Gyakran ismételt kérdések

GYIK

Itt a csoportkereséssel, a csoportba járók és a csoportvezetők adminisztratív teendővel, valamint az egyesületi tagsággal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszolunk.

Hogyan tudok pszichodráma csoportba jelentkezni?

Pszichodráma csoportok folyamatosan indulnak, melyekről az Induló csoportok menüpont alatt tájékozódhatsz. A csoporthirdetésekben szerepel az indulás időpontja, az óraszám, a csoport leírása. Jelentkezni a csoportvezetőknél lehet e-mailen vagy telefonon. A csoportba kerüléshez minden esetben egy (ingyenes) személyes interjú szükséges a csoportvezetőkkel.

Képzésbe járok egy egyesületnél/felsőoktatási intézményben és bizonyos óraszámú önismeretet kell teljesítenem. Milyen pszichodráma csoportot válasszak?

Erről minden esetben a képzőhelyed tud felvilágosítást adni, jellemzően a Tanulmányi Osztály.  Javasoljuk, hogy kérdezz rá, hogy szükséges-e, hogy önismereti csoportodnak egyik vezetője kiképző, vagy kiképző pszichodráma pszichoterapeuta kell-e legyen?

Melyik önismereti pszichodráma csoportot válasszam?

Az aktuálisan induló csoportokról bővebben az Induló csoportok menüpont alatt tájékozódhatsz. A csoportok leírásában jellemzően szerepel, hogy milyen napokon, milyen gyakorisággal indulnak. A csoport díjazásáról, pontos indulásáról, egyebekről a csoportvezetőknél tudsz a hirdetésben szereplő elérhetőségeken érdeklődni, munkatársaink ebben sajnos nem tudnak tanácsot adni.

Mi a különbség az önismereti és a kiképző csoport között?

A pszichodráma csoportok közül a pszichodrámával való ismerkedést az önismereti csoportokban lehet elkezdeni. Az önismereti csoportokba 20 év feletti felnőtteket fogadnak a csoportvezetők. Fiatalabb korosztálynak kamaszcsoportok, illetve gyermekpszichodráma csoportok indulnak.

A pszichodráma asszisztens, pszichodráma vezető és pszichodráma pszichoterapeuta képzés feltétele a Képzési Rendnek megfelelő önismereti csoport elvégzése, a csoportvezetők ajánlása a képzésbe lépésre, és BA szintű diploma megléte. A további részleteket a Képzési Rend tartalmazza.

Szeretném megtanulni a pszichodráma módszerét. Mi ennek az útja?

A pszichodráma vezetővé válás három szakaszból álló folyamat.

Mindenekelőtt legalább 250 óra önismereti csoporton kell aktívan részt venned. A 250 órát van mód két egymást követő csoportban is teljesíteni. Az első csoport legalább 120 órás kell legyen a második pedig legalább 130 órás és kiképző pszichodráma vezető vagy kiképző pszichodráma pszichoterapeuta kell, hogy vezesse. 

A 250 óra önismereti pszichodráma csoporton való részvétel után – amennyiben a csoportvezetőid javasolnak – jelentkezhetsz asszisztensi képzésbe. Ennek hossza legalább 180 óra és a részvételhez BA szintű diploma is szükséges.

Az asszisztensi képzés vizsgával zárul, amely ha sikeres, pszichodráma asszisztens címet kapsz, ami már – pszichodráma vezető mellett – csoportvezetésre jogosít.

Pszichodráma asszisztensként jelentkezhetsz pszichodráma vezetői képzésbe, ami a kötelező workshopokkal együtt mintegy 400 óra, és hozzávetőleg 3,5- 4 évig tart.  A csoport szakdolgozat írással és annak megvédésével zárul. Részleteket és az egyéb követelményeket a Képzési Rendünkben olvashatod. 

Fontos figyelned arra, hogy amennyiben pszichodráma pszichoterapeuta szeretnél lenni, akkor valamennyi szakaszt olyan csoportban kell elvégezned, ahol legalább az egyik csoportvezető kiképző pszichodráma pszichoterapeuta címmel rendelkezik.  

