HATÓKÖR MŰHELY Gyermekdráma – Szociodráma Munkacsoport

 

 

 

HATÓKÖR MŰHELY

Gyermekdráma – Szociodráma Munkacsoport

A 2021-ben létrejött munkacsoportunk gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozó intézményekkel működik együtt: iskolákkal, gyermekotthonokkal, tanodákkal, családok átmeneti otthonaival, javítóintézetekkel. 

Ezekben az intézményekben, nehéz helyzetben lévő csoportokkal – gyerekekkel és segítőikkel – dolgozunk viszonyaik reparálásán, konfliktusaik átdolgozásán, egy-egy jól működő közösség megalapozásán. E cél érdekében egy egységes, a szociodráma és a gyermekpszichodráma eszközeit kombináló, trauma-informált csoportmódszertant dolgoztunk ki, amelynek különböző változatait alkalmazzuk eltérő intézményi kontextusokban. Egy-egy alkalomra, rövid folyamatokra (6 alkalom) vagy hosszú távú folyamatokra szerződünk az intézményekkel.

 

Munkacsoportunk a Magyar Pszichodráma Egyesületben 2017 és 2022 között futó PERFORMERS nemzetközi szociodráma projekt folytatásaként jött létre. E projekt keretében hátrányos helyzetű gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozó intézményekben használtuk és fejlesztettük a szociodrámát. Az ebben a projektben kidolgozott módszertant alkalmazzuk és fejlesztjük tovább és terjesztjük aktuális intézményi gyerek-, kamasz- és segítői csoportjainkban.

 

Munkacsoportunk 2022-ben önálló, interdiszciplináris műhellyé Hatókör Műhely alakult. Az intézményekben és egymás közt is az értékeket, kapcsolódásokat, fejlődési lehetőségeket kutatjuk. A műhelyalkalmakat minden hónap 3. hétfőjén 18.00-21.00-ig tartjuk. A műhelyalkalmakon az intézményi munkák intervíziója: módszertani, csoportvezetési, etikai kérdések dramatikus feldolgozása zajlik.

A munkacsoport alapítói:  Horváth Kata, Janda Zsuzsa, Kocsi Andrea és Pados Eszter

A műhely 2022-23-ban aktív tagjai: Bogschütz Zoltán, Füredi Virág, Hegyes Katalin, Kárpáti Liza, Kubovics-Juhász Csilla, Makkai Dániel, Menyhárt Felícia, Lakatos Zsuzsanna, Fodorné Mikita Gyöngyi, Szokács Kinga, Takács Emőke, Tóth-Dénes Judit

 

További információ:

email: htkr.muhely@gmail.com

Könyv_Játékok a jövőért.pdf

Hatokor intezmenyi drama ismerteto.pdf

www.sociodramanetwork.com/sociodrama-in-institutions/