PSZICHODRÁMA TECHNIKÁK AZ EGYÉNI TERÁPIÁS MUNKÁBAN

Saját élményű workshop FIGUSCH ZOLIVAL

2023. augusztus 5-6 (szombat- vasárnap)

Ez a saját élményre épülő workshop olyan pszichodráma technikákat mutat be, amelyek egyénekkel való munka során használhatók. Tanulásunk különösen a brazil pszichodramatikusok által kidolgozott, de Brazílián kívül kevéssé ismert két megközelítésre fog összpontosítani (valamint ezek adaptációjára a számítógép képernyőjén keresztül történő távoli munkavégzés jelenlegi kihívásaihoz).

  • „Belső pszichodráma”. Ez a technika belső, szimbolikus dramatizálással működik, a kliens vizualizálja és átéli a cselekvést, anélkül, hogy azt fizikailag végrehajtaná. Az interakciók mentálisan történnek. A módszer kidolgozása és továbbfejlesztése  Bustos, Dias, Godoy és Fonseca nevéhez fűződik.
  • „Kapcsolat-pszichoterápia”. Ez egy Jose Fonseca által kifejlesztett munkamódszer,  az analitikus terápiából és pszichodrámából származó technika, amelyet a pszichodráma minimalista változataként írnak le.

A „kapcsolati pszichoterápia” kifejezés a terápiás munkán belül a kapcsolati filozófiát (Martin Buber) hangsúlyozza,  a kliens-terapeuta kapcsolattal (itt és most), a kliens külső kapcsolataival, valamint a kliens belső világából származó kapcsolatokkal. (belső szociometria) foglalkozik.  A jeleneteket szóban játsszák el; nincs külső drámai cselekvés, nincs színpad vagy színpadi jelzések, és nincs fizikai interakció.

A workshop saját élményen keresztül mutatja be ezeket a technikákat, lehetővé téve a résztvevők számára, hogy átgondolják, hogyan építhetik be ezeket saját gyakorlatukba. A két nap során áttekintjük a „belső pszichodráma” és a „kapcsolati pszichoterápia” elméleti alapjait is.

 

FIGUSCH ZOLTÁN Nagy Britanniában élő pszichodráma pszichoterapeuta, szupervízor és kiképző. Tagja a Brit Pszichodráma Egyesületnek (BPA) és a Egyesült Királyság Pszichoterápiás Tanácsának (UKCP). Tagja a brit North-West Psychodrama Association-nek is, ezen egyesület keretében az újonnan kiadott Moreno sorozat köteteinek főszerkesztője. Ezen munkásságáért 2013-ban elnyerte az ASGPP (Amerikai Pszichodráma és Csoport-terápiás Egyesület) „Zerka T. Moreno” díját.

 

Pszichoterapeutaként személyiségzavaros páciensekkel dolgozik egy pszichoterápiás klinikán Maidstone-ban.

Három pszichodráma kötet szerkesztője:

°         Szambadráma – A brazil pszichodráma; (Animula, 2008)

°         From one-to-one psychodrama to large group socio-psychodrama;

°         The J.L. Moreno meomorial photo album.

 

A workshop magyar nyelvű. A workshopot minimum 12 jelentkező esetén tartjuk meg.

A jelentkezés a workshop díjának átutalásával válik érvényessé.

Jelentkezés: Figusch Zoltán 2023. augusztus 5-6. ws jelentkezés

Bankszámlaszám: Magyar Pszichodráma Egyesület, OTP 11713005-20412647

A kétnapos worskhop díja 60 ezer forint. 

Helyszín: Budapest, Magnet Ház (Andrássy út 98.)

Jelentkezési és befizetési határidő:  2023. június 30.

A workshopon való részvétel a pszichodráma felsőfokú képzésbe a nem kötelező témájú workshopok közé 10 órában beszámítható.