TB sarok - a Tanulmányi Bizottság hírei, közleményei

Kedves Mindnyájan!

Honlapunkon új rovatot indítunk TB-sarok címmel, melyben bizottságunk munkájába és az aktuális tanulmányi ügyekbe szeretnénk bepillantást nyújtani,  főképp egyesületünk  kiképzői és  csoportvezetői számára.

Az információk ugyanakkor hasznosak lehetnek az érdeklődőknek és a képzésbe járóknak is. A TB minden - a képzésben résztvevőkre, képzési csoportokra általánosan vonatkozó - határozatát is itt jelenítjük meg, a TB döntések után 8 napon belül. A fontos döntésekről  a Kiképzők Tanácsa ülésein és a Közgyűléseken is beszámolunk, de hírleveleinkben is értesítünk Benneteket, most már hivatkozva  TB-sarok  rovatunk elérhetőségére is. Szívesen vesszük  ezzel kapcsolatos  megjegyzéseiteket, vagy a bizottságot érintő egyéb visszajelzéseiteket!  Szívesen állunk rendelkezésetekre!

 
Dr. Pintér Gábor (TB elnök)  

 

 A Tanulmányi Bizottság tagjai

A 2016. november 17-i Közgyűlés eredményeként a Tanulmányi Bizottság tagjai az elkövetkező 3 évben:

Elnök: Dr. Pintér Gábor

 

Tagok:

Bagotai Tamás

Erdei Kata (a Gyermekdráma Munkacsoport által delegált TB tag)

Lőrincz Éva

Dr. Marlok Zsuzsa (a Bibliodráma Munkacsoport által delegált TB tag)

Dr. Nagy Zsuzsanna

Dr. Ónody Sarolta

 

 

  Néhány változás a Képzési Rendben

A most induló csoportokra már az új Képzési Rend (és melléklete, a Diplomamunka Készítési és Vizsgaszabályzat) lesz érvényes. Néhány szabályt már a most futó felsőfokú csoportokra is életbe léptetünk, ez a honlapon a Tanulmányi Bizottság határozatában olvasható. Reméljük, hogy a változtatások  egyértelműbbé teszik  képzéseink szabályozását, érthetőbbé a szöveget magát, s könnyebbé a kiképzők, csoportba járók és az ügyfélszolgálat munkáját. Minden változás több lépcsőben, sokak véleményének figyelembe vételével,  a TB ülések döntései nyomán született.

Néhány fontos változásra hívom fel figyelmeteket az alábbiakban, messze a teljesség igénye nélkül:

 • ezentúl minden csoport max. 16 fős lehet, még a kiképző csoportok is
 • egyéni szupervízorként korábbi csoportvezető is választható, (a jelenlegi kiképzők-szupervízorok továbbra sem);
 • korábbi kiképzőjétől is beszámíthat a felsőfokba járó workshopot, de legalább két teljesen független kiképzőhöz is el kell mennie workshopra (felsőfokú képzése aktív résztvevőihez továbbra sem);
 • a kiképzővé válás önismereti csoport vezetési követelményét könnyítettük;
 • a felsőfokú csoport második vezetője, ha van,  a jövőben legalább pszichodráma vezető kell, hogy legyen;
 • megszűnik az érettségi mellett szerezhető pszichodráma asszisztensi cím lehetősége;
 • pontosítottuk a felvételi szeminárium, a pszichodráma önismeret tartalmi elemeit, valamint
 • teljesen megújítottuk a felsőfokú képzés témaköreit;
 • az asszisztensi csoport  (minimális) óraszáma 160-ról 180 órára emelkedett,
 • pontosítottuk a felsőfok részeként indítandó gyakorlócsoportok leírását, illetve a diplomamunkában a szükséges tartalmi követelményeket
 • kettő helyett elég egy vizsgáztató a felsőfok végén (az egyik opponens) de marad a két opponenses írásbeli értékelés

Kérjük, hogy mindenki feltétlenül olvassa el és adja tovább a csoportjába jerlentkezőknek (legalább) a vonatkozó fejezeteket!

Köszönöm az együttműködést, üdvözlettel:  Pintér Gábor

 

  Módosított Képzési Rend és Diplomakészítési és Vizsgaszabályzat

Örömmel tudatjuk, hogy elkészült és 2016. június 30-án életbe lép a módosított Képzési Rend és Vizsgaszabályzat.

A szabályzatok itt olvashatók: http://www.pszichodrama.hu/kepzesek/kepzesi-rend

A Tanulmányi Bizottság határozata értelmében néhány szabályt azonnal hatályba léptet, bővebben: A Tanulmányi Bizottság határozata

2016. június 29.

 

 

  Ajánlott irodalom a képzéseinkhez

Örömmel tudatjuk, hogy június végére elkészült a pszichodráma ajánlott irodalom jegyzéke. A jegyzék összeállításában a kiképzők és a Tanulmányi Bizottság tagjai is aktívan részt vettek. Elérhető az Ajánlott irodalom menüpont alatt.

Továbbra is várjuk az új, értékes, fontos pszichodráma szakirodalmak ajánlását, melynek jegyzékbe kerüléséről a Tanulmányi Bizottság dönt (a listát folyamatosan aktualizáljuk).

2016. június 27.

 

  A Képzési Rend módosítása

A Tanulmányi Bizottság idén az elmúlt évek tapasztalatai alapján a 2013. május 31-én életbe lépett Képzési Rend módosítását tervezi. A módosított Képzési Rend várhatóan 2016. májusban lép érvénybe, és az érvényessége után induló csoportokra vonatkozik majd.

