Online Munkacsoport

A munkacsoport 2020-ban a pandémia idején alakult az online pszichodráma lehetőségeinek feltérképezésére.

Az Online Munkacsoport tapasztalatait írásban Online kisokos címen összegezte.

Szabó Gabi kiképző pszichodráma vezető, szupervízor

szabogabi@csanadicsoport.com 

Minden aktualitás az online csoportozásról:

Az online csoportozásról

Dr. Nagy Zsuzsanna: Szociometria az online pszichodrámában

A szociometrikus technikák a pszichodráma eszköztárának elengedhetetlen részét jelentik. A járvány miatt az online térbe kényszerült csoportok számára ez az eszköz eddig hiányzott, hiszen nem volt erre alkalmas technika. Ezt a hiányt oldja fel az alábbiakban röviden bemutatott módszer, amely a személyes találkozással működő csoportoknál alkalmazott szociometriát helyezi át az online térbe.
Gondolkodásunk abban az irányban indult el, hogy milyen módon lehetséges közös felületet találni, amely reprezentálja a csoport terét, amelyben minden csoporttag elhelyezheti saját magát. A személyes csoportoknál ez természetesen adott, az online térben pedig kollaboratív szoftverek adnak erre megoldást. Választásunk a Google Diák (Slides) alkalmazásra esett, aminek azt a funkcióját használtuk ki, hogy a megosztott dokumentumokat egyidejűleg többen szerkeszthetik.
Az egyes csoporttagok a nevüket vagy akár egy kis kört tudnak mozgatni a megosztott dokumentumban (amely a csoport terét jelenti), törekedve arra, hogy a közelség – távolság viszonyok megfeleljenek annak, ahogy azt ők érzik a többi csoporttaggal kapcsolatban.

Maga a szociometria 3 szakaszban zajlik. Minden szakaszra igaz, hogy addig van lehetőség a mozgatásra, amíg a közelség – távolság a lehető legjobban meg nem közelíti az egyén által a csoportban megélteket.
Az első szakasz szabálya az, hogy csak a saját jelüket, nevüket mozdíthatják a csoporttagok. A második szakaszban csak mások jelét lehet mozdítani, míg a harmadik szakaszban újra csak a saját jel mozdítható.
Az egyes szakaszok lehetnek időkorlátosok, vagy addig is tarthatnak, amíg van olyan a csoportban, aki nem elégedett az ábrán látható elrendezéssel. Az egyes szakaszok végén célszerű a kialakult képeket menteni, ez nagy segítséget nyújt a feldolgozásban.

A feldolgozásban a csoporttagok arról beszélnek, hogy milyen stratégia mentén mozgatták a jeleket, hogy kik voltak azok a csoporttagok, akikhez közel szerettek volna lenni, és kik azok, akiktől távolságot szerettek volna tartani. Szintén szempont, hogy a szociometriában megtalált helyük mennyire jellemzi őket a világban.