Szociodráma

INDULÓ SZOCIODRÁMA PILOT ASSZISZTENSI CSOPORTOK (MPE)

2022/2023

 1. Szociodráma asszisztensi csoport

Teszáry Judith, Horváth Kata és Pados Eszter vezetésével

Csoportunkat azoknak a dramatistáknak indítjuk, akik a drámát a pszichoterápiás fókuszon túl, közösségi, intézményi, csoportközi viszonyok formálására is használják/használnák, például a szociális munka különböző területein, az oktatásban, a szervezet- és közösségfejlesztésben.

Várjuk továbbá azokat is, akik pszichodráma gyakorlatukba szeretnék beépíteni a szociodrámát, és szeretnék magukat ezen a területen továbbképezni.

A képzés sajátélmény, elmélet, gyakorló vezetés és projekt kidolgozás illetve hospitálás szakaszokból áll. A csoporttagok szociodráma asszisztensi címet szereznek.  

 

A képzés 2022 augusztus végén indul. Másfél havi rendszerességgel, két napos alkalmakat hirdetünk hétvégi napokon. Javasolt időpontok: 2022 augusztus 26-27, szeptember 17-18,  november 12-13,  2023 január  20-21, 2023 március 18-19.

A képzés helyszíne Budapest.

A képzés díja: 20 ezer Ft/ nap (10 képzési óra)

A jelentkezés feltétele: pszichodráma asszisztens (megkezdett v. lezárt képzés)

A képzésre való jelentkezés határideje: 2022 június 25.

 

A képzés vezetői: 

Teszáry Judith (Pszichodráma és szociodráma kiképző szupervizor), 

Pados Eszter (pszichopedagógus, kriminológus, pszichodráma vezető, szociodráma vezető és kiképző jelölt), 

Horváth Kata (kulturális antropológus, pszichodráma vezető, szociodráma vezető és kiképző jelölt).

Jelentkezés és további információk az induló képzésről:: jteszary@gmail.com, freeszti@gmail.com, horvathkata@hotmail.com.

 

 1. Szociodráma asszisztensi csoport

Goda Gyula, Blaskó Ágnes, Durst Móni, Galgóczi Krisztina és Kocsi Andrea vezetésével

 

Szociodráma asszisztensi képzés dramatistáknak, akik – az egyéni önismereten túl –  különböző közösségekben, intézményekben, a helyi vagy közéleti helyzetek, kérdések megértésén és megoldásán szeretnének csoportokkal dramatikusan dolgozni. Vagy egyszerűen csak egy témát minél több perspektívából körüljárni, megérteni egy csoporttal közösen.

Négy szociodramatista, egy kiképző és a csoport teszi össze a tudását, hogy megértse a különböző terepeken való drámázás kérdéseit, módszertani specifikumait. Azon dramatisták jelentkezését várjuk, akik:

 

 • szeretnének egy izgalmas műhelymunka részesei lenni
 • szisztematikusan megismerkedni a szociodráma gyakorlati lépéseivel, elméleti kérdéseivel és etikai problémáival
 • konkrét megoldásokat szeretnének arra, hogy az általuk preferált terep kihívásaira milyen módszertani válaszok lehetségesek
 • nem bánják, hogy a csoport egyben a szociodráma kiképző jelöltek képzésének a tere is, azaz, hogy részesévé válnak egy közösségi tanulási folyamatnak is

 

keretek:

 

 • havi egy képzési nap, hétfői napokon (2022-ben: 09.26., 10.10., 11.21., 12.12.)
 • 20.000 Ft/alkalom, amelynek egy részét a kiképzők a szociodráma fejlesztésére és népszerűsítésére ajánlják fel 
 • Vezetők: Blaskó Ágnes, Durst Móni, Galgóczi Krisztina és Kocsi Andrea szociodráma vezető és kiképző-jelöltek, valamint Goda Gyula kiképző, szupervízor
 • érdeklődni: moni.durst@gmail.com 

 

A 140 órás képzés elvégzésével szociodráma asszisztensi címet kaphatnak azok, akik már pszichodráma asszisztensek.

