Pszichoterápia folyóirat pályázata

Megcsúszások – avagy megállunk-e a csúszós lejtőn?

Képzésünk során megtanuljuk, hogyan működjünk, hogyan viselkedjünk terápiás helyzetekben. Egy tökéletes világban a segítő mindig empatikus, egyszerre neutrális és elfogadó, hol tükör, hol meg konténer és még sorolhatnánk. A valóság persze néha más. Mi van olyankor, ha a terapeuta éhes, fáradt vagy egyszerűen rossz napja van? Az sem könnyű helyzet, amikor olyan pácienssel kell beszélgetést folytatnunk, aki nem a színünk csücske.

 

 

Hallomásból ismerős lehet a helyzet, amikor a terapeuta elfelejti beírni a naptárába a pácienst, és nincs ott a rendelésén, amikor jön, vagy ugyanarra az időpontra egy másik pácienst ír be, s így ketten egyszerre érkeznek. Előfordulhatnak durvább helyzetek is…. A terapeuta egy pillanatra „megfeledkezhet magáról”, azon kaphatja magát, hogy fölényét nem tudja palástolni, rosszallóan grimaszol, esetleg kicsúszik a száján egy kekeckedő megjegyzés, amiről már akkor tudja, hogy nem kellett volna...

Mit kezdünk az ilyen helyzettel – kifelé és befelé? Mikor érezzük, hogy még gúd inaff vagyunk, s mikor azt, hogy a helyzetet komolyabban meg kell beszélnünk magunkkal vagy másokkal? Vagy talán előfordul az is, hogy egyre inkább hagyjuk tudattalanunk bölcsességét érvényesülni, mert rájövünk, nem is akarunk a csúszós lejtőn megállni?

Pályázatunk a tanácsadás vagy a klinikum területén képzésben lévőknek, kezdő és gyakorló szakembereknek egyaránt szól.

Várjuk az olyan eredeti vagy hétköznapi, meglepő vagy kiszámítható, rövid csattanós vagy hosszabb, szellemes vagy elgondolkodtató, egyedi vagy tizenkettő egytucat, valós/fiktív terápiás történeteket, melyek arról szólnak, mi van olyankor, ha a terapeuta elvét valamit, vagy egy kis időre kiesik szerepéből.

Amennyiben az íráson belül egy-egy „eset” részlete jelenik meg, a megjelenítés vonatkozásában a „Pszichoterapeuták etikai kódexe” az irányadó.

Az írás terjedelme maximum 15 000 karakter; a műfaj jellegének megfelelően irodalmi hivatkozásokat nem kérünk.

A pályázat leadási határideje 2019. június 25.

A legjobb munkákat megjelentetjük a Pszichoterápia folyóiratban.

A pályázatokat a szerkesztőség címére (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." target="_blank">szerkesztoseg@pszichoterapia.hu) kérjük, e-mail csatolás formájában. Kérjük, hogy a szerző mellőzzön minden formázást, kiemelésre a dőlt formát használhatja, s balra zárt, Times New Roman 12 betűt, egyes sortávolságot használjon.

A Pszichoterápia szerkesztősége: Berger Noémi, Bokor László, Kiss Tibor Cece, Pál Krisztina, Szőnyi Gábor, Takácsy Márta, Tiringer István, Valkó Lili

 

 

 

 

Hírek

Telefonszám változás

Kedves Érdeklődők!

 

A Magyar Pszichdráma Egyesület telefonszám június 4-én megváltozik, az alábbi számon vagyunk elérhetőek ügyfélfogadási időpontokban:

+36 1 79 78 238

 

Üdvözlettel:

Ügyfélszolgálat

 
Csoportok serdülőknek, kamaszoknak, fiatal felnőtteknek

40-60 órás önismereti csoportok serdülőknek, kamaszoknak, fiatal felnőtteknek

Bővebben...

 
Bibliodráma és gyermekdráma csoportok indulnak

2019. őszén bibliodráma és gyermekdráma csoportok indulnak.

Bővebb információ:

gyermekdráma asszisztensi és gyermekdráma felsőfokú csoport

bibliodráma önismereti csoportok

 

 
Előkongresszus

Már lehet jelentkezni az előkongresszusi workshopokra!

Manuela Maciel:
Generációkon át -- a pszichogenealógia, a pszichodráma és a szociodráma összeszövése
 
Maurizio Gasseau:
Az álmok átalakító bölcsessége a jungi pszichodrámában
 
Maurizio Gasseau: Közös álomszövés.
A szociális álom-mátrix pszichodramatikus alkalmazása

 

Bővebben

 
Jogalkalmazók hivatásszemélyiség fejlesztő csoportja

54 órás jogalkalmazók hivatásszemélyiség fejlesztő csoportja

A speciális pszichodráma csoport célja az igazságszolgáltatás, közigazgatás és gazdasági élet különböző területein dolgozó jogalkalmazók hivatásszemélyiségének fejlesztése az alábbi területeken: Bővebben...  

Aktuális nemzetközi pszichodráma események

Bővebben...

 
Életszövet 30 - pszichodráma kongresszus


Egyesületünk 30 éves évfordulóját szeretnénk méltó módon megünnepelni novemberi kongresszusunkon, melynek címe: Életszövet 30. A szervező csapat kezei alatt már ég a munka, és szeretnénk, hogy te is minél hamarabb rá tudj hangolódni az együttlétre.

Új honlapunkon figyelemmel kísérheted a tudnivalókat a programról és a jelentkezésről, és itt fogjuk megosztani bemelegítő gondolatainkat is. Kezdj el hangolódni, és vésd be a dátumot piros betűkkel a naptáradba! 2019. november 29-30., december 1!

A kongresszus honlapja: https://www.kongresszus.pszichodrama.hu

Facebook: https://www.facebook.com/Magyar-Pszichodráma-Egyesület-194622011341975/?tn-str=k*F

Instagram: MPE_Magyar Pszichodráma Egyesület

 

Bejelentkezés

Ha Ön tagja az egyesületnek, lépjen be saját profiljával!
- Elfelejtette jelszavát?
- Elfelejtette felhasználónevét?

Oldaltérkép

 

           A Magyar Pszichodráma Egyesület támogatója a Rackhost Zrt.      www.rackhost.hu