Kapok valamilyen igazolást az elvégzett önismereti csoportról?

Az önismereti csoport teljesítését a Magyar Pszichodráma Egyesület leckekönyvében vagy az egyesület által kiállított hivatalos igazolással lehet igazolni. 

Hogyan tudom kiváltani a pszichodráma leckekönyvet?

A pszichodráma leckekönyvet 2020. november 1. után indult csoportoknál a csoport utáni regisztrációs díj befizetésével lehet kiváltani. A kért adatokat azonosítási és igazolási céllal tartjuk nyilván.

A leckekönyv kiváltásához szükséges:

  • 1 db igazolványkép
  • 2000 Ft (a leckekönyv ára)
  • pozíciószám(ok): Annak a csoportnak/csoportoknak a pozíciószáma, amelybe jártál. Ha nem tudod, akkor a csoportvezetőid tudnak ebben segíteni.
  • Amennyiben önismereti csoportjaidat 2014. január 1. előtt kezdted, akkor szükséges a csoportod vezetőinek írásbeli igazolása (e-mailben is megfelel), melyet a leckekönyv kiállítását kérőnek kell intéznie.

 

Az eddig elvégzett pozíciószámmal rendelkező önismereti csoportjaid után nyilvántartási díjat kell fizetned. (Ez 250 óra önismeret után jellemzően 20 vagy 22 ezer Ft.) Az összeget befizetheted készpénzben vagy átutalással (számlaszám: 11713005-20412647), vagy a honlapon bankkártyával (Online befizetés | pszichodrama.hu). A közleményben szíveskedjél feltüntetni a csoport pozíciószámát és a nevedet. Számlát csak az utaló nevére tudunk kiállítani.

A postai úton való kiváltáshoz  javasoljuk hogy a csoportjaid utáni nyilvántartási összegeket és a leckekönyv árát utald át, az igazolványképet,  pozíciószámodat, valamint személyes adataidat (születési idő, postacím, telefonszám, e-mail cím) pedig juttasd el egy borítékban irodánkba (Magyar Pszichodráma Egyesület, 1380 Budapest Pf.: 1215).
A leckekönyvet az általad megadott postacímre küldjük vissza.

2023-tól lehetőség van a leckekönyv elektronikus megrendelésére is: ehhez az igazolványképet kérjük, e-mailen küldd el az info@pszichodrama.hu címre. A továbbiakat ugyanúgy kérjük intézni, mint a postai úton kiváltott leckekönyvnél.

Hogyan kaphatok hivatalos igazolást az elvégzett önismereti csoportomról?

A Magyar Pszichodráma Egyesület által kibocsátott igazolást e-mailben kérheted, ezt a kiállítás után postázzuk. Az igazolás kiállításához az alábbiakra lesz szükségünk:

  • postacím,
  • személyes adatok: anyja neve, születési dátum,
  • a csoport pozíciószáma (ezt csoportvezetőid tudják megmondani)
  • A pszichodráma leckekönyv, (Amennyiben van már és a csoportvezetőid aláírták azt, elegendő a leckekönyv első oldalát és vezetők aláírásával ellátott oldalaikat szkennelve elküldeni nekünk.)
  • a kapcsolódó nyilvántartási díj befizetése, ami függ attól, hogy mikor végezted az önismereti csoportot, és hogy hány óráról kérsz igazolást. (Számlaszámunk: OTP 11713005-20412647) A közleményben tüntesd fel a nevedet és a csoportod pozíciószámát. Számlát csak az utaló nevére tudunk kiállítani.
Kell időpontot egyeztetnem személyes ügyintézéshez?

Nem szükséges. Ügyfélfogadási időben bármikor fogadunk. Ügyfélfogadási idő: hétfőnként 9-11 óra között, csütörtökönként 15-19 óra között. Figyelem: jelenleg a vírushelyzet miatt szünetel a személyes ügyfélfogadás.