Várjuk jelentkezésed ezen az űrlapon

 

 

Az MPE Szociodráma Szekciója olyan módszertani csoport, melyben biztonságos körben inspiráljuk egymást, egymástól tanulunk, és fejlesztjük a módszert annak érdekében, hogy minél több terepen megjelenhessen a szociodráma.

 

2019 tavaszán alakultunk újjá, és több workshoppal és nagycsoporttal bemutatkoztunk már az első és a második Palettán, valamint a 2019-es kongresszuson.

2020 január óta találkozunk havi rendszerességgel azzal a távlati céllal, hogy a szociodrámát minél szélesebb körben ismertté, és minél több terep számára elérhetővé tegyük, egymás munkáját megismerjük és támogassuk, szakmai kérdéseket megvitassunk, és tovább fejlesszük a módszert.

A szekció szoros együttműködésben dolgozik az MPE Performers2 projektjével, mely a szociodráma hazai akkreditációját készíti elő egy nemzetközi módszerfejlesztő együttműködés keretében.

A szekció tagjai számos terepen dolgoznak szociodrámával: javítóintézetekben, iskolákban, egyetemen, egészségügyi dolgozókkal, romákkal, zenészekkel, szociális munkásokkal, színházban, és várnak minden érdeklődőt, akit érdekel a módszer vagy aki szeretné a saját munkájában, saját munkahelyén alkalmazni a szociodrámát.

A szekció néha zárt üzemmódban dolgozik, máskor pedig szívesen lát vendégeket vagy nyújt csatlakozási lehetőséget  új érdeklődőknek. A nyílt alkalmakat az egyesület honlapján és hírlevelén keresztül fogjuk meghirdetni, illetve a Facebook oldalunkon:

www.facebook.com/szociodrama

A Performers 2. projekt honlapja: http://sociodramanetwork.com/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/sociodramanetwork/

A stáb tagjai: Horváth Kata koordinátor, Blaskó Ágnes, Durst Móni, Galgóczi Krisztina, Juhacsek Petra, Kocsi Andrea Zsuzsanna, Pados Eszter

sociodramanetwork@gmail.com

 

A porjekt sikeresen zárult 2018-ban.

Kedves Egyesületi Tagok!

Mint bár bizonyára többen hallottatok róla egyesületünk idén elindít egy nemzetközi szociodráma programot együttműködésben más európai (portugál, görög, svéd) pszichodráma szervezetekkel és hátrányos helyzetű fiatalokkal dolgozó intézményekkel. Magyarországi partnerünk a Budapesti Javítóintézet és társ intézményei (javítóintézetek és speciális nevelőotthonok).

A program hosszútávú céljai:

 • a szociodráma integrálása az egyes országok így a hazai pszichodráma képzésbe
 • egy európai szociodráma minimál képzési sztenderd kidolgozásaa FEPTO számára.
 • a szociodráma módszer implementálása a marginalizált fiatalokkal foglalkozó intézményekben.

A program szakmai vezetője Teszáry Judith. A hazai stáb szakmai vezetője Fedor Béla. A program nemzetközi koordinátora Horváth Kata.

Az előkészítő munka illetve a tavaszi és őszi felhívásaink nyomán alakult ki az a 11 fős stáb, akik a programon közösen dolgozunk (Fedor Béla, Horváth Kata, Blaskó Ági, Molnár Erika, Ganyu Boróka, Kocsi Andrea, Pados Eszter, Hamvas Szilárd, szupervizorként Pintér Gábor, adminisztrátorként Juhacsek Petra és Tauszig Klára).

Az egyesület vezetőségének kiemelt célja, hogy minden a módszer iránt érdeklődő pszichodráma vezető közvetlenül profitáljon a program életre hívásából. A következő másfél évben több hazai és nemzetközi trénerek által vezetett, az egyesület minden tagja számára nyitott szociodráma ws fog megvalósulni.   Ezeket az egyesület honlapján illetve a program készülő web és facebook oldalán is meghirdetjük majd.

A programmal kapcsolatban bármilyen felmerülő kérdésre szívesen válaszolunk. Kérjük, hogy a sociodramanetwork@gmail.com címre írjatok.

 

Üdvözlettel,
Horváth Kata
Koordinátor 

Cikk a projektről a Fepto News-ban (45. oldal)

A Norvég Civil Alap által támogatott projekt.