Szociodráma

Megtartó erő – szociodráma projekt 2023. októberétől

AKTUÁLIS – szociodráma előkongresszusi workshop 2024. február 9-10-én

Szociodráma szekció

VIII. Nemeztközi Szociodráma Konferencia 2024. június 26-30., Budapest

Szociodráma pilot képzés (2022-2023)

Én az ő helyében… és tényleg! Norvég projekt

Az MPE Szociodráma Szekciója olyan módszertani csoport, melyben biztonságos körben inspiráljuk egymást, egymástól tanulunk, és fejlesztjük a módszert annak érdekében, hogy minél több terepen megjelenhessen a szociodráma.

 

2019 tavaszán alakultunk újjá, és több workshoppal és nagycsoporttal bemutatkoztunk már az első és a második Palettán, valamint a 2019-es kongresszuson.

2020 január óta találkozunk havi rendszerességgel azzal a távlati céllal, hogy a szociodrámát minél szélesebb körben ismertté, és minél több terep számára elérhetővé tegyük, egymás munkáját megismerjük és támogassuk, szakmai kérdéseket megvitassunk, és tovább fejlesszük a módszert.

A szekció szoros együttműködésben dolgozik az MPE Performers2 projektjével, mely a szociodráma hazai akkreditációját készíti elő egy nemzetközi módszerfejlesztő együttműködés keretében.

A szekció tagjai számos terepen dolgoznak szociodrámával: javítóintézetekben, iskolákban, egyetemen, egészségügyi dolgozókkal, romákkal, zenészekkel, szociális munkásokkal, színházban, és várnak minden érdeklődőt, akit érdekel a módszer vagy aki szeretné a saját munkájában, saját munkahelyén alkalmazni a szociodrámát.

A szekció néha zárt üzemmódban dolgozik, máskor pedig szívesen lát vendégeket vagy nyújt csatlakozási lehetőséget  új érdeklődőknek. A nyílt alkalmakat az egyesület honlapján és hírlevelén keresztül fogjuk meghirdetni, illetve a Facebook oldalunkon:

www.facebook.com/szociodrama

A Performers 2. projekt honlapja: http://sociodramanetwork.com/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/sociodramanetwork/

A stáb tagjai: Horváth Kata koordinátor, Blaskó Ágnes, Durst Móni, Galgóczi Krisztina, Juhacsek Petra, Kocsi Andrea Zsuzsanna, Pados Eszter

sociodramanetwork@gmail.com

 

A porjekt sikeresen zárult 2018-ban.

Kedves Egyesületi Tagok!

Mint bár bizonyára többen hallottatok róla egyesületünk idén elindít egy nemzetközi szociodráma programot együttműködésben más európai (portugál, görög, svéd) pszichodráma szervezetekkel és hátrányos helyzetű fiatalokkal dolgozó intézményekkel. Magyarországi partnerünk a Budapesti Javítóintézet és társ intézményei (javítóintézetek és speciális nevelőotthonok).

A program hosszútávú céljai:

  • a szociodráma integrálása az egyes országok így a hazai pszichodráma képzésbe
  • egy európai szociodráma minimál képzési sztenderd kidolgozásaa FEPTO számára.
  • a szociodráma módszer implementálása a marginalizált fiatalokkal foglalkozó intézményekben.

A program szakmai vezetője Teszáry Judith. A hazai stáb szakmai vezetője Fedor Béla. A program nemzetközi koordinátora Horváth Kata.

Az előkészítő munka illetve a tavaszi és őszi felhívásaink nyomán alakult ki az a 11 fős stáb, akik a programon közösen dolgozunk (Fedor Béla, Horváth Kata, Blaskó Ági, Molnár Erika, Ganyu Boróka, Kocsi Andrea, Pados Eszter, Hamvas Szilárd, szupervizorként Pintér Gábor, adminisztrátorként Juhacsek Petra és Tauszig Klára).

Az egyesület vezetőségének kiemelt célja, hogy minden a módszer iránt érdeklődő pszichodráma vezető közvetlenül profitáljon a program életre hívásából. A következő másfél évben több hazai és nemzetközi trénerek által vezetett, az egyesület minden tagja számára nyitott szociodráma ws fog megvalósulni.   Ezeket az egyesület honlapján illetve a program készülő web és facebook oldalán is meghirdetjük majd.

A programmal kapcsolatban bármilyen felmerülő kérdésre szívesen válaszolunk. Kérjük, hogy a sociodramanetwork@gmail.com címre írjatok.

 

Üdvözlettel,
Horváth Kata
Koordinátor 

Cikk a projektről a Fepto News-ban (45. oldal)

A Norvég Civil Alap által támogatott projekt.