A Magyar Pszichodráma Egyesület

Cikkek

A Magyar Pszichodráma Egyesület több mint 20 éves szakmai múltra tekint vissza. Ezen időszak alatt az Egyesület szakmai munkája, képzési rendje megszilárdult, ma már az egyik legnagyobb magyarországi csoportpszichoterápiát nyújtó szervezet.

Az egyesület célja a tagok számára a pszichodráma módszer alkalmazásához szükséges feltételek biztosítása, az elméleti és gyakorlati képzések elősegítése mellett a pszichodráma módszerével végzett személyiségfejlesztő, gyógyító,közösségfejlesztő, illetve szervezetfejlesztő tevékenység segítése.

A Magyar Pszichodráma Egyesület 1989 óta fogja össze a pszichodráma módszerével dolgozó szakembereket. Célja a tagok számára a pszichodráma módszer alkalmazásához szükséges feltételek biztosítása, az elméleti és gyakorlati képzések elősegítése mellett a pszichodráma módszerével végzett személyiségfejlesztő, gyógyító, közösségfejlesztő, illetve szervezetfejlesztő tevékenység segítése.

Jelenleg a pszichodráma elterjedtsége nagyon széles Magyarországon. A klinikai gyakorlatban pszichodráma módszerrel dolgozó terápiás csoportok részét képezik az ambuláns és kórházi ellátásnak pszichiátriai, pszichoterápiás, addiktológiai valamint pszichoszomatikus szakintézményekben. A gyermek pszichodráma hangsúlyos szerepet kap mind a nevelési tanácsadókban, mind a gyermek pszichoterápiás ambulanciákon.

 

SZOLGÁLTATÁSOK, PROGRAMOK A TAGSÁG RÉSZÉRE

Az Egyesület a kb. 600 fős tagság részére az évek során különböző témákban szakmai tanácskozásokat szervezett. Külföldi szakembereket hívtunk meg tudományos együttműködés és tapasztalatcsere céljából. Az Egyesület a nemzetközi pszichodrámával foglalkozó szakemberek szervezetének tagja, így hivatalos képviselőként közvetített külföldi szervezetek, szakemberek és a tagság között.

Az Egyesület tagjai és a szakterület iránt érdeklődők szármára rendszeresen megjelentette folyóiratát, tevékenységeiről állandó friss információkat biztosított honlapján.

 

MUNKACSOPORTOK

A módszer szerteágazó alkalmazása, az érintett dramatisták és érdeklődők körének bővülése nyomán az elmúlt években a különböző részterületek munkájának és programjainak teret adó munkacsoportok alakultak:

 • bibliodráma munkacsoport,
 • gyermekpszichodráma munkacsoport,
 • klinikai munkacsoport,
 • kutatás munkacsoport,
 • pedagógiai munkacsoport,
 • szervezetfejlesztés munkacsoport,
 • színház munkacsoport,
 • szociális munka munkacsoport.


KÉPZÉSEK

A Magyar Pszichodráma Egyesület kétlépcsős képzési szisztémáját a nemzetközi képzési trendeknek megfelelően dolgozta ki. Az alsófokú képzés lezárása (pszichodráma asszisztensi cím) felel meg a pszichoterapeuta képzés módszerspecifikus fázisának.

Az egyesület részt vesz továbbá a klinikai szakpszichológusok miniszteri rendeletben előírt, 5 éves ciklusokban zajló folyamatos továbbképzésében, a szakorvosok továbbképzésében, „Pedagógushivatás – személyiségfejlesztés" c. akkreditált továbbképzési programjával a pedagógusok továbbképzésében valamint a szociális ágazatban dolgozó szakemberek továbbképzési programjában is.

