Elhunyt Ritoók Magda, egyesületünk alapító tagja.
Ritoók Pálné, Ádám Magda 1936. február 12-én született Budapesten. 1958-ban végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar pszichológia-pedagógia-magyar szakán, majd gyakorló pszichológusként kezdett dolgozni, továbbá 1974-ig a Munkaügyi Minisztériumban pályaválasztási tanácsadással foglalkozott. 1974 és 1980 között a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Pedagógiai Kutatócsoportban a köznevelési rendszer tervezésén dolgozott.
Tagja volt az MTA Pszichológiai Bizottságának és a Magyar Akkreditációs Bizottságnak. A Magyar Pszichológiai Társaság, valamint a Felsőoktatási Tanácsadó Egyesület elnöki posztját is betöltötte.
Ritoók Magda a hazai pszichológiai tanácsadás megalapítója volt, emellett hosszú időn át vezette az ELTE Pszichológiai Intézetében a Tanácsadás Pszichológiája Tanszéket, ő hozta létre a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesületet. Nevéhez fűződik  a Tanácsadó szakpszichológus szakirányú továbbképzés és az Életvezetési Tanácsadás elindítása az ELTE-n, és ő volt a Kortárs segítés megalapozója is.
2008-ban Apáczai-Csere János-díjjal ismerték el munkásságát.