérdéseit, módszertani specifikumait. Azon dramatisták jelentkezését várjuk, akik:

 

  • szeretnének egy izgalmas műhelymunka részesei lenni
  • szisztematikusan megismerkedni a szociodráma gyakorlati lépéseivel, elméleti kérdéseivel és etikai problémáival
  • konkrét megoldásokat szeretnének arra, hogy az általuk preferált terep kihívásaira milyen módszertani válaszok lehetségesek
  • nem bánják, hogy a csoport egyben a szociodráma kiképző jelöltek képzésének a tere is, azaz, hogy részesévé válnak egy közösségi tanulási folyamatnak is

 

keretek:

 

  • havi egy képzési nap, hétfői napokon (2022-ben: 09.26., 10.10., 11.21., 12.12.)
  • 20.000 Ft/alkalom, amelynek egy részét a kiképzők a szociodráma fejlesztésére és népszerűsítésére ajánlják fel 
  • Vezetők: Blaskó Ágnes, Durst Móni, Galgóczi Krisztina és Kocsi Andrea szociodráma vezető és kiképző-jelöltek, valamint Goda Gyula kiképző, szupervízor
  • érdeklődni: moni.durst@gmail.com 

 

A 140 órás képzés elvégzésével szociodráma asszisztensi címet kaphatnak azok, akik már pszichodráma asszisztensek.

Várjuk jelentkezésed ezen az űrlapon

SZÓRÓLAP