Áttűnések Improvizációs Színpad

Cikkek

attunesplayback
ÁTTŰNÉSEK IMPROVIZÁCIÓS SZÍNHÁZ    

www.attunesek.hu


"Az Ember, amióta csak létezik, látványul kínálkozik önmagának.
Évezredek óta valóban nem is szemlél mást, csak önmagát."
Teilhard de ChardinMegérkezünk, színre lépünk...

Egyszer volt, hol nem..., 2004. nyarának utolsó napjaiban alakult egy csapat.
Dr. Bakó Tihamér hívott meg minket: a playback-színház eszközeivel ismerjük meg jobban önmagunkat és egymást, s közben a rögtönzés technikáit. Jó időt szántunk erre. Sokat formált minket a játék, s alakítottuk mi is azt a saját képünkre. Miközben személyes életünkben sok-sok változást megéltünk, kísérni tudtuk egymás sorsának alakulását is az önismereti folyamatban.
Együtt maradtunk hát: közösen fejlődtünk playback-színésszé, és értünk társulattá a művészi képzésben. Nevet, majd arcot választottunk magunknak, s elhatároztuk, kilépünk a színre hírt adni magunkról, közönséget szólítani, megmutatni sokszínű tükrét a nézők személyes történeteinek. Így érkeztünk meg mi, az ÁTTŰNÉSEK IMPROVIZÁCIÓS SZÍNHÁZ, együtt a tavasszal.A társulatról...

Társulatunk tagjai nagyrészt pszichológusok, de akad köztünk tanár, asztalos, tanácsadó, médiaszakértő is. Közösek vagyunk abban, hogy színházi működésünket mindannyian szolgálatnak tekintjük: lehetőséget nyújtunk nézőinknek arra, hogy személyes hangulataikat, történeteiket elmesélhessék, majd a playback-improvizáció által egyedi módon újra átélhessék egy különleges térben, ahol közönség és társulat együtt hozza létre az előadást. Amikor a színészek rögtönzéses játéka a színpadról tükröt tart a történetét elmesélő néző elé, létrejön a playback hatás - ez a visszajátszás teremti meg számára saját érzései, sorsa átértékelésének esélyét.


Színészek:
Argalász Attila, Bánki László, Bársony Krisztina, Gyenese Györgyi, Horváth Zoltán, Illés Zsófia, Jakus Gergely, Riegel Zoltán, Sütöri Ágnes, Szakolczai Krisztina, Ürmös Bernadett

Szakmai vezető és játékmester:
Dr. Bakó TihamérA műfajról...

A playback olyan színpadi rögtönzésre, improvizációra épülő játék, amelyet Jonathan Fox fejlesztett ki 1975-ben, a pszichodráma és a színház műfaját ötvözve.
A playback-színház gyakorlatában és hatásában is formabontó: többnyire kamarai méretű térben, a színpad és a nézőtér szoros közelségében zajlik az előadás, amely közönség és társulat kapcsolatában az emberiség egyik ősi rituáléjára emlékeztet. (Úgy képzeljük, ilyen lehetett a színház a születése pillanatában.)
A közönségből spontán jelentkező nézők egymás után saját hangulatokat, érzéseket, majd történeteket mesélnek el, felidézik életük fontos mozzanatait a maguk és a többiek okulására. Ezeket aztán a színészek minden előzetes megbeszélés nélkül, rögtönzéssel jelenítik meg a színpadon. A játékmester kérdésekkel segíti a mesélőt személyes élményének elmesélésekor.
Majd a történet elhangzása után összefoglalja azt a színészek és zenészek számára. Ezzel egyfajta értelmezést is ad, ami segíti a színészeket abban, hogy megértsék a mesélő motivációját, és megtalálják a fókuszt, amire a játékot építik. Eztán következhet a színészek játéka, a megjelenítés. A jelenet közben a játékmester figyeli, hogyan érinti a mesélőt a játék. A végén meg is szólítja: lehetősége van búcsúzóul még egy rövid megszólalásra. Aztán újabb néző következhet - a maga történetével.
A közönség soraiban ülő, egymás elmesélt élményeire és érzéseire figyelő emberek a színházi előadás során egyfajta együttes itt-és-most élményt élnek át. Mintha az egykori törzsi varázsszertartások mágikus hatása ismétlődne meg, amikor a nézők a színészek rögtönzéses játékaiban saját történeteiket, érzéseiket látják megelevenedni. Az így színpadra kerülő, közösen formált mese, a nézők és a színészek együttes alkotásának ereje különös aurát teremt, amelyben az illúzió mintha valósággá is válhatna. Varázslat jön létre...

Hírek

Akkreditált pedagógus továbbképzés indul

A pedagógus hivatásszemélyiség fejlesztése címmel akkreditált pedagógus továbbképzés indul 2019. március 23-án Kónya Olga és Dr. Nagy Zsuzsanna vezetésével.

Bővebben...

 
Felsőfokú vizsga 2019. február

Értesítjük a Magyar Pszichodráma Egyesület tagjait, hogy 2019. február 23-24-én felsőfokú vizsga lesz.

 

Bővebben...  
Felsőfokú vizsga 2019. március

Értesítjük a Magyar Pszichodráma Egyesület tagjait, hogy 2019. március 21-én felsőfokú vizsga lesz.

 

Bővebben...  
A Monodráma Grémium közleménye

Bővebben...  

A Pszichoterápia folyóirat pályázata

Kultúrák találkozása

Multikulturalitás a pszichoterápiában, tanácsadásban címmel. Leadási határidő: 2019. január 5.

Bővebben...  

A Skype terápia csínja-bínja

A Pszichoterápia folyóirat konferenciája 2019. január 26-án.

Bővebben...  

Bejelentkezés

Ha Ön tagja az egyesületnek, lépjen be saját profiljával!
- Elfelejtette jelszavát?
- Elfelejtette felhasználónevét?

Oldaltérkép

 

           A Magyar Pszichodráma Egyesület támogatója a Rackhost Zrt.      www.rackhost.hu