 

SZERVEZETI TAGSÁG

A Magyar Pszichodráma Egyesület a következő egyesületeknek illetve szövetségeknek a tagja:

 • A Magyar Pszichoterápiás Tanács alapító tajga, a Tanács fogja össze a magyarországi különböző elfogadott pszichoterápiás módszereket képviselő egyesületeket.
 • Haynal Imre Tudományegyetem Pszichoterapeuta Képzésének akkreditált tagja vagyunk, mint módszerspecifikus képzőhely. A pszichoterapeuta képzés orvosoknak második szakvizsgát, klinikai pszichológusoknak szakképesítést jelent.
 • IAGP (International Assotiation of Group Psychotherapy - Nemzetközi Csoportpszichoterápiás Egyesület) tagja 1994 óta. Az IAGP több mint 40 ország pszichodramatistáit és csoportanalitikusait fogja össze. 1951-ben alapította J. L. Moreno és S. Lebovici.
 • FEPTO (Federation of Europian Psychodrama Training Organisations) 1996-ban alakult az EU szellemében. Ez a Foderáció fogja össze az európai országok pszichodráma egyesületeinek képzéseit. Ennek a szervezetnek is alapító tagja vagyunk.

 

A Magyar Pszichodráma Egyesület székhelye: 1078 Budapest, Murányi u. 16.

Irodája:1136 Budapest, Hollán Ernő u. 28. I/6.

Levelezési címe: 1399 Budapest, Pf. 701/250

Adószáma: 19021007-1-42

Bankszámlaszáma: OTP 11713005-20412647

Hírek

Pszichodráma kóstolgató

Március 9-én péntek este "Pszichodráma kóstolgató" címen bemutató estet tartunk a Nyugati térhez közel, 18 -21 óráig. Az est folyamán lehetőséget teremtünk a pszichodráma módszerének élményszintű megismerésére, bepillantást nyerhetsz az önismereti munkába, megtapasztalhatod az együtt játszás örömét, a csoport megtartó erejét. Bővebben...  

Módszertani sokszínűség a pszichodrámában - Szakmai est

A rendezvény során meghatározó szellemi hátteret képviselő pszichodráma pszichoterapeuták, illetve vezetők esetbemutatásával fogunk megismerkedni. Egy előre preparált esetet fognak meghatározott ideig vezetni egymás után. Ezt követően tisztázó kérdéseket lehet nekik feltenni az általuk megjelenített beavatkozások kapcsán, amit az ő szabad megszólalásuk követ. Az est kötetlen vitában folytatódik, ami alkalmat ad a szakmai ars poeticák mélyebb megismerésére.

Bővebben...  
Női csoport indul februárban

Nőnek lenni jó!?
Szunnyadó női energiáink felébresztése.

Női csoport, kéthetente kedden  18h 30’- 20h 30’ /Tíz alkalommal/
Helyszín: Szt. Margit Gimnázium XI. ker. Villányi út 5 – 7  / 158. terem /
Csoportvezető: PudicsZsuzsanna  pszichodráma vezető
Csoportkezdés: 2018. február 27.

Bővebben...  

Pd virtuális könyvtár

Kedves Dramatisták!
 
Mindannyian tudjuk, hogy drámázni jó és hasznos. Drámáról olvasni is jó és hasznos.
Biztos te is számtalanszor kerültél olyan helyzetbe, hogy utánaolvasnál egy témának, de már mindent ismersz, ami elérhető. Mi lehet ilyenkor a megoldás??? A virtuális közösségi könyvtár.

Bővebben...  
A Pszichoterápia folyóirat 2018-as konferenciája

REND: A BONTÁS RONTÁS?

Megújulás terápiában, tanácsadásban

A Pszichoterápia folyóirat 14. konferenciája, 

2018. május 18-19.

, www.mentalport.hu

MOM Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Bővebben...  

Bejelentkezés

Ha Ön tagja az egyesületnek, lépjen be saját profiljával!
- Elfelejtette jelszavát?
- Elfelejtette felhasználónevét?

Oldaltérkép

 

           A Magyar Pszichodráma Egyesület támogatója a Rackhost Zrt.      www.rackhost.hu