A csoportvezetőktől kapott igazolással igazolhatom a képző intézményem felé, hogy elvégeztem egy önismereti csoportot?

Nem. Ehhez az MPE hivatalos igazolása vagy a pszichodráma leckekönyv szükséges.

A leckekönyvvel tudom igazolni a képző intézményem felé, hogy elvégeztem egy önismereti csoportot?

Ez a képzőhelytől függ. Erről minden esetben a képzőhelyed tud felvilágosítást adni, jellemzően a Tanulmányi Osztály. 

Képzőcsoportba járok. Miért kell nyilvántartási díjat fizetnem az egyesületnek?

Az egyesületnek, mint felnőttképzést folytató szervezetnek számos a képzéssel kapcsolatos adminisztrációs költsége van. A nyilvántartási díj a csoporttag ehhez való hozzájárulása. A csoportvezetők is fizetnek az egyesület felé nyilvántartási díjat, az adminisztrációs terhek így megoszlanak. Az egyesület közhasznú civil szervezet, így semmilyen tevékenységünknek nem célja a profitszerzés, a befizetett díjak a  kiadásaink fedezéshez szükségesek.

A nyilvántartási díjak összege:

250 órás pszichodráma önismereti csoport 25.000 Ft
150 órás pszichodráma önismereti csoport 15.000 Ft
120 órás pszichodráma önismereti csoport 12.000 Ft

 

Gyermekpszichodráma/bibliodráma asszisztensi csoportba szeretnék jelentkezni. Mi szükséges ehhez?

A gyermekpszichodráma/bibliodráma asszisztensi csoportba lépés feltétele az elvégzett és csoportvezetők által igazolt minimum 250 óra pszichodráma önismeret, valamint gyermekpszichodráma/bibliodráma saját élmény a Képzési Rendnek megfelelő óraszámban.  Gyermekpszichodráma/bibliodráma asszisztensi címet a sikeres gyermekpszichodráma/bibliodráma vizsga után kaphat a hallgató. A képzésről bővebben a Képzési Rendben olvashatsz.

Hogyan léphetek be a Magyar Pszichodráma Egyesületbe?

Ha szeretnél az MPE tagja lenni, akkor először olvasd el az Alapszabályt, amely itt található: http://www.pszichodrama.hu/egyesuletrol/alapszabaly-szmsz/ 

Amennyiben egyetértesz az egyesület céljaival, a belépési nyilatkozatot kell kitöltve és aláírva, az ajánló kiképző aláírásával együtt eljuttatnod az egyesület irodájába. Csak az eredetiben aláírt, papíralapú belépési nyilatkozat birtokában terjeszthetjük a Közgyűlés elé a belépési kérelmedet.

A tagfelvételekről az MPE legfőbb döntéshozó szerve, a Közgyűlés dönt. Az MPE jellemzően évi két közgyűlést tart, egyet tavasszal és egyet télen.  Ahhoz, hogy az egyesület „rendes tagja” lehess legalább pszichodráma asszisztensi címmel kell rendelkezned.

Miért jó, ha belépek a Magyar Pszichodráma Egyesületbe?

A Magyar Pszichodráma Egyesület az egyetlen szervezet, amely a magyarországi dramatistáknak és a pszichodráma iránt érdeklődőknek szakmai és közösségi keretet biztosít.

Az MPE tagjai kedvezményes áron vehetnék részt az egyesület rendezvényein,  bizonyos rendezvényeken csak ők vehetnek részt. 

Az egyesület tagjai díjmentesen kapják a Pszichodráma Szakfolyóirat aktuális számát. Az egyesületi hírlevélből értesülhetnek az aktuális eseményekről, hírekről, társszervezetek szakmai programjairól. 

Csak az egyesület rendes tagja indíthat regisztrált, pozíciószámmal rendelkező csoportot. Honlapunkon csak a rendes tagok csoporthirdetését jelentetjük meg.

Az egyesület rendes tagjai választhatnak és választhatóak az MPE tisztségeire.