A módosított Képzési Rendet a Képzések/Képzési rend menüpont alatt fogjuk megjelentetni: http://www.pszichodrama.hu/kepzesek/kepzesi-rend .

2016. február 18.

 

Kötelező irodalom a képzéseinkhez

Örömmel adjuk hírül, hogy június végére elkészültek a kötelező irodalom jegyzékek. A pszichodráma irodalomjegyzék összeállításában több lépcsőben a kiképzők vettek részt. A bibliodráma és gyermekdráma szakirodalmat a specializációk kiképzői dolgozták ki. A szakirodalmi listák elérhetők honlapunk Kötelező irodalom menüpontja alatt.

Ajánljuk ezt a listát mindazon csoportoknak, amelyekben már folyik a képzés.

Kötelező jelleggel a 2015. július 1-je után induló csoportokban vezetjük be.

2015. június 30.

 

                                     

  150 órás önismereti csoport létszáma (ajánlás)

A Tanulmányi Bizottság az MPE elnökének kezdeményezésére ajánlásként fogalmazza meg, hogy  a 150 órás önismereti csoportok létszáma maximum 16 fő legyen. A TB úgy tervezi, hogy ez az ajánlás bekerülhet a következő Képzési Rendbe (a jelenlegi szabályozás nem tér ki külön a 150 órás önismereti csoportokra, egységesen maximum 18 fő részvétele engedélyezett).  Fogjuk kérni a csoportvezetőktől ezzel kapcsolatos tapasztalataitokat is. (Például kérdés, hogy mi vonatkozzék a 150-250 óra közöttiekre.)

 

  150/250 órás önismereti csoport

A Tanulmányi Bizottság álláspontja, hogy az önismereti (sajátélményű) csoportok biztonságos működéséhez  szükséges a keretek megfelelő megállapítása, többek között a csoport időkeretének előzetes rögzítése. Ezek szerint egy csoport a meghirdetésekor vagy pl. 150, vagy pl. 250 óra hosszúságú, nem lehet  egyazon csoportot úgy indítani, hirdetni, hogy egyszerre legyen kétféle, a konkrét jelentkezők igényei szerint. A pszichoterápiás alapelvek is alátámasztják ezt, és  Képzési Rendünk szerint is lezárt csoportfolyamatra  van szükség minden résztvevő számára.

 

  Workshopok beszámíthatósága a pszichodráma képzésbe (a TB 2015. áprilisi határozata)

A Tanulmányi Bizottsághoz számos kérés érkezik különféle, a Képzési Rendtől eltérő workshopok beszámíthatóságával kapcsolatban. Ezért részletesen foglalkoztunk a kérdéssel. A kialakult helyzetben a TB álláspontja, hogy nem tér el attól a KR-ben szereplő feltételtől, hogy csak kiképzők workshopjait  fogadja el a képzés részeként. A bibliodráma és a gyermekdráma workshopok esetén értelemszerűen bibliodráma, illetve gyermekdráma kiképző workshopjai számítanak be. Természetesen workshopokat hirdethetnek és vezethetnek megfelelő végzettséggel mások is.


A TB lehetőséget biztosít a képzésben lévők számára, hogy a nem kötelezően előírt témájú workshopok terhére (40 óra) az alábbi típusú workshopokat típusonként maximum 10 órában beszámíttathassák a pszichodráma felsőfok részeként: hazai és külföldi pszichodráma kongresszusok, bibliodráma, gyermekdráma workshopok, külföldi kiképző által vezetett workshopok (utóbbiak esetében akkor, ha a TB engedélyezte a beszámíthatóságot).


A korábban lezajlott és igazolt, egyedi kérelemre hozott TB döntések alapján besorolt workshopok természetesen érvényesek. Ugyanez vonatkozik a korábbi kongresszusokra is.

 

  Kötelező témájú workshopok meghirdetése és beszámíthatósága

A Tanulmányi Bizottság álláspontja, hogy a kötelező témájú workshopok témáját (klinikai vagy csoportdinamikai vagy krízis) a meghirdetéskor meg kell adni és a részvétel ebben az egy, adekvát  témában számítható be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírek

Kamaszcsoport

14-16 éveseknek 50 órás önismereti csoport indul 2017. márciusában. Bővebben...  

Anyós-meny, após-vő: helyem a felnőtt gyermekeim életében

50 órás személyiségfejlesztő csoportunkba hívjuk azokat a szülőket, akik családja bővül/bővült felnőtt gyermekük párjával.  

 

Bővebben...  
Változik a csoportregisztrációs díj és a nyilvántartási díj

Kedves Tagtársunk!

 

Az Egyesület Vezetősége az egyesület anyagi stabilitásának megőrzése és a következő vezetőség mozgásterének, terveinek segítése érdekében az alábbi módosításokról döntött a csoportregisztrációs díj és a nyilvántartási díj tekintetében: Bővebben...  

Gyászfeldolgozó csoport

Gyász – és veszteség feldolgozó csoport indul 2017. február 21-én.

A tíz alkalomból álló kurzus célja, a veszteségek által keltett lelki elakadások oldása és a gyászmunka segítése dramatikus eszközökkel. Szívesen látunk bárkit, aki úgy érzi, hogy egyedül maradt gyászával, veszteségével.

A foglalkozások kéthetente, kedden 18h 30’-20h 30’ tartanak. Bővebben...  

Bejelentkezés

Ha Ön tagja az egyesületnek, lépjen be saját profiljával!
- Elfelejtette jelszavát?
- Elfelejtette felhasználónevét?

Oldaltérkép

 

           A Magyar Pszichodráma Egyesület támogatója a Rackhost Zrt.      www.rackhost.hu