Pártoló tag vagyok és pszichodráma asszisztensi címet szereztem. Hogyan lehetek rendes tag?

Kérjük, írj egy e-mailt ezzel a kéréssel az info@pszichodrama.hu vagy a pszichodrama@freemail.hu címre, és átállítjuk a tagi státuszodat.

Mennyi az éves tagdíj? Hogyan fizethetem be?

Az éves rendes tagdíj 2024-től 14.000 Ft/év (naptári év), a pártoló tagdíj 10.000 Ft/év.

2021-2023 között a rendes tagdíj  10.000 Ft/év (naptári év), a pártolói tagdíj 7.000 Ft/év volt. 2012 és 2020 között a rendes tagdíj 8.000 Ft, a pártolói tagdíj 6.000 Ft volt.

A tagdíj rendezhető bankkártyával a honlapon keresztül, banki átutalással, vagy személyesen ügyfélfogadási időben, készpénzzel. Számlaszámunk: OTP 11713005-20412647

Tagdíjbefizetésről csak magánszemélynek és csak arra a névre állíthatunk ki számlát, ahonnét az átutalás érkezett. Kizárólag ez felel meg a hatályos jogszabályoknak.

Sajnos minden más esetben vissza kell utalnunk az összeget.

Milyen számlaszámra utaljam a tagdíjat, csoportregisztrációs díjat, nyilvántartási díjat?

Az MPE számlaszáma: OTP 11713005-20412647 

Honlapunkon online befizetésre is van lehetőség itt.

Tagdíjbefizetésről csak magánszemélynek és csak arra a névre állíthatunk ki számlát, ahonnét az átutalás érkezett. Kizárólag ez felel meg a hatályos jogszabályoknak. Sajnos minden más esetben vissza kell utalnunk az összeget.

Mennyi a csoportregisztrációs díj?

Önismereti csoportok után fizetendő csoportregisztrációs díjak (melyet a csoportvezetők fizetnek be) 2020. december 1-től:

 

Pszichodráma vezető által indított önismereti csoport 150 óráig 12.000 Ft
Pszichodráma vezető által indított önismereti csoport 150 óra felett 18.000 Ft
Kiképző által indított önismereti csoport 150 óráig 20.000 Ft
Kiképző által indított önismereti csoport 150 óra felett 28.000 Ft
Bibliodráma sajátélmény 70 óra 6.000 Ft

 

 

Az önismereti csoport befejezésekor milyen adminisztratív teendőim vannak csoportvezetőként?

A csoport kimeneti névsorát – amely tartalmazza a résztvevők által teljesített óraszámot is – el kell küldened az ügyfélszolgálatnak, a pozíciószám megjelölésével, ezen az űrlapon keresztül

Ezen kívül tájékoztasd a csoportod tagjait, hogyan válthatják ki a pszichodráma leckekönyvet illetve hogyan kaphatnak igazolást az egyesülettől.

Tagja vagyok az egyesületnek. Mi szükséges ahhoz, hogy regisztrált, pozíció számmal rendelkező önismereti csoportot indíthassak?

Az általad vezetett csoportnak meg kell felelnie az érvényben lévő Képzési Rendnek.

A pozíciószám elnyerésének feltétele  a csoport bejelentése (a részletes tájékoztató a bejelentő űrlappal és a teendőkkel itt tölthető le), – legkésőbb a csoport első 30 órája után 2 héttel,  valamint a csoportregisztrációs díj befizetése. (Késedelem esetén a pozíciószámért járó díj kétszeresét, a csoport befejezését követő regisztráció esetén a pozíciószámért járó díj ötszörösét kötelesek a csoportvezetők az MPE felé megfizetni.) A csoportbejelentő lapot kitöltve (link), online kell az ügyfélszolgálatnak elküldened . A gördülékenyebb ügyintézés érdekében kérjük, hogy az átutalás közleményeként tüntesd föl, hogy „csoportregisztráció”, valamint a nevedet. Bankszámlaszám: 11713005-20412647.)